Claudiu Zamfir

Granturi POIM pentru energie în firme: Înscrierile s-au prelungit a doua oară, sute de milioane de euro fără solicitanți, ghiduri prea complicate

© Andrey Popov | Dreamstime.com

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a prelungit, pentru a doua oară, sesiunile de înscrieri la granturile în valoare totală de 500 de milioane de euro din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), destinate firmelor românești care vor să investească în echipamente de energie regenerabilă și eficientizare energetică și în reabilitarea termică a clădirilor industriale, pe fondul lipsei de solicitanți.

Noile termene de înscrieri pe portalul de granturi IMM Recover sunt:

  •     24.11.2022, ora 17.00, pentru apelurile aferente Ghidului solicitantului Condiții specifice de accesare a fondurilor sprijinirea IMM-urilor și a întreprinderilor mari în implementarea unor măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor industriale și construcțiilor anexe și a clădirilor pentru prestări servicii și construcții anexe la nivelul întreprinderilor în cadrul programului operațional infrastructură mare 2014-2020, Axa Prioritară 11, Obiectivul Specific 11.1 Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al întreprinderilor, aprobat prin Ordinul MIPE nr. 2641/28.09.2022, cu modificările ulterioare. Inițial, sesiunea era programată pentru perioada 11-26 octombrie 2022, apoi s-a prelungit o dată pentru 9 noiembrie, pentru ca acum să se mai prelungească și a treia oară.
  •     24.11.2022, ora 17.00, pentru apelurile aferente Ghidului solicitantului Condiții specifice de accesare a fondurilor pentru eficiență energetică la nivelul IMM-urilor și întreprinderilor mari în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 11, Obiectivul Specific 11.1 Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al întreprinderilor, aprobat prin Ordinul MIPE nr. 2640/28.09.2022, cu modificările ulterioare. Inițial, Înscrierile în sistemul de granturi IMM Recover erau programate în perioada 13- 27 octombrie, apoi s-au prelungit până pe 10 noiembrie, dar acum s-au mai prelungit o dată.
  •     24.11.2022, ora 17.00, pentru apelurile aferente Ghidului Solicitantului – condiții specifice de accesare a fondurilor pentru  sprijinirea investițiilor destinate promovării producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor, Axa Prioritară 11, Obiectivul Specific 11.1 Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al întreprinderilor, aprobat prin Ordinul MIPE nr. 2639/28.09.2022, cu modificările ulterioare. Inițial,  perioada de înscrieri fusese 18 octombrie - 1 noiembrie 2022, dar apoi s-a prelungit o dată până pe 15 noiembrie, pentru a acum să se prelungească și a treia oară.

Pe StartupCafe.ro, am mai avertizat asupra situației dezastruoase de la schemele POIM de eficiență energetică pentru firme, iată că acum Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se vede nevoit să mai prelumgească înscrierile, cu aceleași ghiduri complicate.

Cerințe complicate, aplicanți lipsă

La început firmele românești s-au arătat interesate de finanțările de 500 de milioane de euro, din bani europeni, promise de Guvern, mai ales în contextul crizei energetice actuale, pe fondul războiului din Ucraina.

Când au văzut, însă, ghidurilede finanțare realizate de Autoritatea de Management a Programului Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) din subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, atât antreprenorii, cât și consultanții pentru finanțări s-au cam speriat de cerințele complicate impuse de stat într-un timp atât de scurt pus la dispoziție pentru a aplica.

Situația la zi a înscrierilor, până miercuri, 9 noiembrie 2022, este dezolantă:

  • La prima linie de finanțare, POIM - Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri , abia s-au înscris 5 solicitanți.
  • La ajutoarele de minimis de max. 200.000 EUR pentru eficiență energetică la nivelul IMM-urilor și întreprinderilor mari, s-au depus abia 28 de proiecte.
  • La cea de-a treia linie de fonduri POIM, ajutoarele de stat destinate producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor, abia s-au depus 19 proiecte.

Presupunând că toate aceste proiecte au solicitat valoarea maximă a granturilor, nu se adună nici 20 de milioane de euro, ca bani ceruți din bugetul total de 500 de milioane de euro. Așadar, sute de milioane de euro puși la dispoțiție de Uniunea Europeană rămân sub risc major de a fi pierduți de către România, prin dezangajare.

Resurse utile privind cele 3 scheme de granturi pentru firme - energie regenerabilă și eficiență energetică POIM:

Fonduri europene pentru energie regenerabilă și pentru primării

Pe lângă cele trei linii de finanțare de 500 milioane euro pentru eficiență energetică și energie regenerabilă destinate firmelor private, care nu merg foarte bine, MIPE a deschis, marți, 8 noiembrie 2022, înscrierile și pentru finanțări de 250 de milioane de euro destinate primăriilor, tot pentru proiecte de energie regenerabilă.

Finanțarea pentru autorități locale, deschisă tot pe portalul de granturi IMM Recover, vizează investiții în echipamente și utilaje care să vizeze obținerea independenței energetice.

UPDATE: Primul apel este deschis din 8 noiembrie ora 10.00, până pe 5 decembrie ora 17.00 (înscrierile s-au prelungit și aici, termenul inițial fiind 16 noiembrie). În prima zi de înscrieri, a fost depus un proiect, de către Primăria Municipiului Alba Iulia.

În total, autoritățile locale vor avea la dispoziție 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, atât pentru consum propriu cât și pentru comercializare.

Având în vedere efectele crizei din Ucraina, care au condus la creșterea prețului la materialele de construcții în medie cu peste 60%, în timp ce prețul la utilitățile publice (energie, gaze naturale, combustibil) a crescut în medie cu peste 40%, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, implementează în această perioadă măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru sprijinirea mediului de afaceri și a autorităților locale.

500 de milioane de euro sunt alocate pentru eficiența energetică a autorităților publice locale, care sunt nevoite să suporte din bugetele locale fondurile necesare pentru  cheltuielile de funcționare ale serviciilor publice din educație și din sănătate.

Pentru a evita eventualele deficite bugetare la nivel local care ar pune în dificultate asigurarea serviciilor publice de bază către populație, autoritățile publice locale sunt nevoite să identifice atât soluții pentru a reduce consumul de energie și odată cu aceasta și emisiile de gaze cu efect de seră (GES), cât și surse noi,  mai avantajoase, de obținere a energiei din surse regenerabile, prin intermediul cărora pot gestiona și suporta cheltuielile de funcționare ale serviciilor publice destinate populației.

Scopul măsurilor este să contribuie la un nivel mai ridicat de independență energetică a autorităților publice locale, prin obținerea de energie din surse regenerabile (geotermală, solară, eoliană și altele de asemenea natură).

Primul apel, de 250 de milioane de euro, se aplică pentru proiectele care propun ca acțiuni investiții în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile (cu excepția biomasei), destinată consumului propriu.

 În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea următoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală și energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deșeurilor, denumit și gaz de depozit, și gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate și biogaz.

Se vor finanța următoarele tipuri de proiecte POIM pentru autorități locale:

  •     Realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică în cogenerare din surse de energie regenerabilă cu excepția biomasei pentru consum propriu;
  •     Realizarea capacităţilor de producere energie electrică sau  termică din surse de energie regenerabilă, cu excepția biomasei, pentru consum propriu.

În cazul proiectelor propuse, categoriile de investiții POIM sunt:

  •     investiții în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile destinată consumului propriu de energie al autorităților publice locale. În categoria utilizării surselor de energie regenerabile se încadrează panourile fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, utilizarea energiei eoliene în zonele unde există potențial de utilizare a energiei vântului, precum și alte surse de energie regenerabile definite conform art. 2 din Legea nr. 220/2008, cu modificările și completările ulterioare.
  •     investiții în realizarea de unități de cogenerare, trigenerare noi destinate obținerii de energie din surse regenerabile pentru consumul propriu al autorităților publice locale.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice și/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepția biomasei pentru consum propriu grantul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minim 500.000 euro și nu poate depăşi 5.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice și/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepția biomasei pentru comercializare se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minimum 5.000.000 euro și nu poate depăşi 15.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii.

Resurse utile pentru autoritățile locale, la această linie de finanțare POIM:

  • Ghidul Solicitantului – condiții specifice de accesare a fondurilor pentru sprijinirea investiţiilor destinate promovării producției de energie din surse regenerabile pentru consumul propriu la nivelul autorităților publice locale, POIM 14 – 20, Axa Prioritară 11, Obiectivul Specific 11.2
  • Modificarea Ghidului Solicitantului - Ordinul MIPE nr. 2930/din 4 .11.2022.

Separat, în această perioadă MIPE are deschise apeluri de proiecte pentru eficiența energetică a mediului de afaceri în valoare de 500 de milioane de euro, astfel că cei interesați încă au timp să depună dosare. Detașii despre aceste finanțări, AICI.

Parallax

Vizualizari
7324
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Anonim
Anonim
Am încercat să depun proiectul la ora 17:05 și îmi spunea că e perioada depașită în ciuda faptului că sesiunea se prelungise
Mă puteți ajuta cu un răspuns?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri