Claudiu Zamfir

Rezultate intermediare la Femeia Antreprenor 2022: S-a picat masiv și cu 100 de puncte. Lista aplicantelor în ordinea punctajelor automate

rezultate femeia antreprenor 2022

S-au afișat primele rezultate intermediare la programul Femeia Antreprenor 2022, prin care firmele românești controlate de femei pot obține de la stat fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare: concurența a fost atât de mare încât nici punctajul maxim nu a fost suficient pentru a prinde finanțare în foarte multe cazuri, diferența fiind făcută la criteriile de departajare la punctaj egal.

Lista de aplicanți ordonați după punctaj, publicată de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, a rezultat în urma evaluării automate, efectuate prin sistemul electronic, dar mai urmează verificări. Ca atare, primele rezultate se mai pot schimba, dar sunt relevante pentru a putea înțelege cât de mare a fost lupta pentru banii de la stat.

După cum a anunțat oficial MAT, bugetul total alocat schemei de minimis este de 197 de milioane de lei. Din acest buget vor putea fi finanțate primele 986 de firme calificate, dacă ne luăm după clasamentul actual, care este unul intermediar.

Ultima firmă care prinde buget se numește Rogri Impex SRL și a obținut punctaj maxim, 100 de puncte.

Sub ea mai sunt 4585 de firme care au făcut tot 100 de puncte, dar care n-au reușit să se încadreze în buget, în urma evaluării automate.

Aceste solicitante au mers cap-la-cap, diferența făcându-se abia la penultimul criteriu de departajare la punctaje egale: valoarea exactă a procentului aferent investiției în echipamente.

Prima firmă clasată, Euromod SRL, a avut 96,15% echipamente tehnologice în planul de afaceri, la fel ca și cea de-a doua clasată, Green Downtown SRL. Cele două firme de la vârful clasamentului au fost despărțite prin aplicarea ultimului criteriu de departajare - data și ora depunerii cererii în sistemul electronic de granturi IMM Recover. Prima a depus pe 29 septembrie, iar a doua pe 30 septembrie, în condițiile în care sesiunea a înceoput pe 18 august.

Ultima firmă care a prins buget, Rogri, a avut 92,1% echipamente tehnlogice, la fel ca și firma care a picat imediat sub linie, Perfect Scan Bylidia. Diferența a fost făcută la ultimul criteriu de departajare, un proiect fiind depus pe 29 septembrie, iar celălalt pe 30 septembrie.

În total, 9520 de firme s-au înscris în programul Femeia Antreprenor, ultima clasată luând doar 15 puncte.

Este interesantă și valoarea cofinanțării propuse. O firmă, Andrezit Stânceni SRL, a primis că pune aport propriu în proiect 932.000 de lei, de aproape 5 ori mai mult decât ajutorul pe care l-ar fi putut obține de la stat. Această firmă a obținut, însă, doar 85 de puncte și nu a mai prins loc bugetat, conform evaluării automate (clasament provizoriu).

Prima clasată, Euromod, a promis și ea 450.000 de lei, aport propriu, mai mult decât dublul valorii grantului solicitat. Și a doua clasată, Green Downtown, a primis aproape 450.000 de lei, cofinanțare și tot așa, valoarea aportului propriu promis depășește ajutorul de minimis, în multe cazuri.

Pentru punctajele egale, conform legislației în vigoare, departajarea a fost realizată ținând cont de:

  1.     punctajul obţinut la criteriul aferent domeniului de activitate(secţiunea A din criteriile de evaluare);
  2.     punctajul obţinut la criteriul aferent investiției (secţiunea C din criteriile de evaluare);
  3.     punctajul obținut la criteriul aferent componentei de dezvoltare durabilă (secţiunea D din criteriile de evaluare);
  4.     punctajul obținut la criteriul cursurilor de pregătire antreprenorială (secţiunea E din criteriile de evaluare);
  5.     punctajul obținut la criteriul aferent cursurilor de competențe digitale (secţiunea F din criteriile de evaluare);
  6.     punctajul obtinut la criteriul aferent inserției pe piața muncii a unor categorii de personal (sectiunea G din criteriile de evaluare);
  7.     valoarea exactă a procentului aferent investiției în echipamente;
  8.     data şi ora înscrierii în program.

În continuare, va fi desfășurată etapa de evaluare, care constă în analizarea informațiilor transmise de către aplicante prin intermediul formularelor de înscriere. Astfel, în vederea admiterii cererilor de finanțare, echipa tehnică a ministerului și personalul din cadrul Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului vor verifica completarea tuturor câmpurilor de către solicitanți, eligibilitatea codului CAEN Rev 2, inclusiv legăturile activelor achiziționate cu fluxul activităților/subactivităților care sunt necesare desfășurării activităților codului CAEN pentru care se solicită finanțare, precum și încadrarea în categoria IMM și declarațiile asumate.

În funcție de rezultatele evaluării, aplicantele vor primi fie decizie privind acceparea de principiu la finanțare, fie decizie privind respingerea la finanțare. Există și posibilitatea solicitării de clarificări suplimentare. În acest sens, aplicantele au obligația de a urmări permanent contul de pe platforma granturi.imm.gov.ro și informațiile postate pe site-ul ministerului pentru a se asigura de respectarea termenelor procedurale.

Totodată, MAT subliniază că vor fi eligibile doar cheltuielile efectuate din contul de grant, special deschis de către beneficiar pentru implementarea proiectului, ulterior alocării grantului și depunerii cofinanțării, și care respectă lista de cheltuieli impusă de legislație.

Parallax

Vizualizari
33869
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Felicia
Bolboaca
Foarte interesant rezultat ! Prima firmă declară că va veni cu o cofinanțare de 450000 lei, când are o cifră de afaceri 341.000 lei, profit de 56.000 lei și datorii de 1.991.000 lei (cifre rotunjite). Numai întreb: ce bancă finanțează o astfel de investiție? Se aduc bani de acasă ? Care este provenința acestor bani? Spălăm bani prin fonduri guvernamentale? A doua firmă este înființată de 3 ani și a realizat 0 lei la cifra de afaceri .... fără comentarii ... Aceleași întrebări de mai înainte....
poza de profil
oana
iulia
Nu inteleg ce legatura are titlul cu "S-a picat masiv..." cu restul articolului. Ce este cu titlul asta de revista click??
poza de profil
Cristian
Pop
Asa ceva este incredibil...mii de firme au obtinut 100 de puncte or pentru a obtine maximul de punctaj trebuia fi obtinut 10 puncte la componenta de inovare a proiectului respectiv sa te angajezi ca pana la finalul proiectului vei inregistra la O.S.I.M. un drept de proprietate INDUSTRIALA!!! Eu ma indoiesc ca aplicantii care au bifat la acest criteriu au habar ce inseamna asta si la ce se angajeaza. Aceasta situatie se poate explica in 2 feluri:
1 - firmele de consultanta si-au batut joc de clienti, ca sa fie sigure ca se aproba proiectul si isi incaseaza comisionul de succes si-au pus clientii sa se angajeze la acest criteriu urmand ca dupa ce incaseaza ei comisionul clientii sa se spele pe cap cu OSIM-ul lor cu tot...
2 - aplicantii sunt analfabeti functionali si nu inteleg sensul expresiei de proprietate industriala, altfel nu imi explic cum un restaurant sau placintarie s-ar angaja sa isi breveteze la ISIM o astfel de smecherie.
Culmea este ca nimeni nu se sesizeaza, toata lumea e fericita, se vor semna contractele de finantare si la final, la decont ... pai atunci om trai si om vedea, important este sa se aprobe proiectu! Problema este ca cei care au avut habar de ce inseamna aceasta obligatie (sa inregistrezi o proprietate industriala la ISIM!!!) au obtinut doar 90 de puncte, ceea ce nu le mai da nicio sansa in fata barosanilor de 100 de puncte.
Trist, foarte trist!
poza de profil
Stelian
Ciobanu
Inainte de ai numi pe ceilati analfabeti functional ai avut macat curiozitatea sa vezi ce inseamna"proprietate industriala"? Dupa ce te lamuresti poate vezi si care este definitia la analfabet functional si verifica exact unde te califici.
https://www.google.com/amp/s/www.startupcafe.ro/idei-antreprenori/inregistrare-marca-osim-cerinta-obligatorie-obtinere-100-puncte-proiect-femeia%3famp
poza de profil
Macoviciuc
catalina
Au aplicat ca asa le-au zis niste "consultanti". E plin de escroci pe nisa asta, doar paraziti.
poza de profil
Ion
Nyegre
poza de profil
Alexandru
Nica
Ieșit din comun rezultatele preliminare. Adică la Start Up Nation din mult mai multe firme participante doar 76 au avut 100 puncte și aici au cu miile? Dacă Intr-adevar au aplicat pentru brevet asta e, dar imi este greu sa cred. Sper sa se sesizeze cine trebuie și să verifice acest aspect când analizează fiecare proiect. Poate mai avem o șansă, restul care au completat corect și au "doar" 90 de puncte.
poza de profil
Macoviciuc
catalina
Conditia cu inregistrarea unei prorpietati industriale s-a introdus dupa asa-zisa consultare publica, deci e cu dedicatie. Faptul ca sunt mii care au 100 de puncte dar putini vor putea implementa, arata simulacrul de politici "publice" care se practica pe-aici. Cred ca o luam vertiginos pe urmele Ungariei, adica RO-exit, pentru ca tara asta pur si simplu nu mai poate fi condusa in interesul public, e scapata de sub orice control popular.
poza de profil
Carmen
ua
Conditia minimala pentru pachetul digital este de 25000 lei, ceea ce inseamna 12.5% din toata suma.
Asta inseamna ca la echipamente puteai avea procentul maxim de 87.5%.
Stau si ma intreb cum 4170 de proiecte au procent mai mare de 87.5% pentru echipamente.
Este clar ca acestea nu au respectat cerinta minima a pachetului digital.

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri