Claudiu Zamfir

S-au prelungit înscrierile la fondurile POIM de 500 milioane EUR pentru eficiență energetică, din lipsă de solicitanți

Thumbnail

Firmele nu s-au înghesuit deloc să depună proiecte pentru fondurile europene în valoare totală de 500 de milioane de euro pentru eficiență energetică și energie din surse regenerabile, iar acum Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a văzut nevoit să prelungească periodele de înscrieri la aceste apeluri.

Noile termene de depunere a proiectelor pe portalul de granturi IMM Recover sunt:

  • 9.11.2022, ora 17.00, pentru apelurile aferente Ghidului solicitantului Condiții specifice de accesare a fondurilor sprijinirea IMM-urilor și a întreprinderilor mari în implementarea unor măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor industriale și construcțiilor anexe și a clădirilor pentru prestări servicii și construcții anexe la nivelul întreprinderilor în cadrul programului operațional infrastructură mare 2014-2020, Axa Prioritară 11, Obiectivul Specific 11.1 Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al întreprinderilor, aprobat prin Ordinul MIPE nr. 2641/28.09.2022, cu modificările ulterioare. Inițial, sesiunea era programată pentru perioada 11-26 octombrie 2022.

 

  • 10.11.2022, ora 17.00, pentru apelurile aferente Ghidului solicitantului Condiții specifice de accesare a fondurilor pentru eficiență energetică la nivelul IMM-urilor și întreprinderilor mari în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 11, Obiectivul Specific 11.1 Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al întreprinderilor, aprobat prin Ordinul MIPE nr. 2640/28.09.2022, cu modificările ulterioare. Inițial, Înscrierile în sistemul de granturi IMM Recover erau programate în perioada 13- 27 octombrie.

 

  • 15.11.2022, ora 17.00, pentru apelurile aferente Ghidului Solicitantului – condiții specifice de accesare a fondurilor pentru  sprijinirea investițiilor destinate promovării producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor, Axa Prioritară 11, Obiectivul Specific 11.1 Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al întreprinderilor, aprobat prin Ordinul MIPE nr. 2639/28.09.2022, cu modificările ulterioare. Inițial,  perioada de înscrieri era 18 octombrie - 1 noiembrie 2022.

De ce nu aplică firmele la granturile POIM: sunt prea complicate

MIPE a ajuns în situația de a prelungi sesiunea de înscrieri la granturile POIM în valoare totală de 500 de milioane de euro pentru că firmele au depus foarte puține proiecte.

La prima linie de finanțare POIM dintre cele 3, cea de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor industriale, nu s-a depus niciun proiect în perioada 11-25 octombrie, până la ora transmiterii știrii.

La cea de-a doua linie de finanțare POIM, ajutoarele de minimis pentru eficiență energetică la nivelul IMM-urilor și întreprinderilor mari, s-au depus doar 3 proiecte, în perioada 13-25 octombrie.

La cea de-a treia linie de fonduri POIM, ajutoarele de stat destinate producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor, s-au depus 3 proiecte în perioada 18-25 octombrie.

Prin toate aceste proiecte depuse nu se pot accesa nici 2 milioane de euro, din totalul de 500 de milioane de euro pus la dispoziție, în condițiile în care România trebuie să cheltuie acești bani europeni până la finalul anului 2023. Altfel, pierdem banii de la Uniunea Europeană.

Potrivit unor consultanți implicați în atragerea acestor fonduri europene, motivul pentru reticența în depunerea proiectelor este faptul că ghidurile de finanțare și toate condițiile pe care trebuie să le îndeplinească proiecte sunt foarte complicate.

„Documentația necesară este extrem de complexă, iar acum trebuie efectuate și depunerea si precontractarea. E nevoie și de clarificări, care nu se fac. Toate aceste proiecte trebuie depuse perfect, nu riscă nimeni să depună ceva în grabă” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, un consultant.

În plus, proiectele necesită și rapoarte de la auditori de eficiență energetică, iar acești profesioniști sunt supra-încărcați și livrează destul de greu documentația necesară.

Regulile de finanțare s-au modificat succesiv de mai multe ori, în plan intern. MIPE a publicat cea mai recentă modificare chiar cu o zi înainte să lanseze înscrierile la prima linie de finanțare.

În aceste condiții, sunt companii de consultanță care au pe masă și câte 100-150 de proiecte pentru finanțările POIM, dar care așteaptă încă să finalizeze fiecare aspect, să fie sigure că ceea ce vor depune este în regulă.

Resurse utile privind cele 3 scheme de granturi pentru firme - energie regenerabilă și eficiență energetică POIM:

 

Parallax

Vizualizari
6763
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri