Claudiu Zamfir

Sutele de milioane de euro rămase de la apelurile POIM de energie ar putea fi oferite firmelor, ca granturi de capital de lucru

© Andrey Popov | Dreamstime.com

Bugetele de sute de milioane de euro rămase necheltuite de la apelurile POIM de eficiență energetică și energie regenerabilă pentru firme ar putea fi relocate către eventuale linii de finanțare noi, de granturi de capital de lucru, destinate IMM-urilor, a declarat, luni, pentru StartupCafe.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

El a invocat 3 posibile variante de utilizare a banilor rămași nesolicitați de companii, la apelurile POIM:

„Am cerut o analiză la nivelul direcției care s-a ocupat de aceste apeluri de proiecte și urmează să luăm fie decizia relocării acestor bani către autoritățile publice locale, fie să-i acordăm sub formă de granturi de capital de lucru, fie să relansăm în apelurile de proiecte. Cert este că acum, în piață sunt suficiente fonduri pentru ceea ce înseamnă investițiile energetice și pentru eficiență energetică. Mă gândesc și la varianta capitalului de lucru, pe cadrul temporar Ucraina, care cred că se va prelungi. La granturile pentru capital de lucru am avut întotdeauna succes, pentru că au fost de valori mici și ne gândim serios dacă e nevoie să facem o lansare de granturi pentru capital de lucru sasu să continuăm cu investițiile în eficiența energetică, dar rămân la aceeași idee, că e necesar ca firmele să investească în eficiență energetică pentru a rezista la criza energetică”.

Întrebat, de StartupCafe.ro, de ce a ales MIPE să pună condiții atât de dure firmelor în liniile de finanțare POIM pentru eficiență energetică și energie regenerabilă, Boloș a susținut că, de fapt, nu au fost condiții dure.

„Nu au fost condițiile dure. Au fost 2 condiții care au ținut de performanța economică a  unei companii, ceea ce este o cerință minimă pentru ca banii noștri să nu ajungă investiți în afaceri care falimentează și, prin aceasta, banii europeni să nu reușim să-i folosim cum ne-am propus. Și au fost 2 cerințe care țin de performanța energetică, respectiv de a obține cât mai multe beneficii după banii pe care îi investim, dar din punct de vedere energetic. De aceea, indicatorii precum puterea instalată, obținută, raportară la valoarea grantului acordat sau, de asemenea, puterea instalată în funcție de capacitatea de producție pe care o au firmele - nu-i văd ca fiind indicatori contrari intereselor noastre de a utiliza eficient acești bani” - a explicat ministrul fondurilor europene, chestionat de StartupCafe.ro.

Referitor la o recentă ordonanță de urgență, inițiată de ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), și adoptată de Guvern, prin care firmele românești care investesc în panouri fotovoltaice să fie supuse la anumite taxe, liberalul Marcel Boloș a afirmat că nu crede că „se poate pune problema acum pentru o taxă pe resursele regenerabile, pentru că ar inhiba apetitul celor interesați de investiții în acest domeniu”.

„Aici, această taxă pentru resurse regenerabile mă gândesc că o are în vedere pe termen lung, pentru că altfel ar fi o taxă prohibitivă pentru proiectele - toate - pe care le implementează fie prosumatorii persoane fizice, fie prosumatorii persoane juridic. Eu cred că această taxă își poate avea rostul, dar poate peste următorii 5 ani, când piața s-a așezat și e un mediu mai stabil pentru așa ceva. Dar nu cred că se poate pune problema acum pentru o taxă pe resursele regenerabile, pentru că ar fi prohibitivă și ar inhiba apetitul celor interesați de investiții în acest domeniu” - a comentat Boloș, chestionat de StartupCafe.ro legat de acest subiect.

Reamintim că USR a acuzat Guvernul că, printr-o nouă ordonanță de urgență, va impune o „taxă pe soare” firmelor și persoanelor fizice care și-au instalat panouri fotovoltaice pentru a produce energie. În replică, Ministerul Energiei, care a inițiat actul normativ, a susținut că o eventuală taxă s-ar putea aplica din 2026 și doar în anumite condiții. De asemenea, instituția a invocat o directivă europeană care ar obliga Guvernul să instituie această eventuală taxă, dar a precizat că și autoritățile de la Bruxelles au în vedere să schimbe directiva în cauză să elimine viitoarea taxă, în cadrul pachetului de măsuri Fit for 55, prin acre se încurajează investițiile în energie verde.

----

Parallax

Vizualizari
5752
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Viorel
Turcu
pentru ca banii noștri să nu ajungă investiți în afaceri care falimentează!!! F frumos , bravo du-te acasa poate acolo ai treaba.
poza de profil
Socrate
Stanculescu
Cand si-or ''pune'' peste 8%(asa aa...''prognozat'' guvernu'...- din populatie surse regenerabile de energie ,atunci vor ''PUNE TAXE'' CAA...MACAR STIU PE CE..!! =>SAA.....''SIMTA'' GUVERNU' LA BUGET CA VOR AVEA BANI DEE...''PRADUIT''...!!!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri