Claudiu Zamfir

Prezență slabă la fondurile UE pentru eficiență energetică: Firmele s-au speriat de condițiile grele și au lăsat granturi POIM de sute de milioane EUR nesolicitate

Thumbnail

Deși au fost prelungite de două ori, sesiunile de înscrieri la fondurile POIM, în valoare totală de 500 de milioane de euro pentru energie regenerabilă și eficiență energetică în firme, nu au prea avut succes, potențialii solicitanți lăsând neconsumate granturi de ordinul sutelor de milioane de euro din fonduri europene și de la buget.

UPDATE: MIPE a publicat între timp bilanțul sesiunilor de depunere de proiecte PIM pentru mediul de afaceri.

Vorbim despre finanțările lansate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE, prin care firmele românești din mai toate domeniile puteau primi fonduri europene de câte 50.000-500.000 de euro pentru a-și cumpăra panouri fotovoltaice, turbine eoliene, utilaje „verzi” și pentru a-și reabilita termic clădirile de producție.

În perioada 11 octombrie - 24 noiembrie 2022, firmele românești din diverse domenii au depus în sistemul de granturi IMM Recover  718 proiecte, în total, la cele 6 apeluri deschise în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, pentru eficiență energetică și energie din surse regenerabile. Valoarea totală a proiectelor depuse, cu tot cu cofinanțarea participanților este de 221.725.691,64 EUR.

Valoarea fondurilor nerambursabile este mult mai mică, variind mult de la un proiect la altul. În lipsa datelor exacte de la minister, putem estima că sunt cel puțin 300-400 de milioane de euro care au rămas nesolicitate. România riscă să piardă definitiv acești bani, prin dezangajare, pentru că provind din perioada de programare 2014-2020 și trebuie cheltuiți până la finalul anului 2023.

La unul dintre apeluri, cel de ajutor de stat pentru reabilitare termică a clădirilor, rezervat firmelor din industria alimentară și domeniul fabricării băuturilor (clasa CAEN 10, 11), a aplicat o singură companie.

Și asta după ce apelurile de proiecte au fost prelungite de 2 ori deja până s-au închis joi, 24 noiembrie.

Situația proiectelor depuse de firme la granturile POIM 2022:

  • POIM - Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri - 56 proiecte depuse. Valoarea proiectelor depuse (cu tot cu cofinanțarea solicitantului) este de 32.928.530,58 euro. Dacă toate ar cere valoarea maximă, de 500.000 de euro, ar totaliza 28 de milioane de euro cerute ca fonduri nerambursabile.
  • POIM - Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri - clasa CAEN 10, 11(parțial)- 1 solicitant. Valoarea proiectului depus (cu tot cu cofinanțarea solicitantului este de 863.448,48 euro. Valoarea maximă ce putea fi solicitată este de 500.000 euro.
  • POIM - Măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile - 375 proiecte. Valoarea proiectelor depuse (cu tot cu cofinanțarea solicitantului) este de 119.874.380 euro. Dacă toate ar cere valoarea maximă, de 500.000 de euro, ar totaliza 187,5 milioane de euro - valoarea fondurilor nerambursabile.
  • POIM - Măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile - clasa CAEN 10, 11 (parțial) - 68 proiecte. Valoarea proiectelor depuse (cu tot cu cofinanțarea solicitantului) este de 20.756.330,65 euro. Dacă toate ar cere valoarea maximă, de 500.000 de euro, ar totaliza 34 de milioane de euro - valoarea fondurilor nerambursabile.
  • POIM - Măsuri de ajutor de minimis pentru eficiență energetică și producție din surse regenerabile- 184 proiecte. Valoarea proiectelor depuse (cu tot cu cofinanțarea solicitantului) este de 39.842.306,69 euro. Dacă toate ar cere valoarea maximă, de 200.000 de euro, ar totaliza 36,8 milioane de euro- valoarea fondurilor nerambursabile.
  • POIM - Măsuri de ajutor de minimis pentru eficiență energetică și producție din surse regenerabile - clasa CAEN 10, 11 (parțial) - 34 proiecte- valoarea fondurilor nerambursabile. Valoarea proiectelor depuse (cu tot cu cofinanțarea solicitantului) este de 7.460.694,76 euro. Dacă toate ar cere valoarea maximă, de 200.000 de euro, ar totaliza 6,8 milioane de euro- valoarea fondurilor nerambursabile.

Cerințe prea dificile în ghidurile POIM de eficiență energetică și energie regenerabilă

StartupCafe.ro a stat de vorbă cu consultanți pentru accesare de fonduri europene, care s-au plâns în primul rând de ghidurile complicate elaborate de Autoritatea de Management al POIM, din subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Principalele piedici pentru antreprenori și consultanți:

  • Potrivit unui consultamt, exista posibilitatea să adapteze ghidurile la posibilitățile firmelor mici și mijlocii și să mai elimine din condițiile impuse, dar AM POIM „a mers pe tipologia proiectelor POIM clasice, care sunt foarte complicate”, în condițiile în care, tradițional, autoritățile publice sunt beneficiarii programului de infrastructură majoră.  
  • Un alt element care le-a îngreunat misiunea consultanților și antreprenorilor a fost faptul că de data aceasta au fost incluse în faza de depunere a proiectelor toate documentele necesare la contractare. Pentru IMM-uri ar fi fost mai convenabil ca documentele pentru contractare să fie depuse ulterior, după înscrieri și selecție, în faza de contractare propriu-zisă. De obicei, să pregătești contractarea durează cam o săptămână. A fost nevoie de tot felul de documente, precum certificate de atestare fiscală și caziere judiciare.
  • De asemenea, ceea ce a complicat situația mult a fost cerința ca solicitanții să introducă în proiectele POIM și o analiză energetică. Aceasta nu este făcută direct de consultantul pentru finanțări, ci este nevoie de experți în eficiență energetică, ingineri de specialitate. Chiar dacă sesiunile de înscrieri s-au prelumgit de 2 ori, timpul tot nu a fost suficient pentru pregătirea proiectelor, întrucât experții care fac auditurile energetice nu sunt foarte mulți pe piață și oricum sunt deja încărcați cu sarcini de lucru. Așa se face că au putut să depună proiecte consultanții care și-au pregătit din timp acorduri cu experții pe partea de energie și care i-au convins repede pe antreprenori să se decidă pentru accesarea fondurilor europene.
Parallax

Vizualizari
7103
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri