Claudiu Zamfir

Rezultate preliminare Start-Up Nation 2022: Punctajul cu care s-a putut intra în bugetul disponibil, la Pilonul I-național (lista MAT)

rezultate start up nation 2022

Au apărut și primele rezultate la programul Start-Up Nation 2022, pilonul I-național, fiind disponibilă lista completă a solicitanților, în ordinea punctajelor obținute inclusiv după aplicarea criteriilor de departajare.

Lista transmisă publicației StartupCafe.ro de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului prezintă rezultatele preliminare la Pilonul I-național, la care s-au finalizat înscrierile pe data de 1 septembrie 2022, însă verificările continuă și ar putea schimba mult lista beneficiarilor. Descarcă de AICI lista aplicanților, în ordinea punctajelor obținute.

Bugetul actual aprobat la Pilonul I este de 1,3 miliarde de lei, credite de angajament, care permit semnarea contractelor, dar pentru plăți va fi nevoie ca guvernanții să aloce credite bugetare în suma respectivă.

La acest buget, se încadrează la finanțare primii 6517 aplicanți, în ordinea punctajelor, din totalul de 15.319 solicitanți. Asta înainte de verificările suplimentare, care vor putea schimba lista beneficiarilor.

Firma de la numărul 6517, ultima care prinde loc în acest buget, este QBD ADVERTISING S.R.L., care a obținut 90 de puncte. Aceasta ar urma să primească un ajutor financiar nerambursabil de 199.990 de lei (și 15 bani), la care pune și ea cofinanțare proprie de 42.422 lei (și 15 bani).

Guvernanții spun însă că vor să mai pună la o a doua rectificare bugetară pe anul 2022 credite de angajament, pentru ca pilonul I al SUN 3 să ajungă la un buget total de 2 miliarde de lei. La 2 miliarde de lei, ar intra la finanțare primii 10.069 de solicitanți, în ordinea punctajului obținut.

Firma de pe locul 10.069, PLANISPHAERIUMCAD S.R.L., a obținut 90 de puncte.

Practic, cu mai puțin de 90 de puncte nu prinzi bani la Start-Up Nation 2022. De altfel, sunt 1.704 aplicanți care au obținut și ei câte 90 de puncte, dar nu prind finanțare nici dintr-un buget eventual majorat la 2 miliarde de lei. Ei pierd locul finanțabil în urma aplicării criteriilor de departajare la punctaje egale.

Asta în prima fază, pentrru că urmează verificări suplimentare și unii vor putea fi eliminați din schemă, iar în locul lor ar urma să intre cei clasați mai jos, dar care sunt în regulă.

Top 10 firme calificate după punctaj, la SUN 2022 (click aici pentru a extinde foto):
top 10 sun 2022

Doar 76 de beneficiari au reușit să obțină punctajul maxim, de 100 de puncte.

Cel mai greu element de punctaj a fost componenta de inovare - Investiția este bazată / fundamentată pe un brevet de invenție eliberat de către un organism național sau internațional acreditat - 10 puncte. Aici doar 146 de solicitanți au îndeplinit acest criteriu, care este și antepenultimul criteriu de departajare la punctaje egale.

Interesant că la ediția a treia a SUN sunt 14.234 de aplicanți debutanți în afaceri, din totalul de 15.319 solicitanți. Practic, 92,9% dintre antreprenorii înscriși s-au declarat debutanți și au obținut cele 10 puncte puse în joc la acest capitol.

În aceste cazuri, „asociații/acționarii NU au mai avut calitatea de asociați/acționari în altă întreprindere înființată conform art. 3.2.1 lit. a) din procedura programului, până la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului de ministru pentru aprobarea prezentei proceduri de implementare”, respectiv data de 28 iunie 2022. Cel puțin așa ar trebui să fie, dar se vor face verificări.

Pentru punctajele egale, conform legislației în vigoare, departajarea a fost realizată ținând cont de:
- punctajul obținut la criteriul aferent domeniului de activitate (secțiunea A din criteriile de evaluare);
- punctajul obţinut la criteriul aferent investiției (secţiunea C din criteriile de evaluare);
- punctajul obținut la criteriul aferent componentei de dezvoltare durabilă (secţiunea D din criteriile de evaluare);
- punctajul obținut la criteriul cursurilor de pregătire antreprenorială (secţiunea E din criteriile de evaluare);
- punctajul obținut la criteriul aferent cursurilor de competențe digitale (secţiunea F din criteriile de evaluare);
- punctajul obtinut la criteriul aferent debutului în afaceri (sectiunea G din criteriile de evaluare);
- punctajul obtinut la criteriul aferent componentei de inovare a proiectului (secțiunea H din criteriile de evaluare);
- valoarea exactă a procentului aferent investiției în echipamente;
- data şi ora înscrierii în program.

Solicitant calificat la un ajutor de 200.000 lei, cu aport propriu de 1 milion lei

Cofinanțarea obligatorie de 5-15% din proiect a fost principalul element de noutate introdus anul acesta la Start-Up Nation. Oamenii au pus însă și mai mult. De exemplu, primii doi calificați pe listă au prevăzut în proiect cofinanțare de câte 202.000 de lei, mai mare decât ajutorul nerambursabil.

Alții au pus și mai mulți bani „de acasă”. Cea mai mare cofinanțare depășește 1 milion de lei, de 5 ori mai mult decât grantul pe care ar urma să-l obțină. Titularul, firma PREMIUM STRUCTURES S.R.L., din Arad, a prins locul 104, finanțabil, cu 90 de puncte. Această firmă a luat și cele 10 puncte oferite debutanților și a pierdut doar punctajul aferent brevetului de invesnții.

O altă firmă, AGROTEK INVEST PRIM S.R.L., a prevăzut aport propriu de 668.000 de lei, de peste 3 ori mai mare decât valoarea ajutorului nerambursabil pe care și-l dorește. Degeaba, pentru că a reușit să ocupe doar locul 11824, ne-eligibil, cu 90 de puncte.

Top 10 firme după aportul propriu prevăzut în planul de afaceri:

 
top 10 cofinantare SUN 2022

Etapele următoare la SUN 3

Această primă evaluare este realizată automat de către aplicația electronică granturi.imm.gov.ro, pe baza documentelor încărcate de către solicitanți.

Cea de-a doua etapă de evaluare constă în analizarea informațiilor transmise de către aplicanți prin intermediul formularelor de înscriere - a menționat MAT.

Astfel, în vederea admiterii cererilor de finanțare, echipa tehnică a ministerului și personalul din cadrul Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului vor verifica completarea tuturor câmpurilor de către solicitanți, eligibilitatea codului CAEN Rev 2, inclusiv legăturile activelor achiziționate cu fluxul activităților/subactivităților care sunt necesare desfășurării activităților codului CAEN pentru care se solicită finanțare, precum și încadrarea în categoria IMM și declarațiile asumate.

În funcție de rezultatele celei de-a doua etape de evaluare, aplicanții vor primi fie decizie privind acceparea de principiu la finanțare, fie decizie privind respingerea la finanțare. Există și posibilitatea solicitării de clarificări suplimentare. În acest sens, aplicanții au obligația de a urmări permanent contul de pe platforma granturi.imm.gov.ro și informațiile postate pe site-ul ministerului pentru a se asigura de respectarea termenelor procedurale.

Totodată, MAT subliniază că vor fi eligibile doar cheltuielile efectuate din contul de grant, special deschis de către beneficiar pentru implementarea proiectului, ulterior alocării grantului și depunerii cofinanțării, și care respectă lista de cheltuieli impusă de legislație.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
45299
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri