Claudiu Zamfir
Ministerul Agriculturii a decis marți amânarea lansării sesiunilor de înscriere la 8 linii de fonduri europene, printre care și submăsura 6.1 PNDR, prin care tinerii fermieri putea obșine fonduri nerambursabile de câte 50.000 de euro, în anumite condiții.
Potrivit unui comunicat remis StartupCafe.ro, în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României, în urma evoluției situației epidemiologice determinată de răspândirea COVID-19, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR) a decis amânarea lansării sesiunilor de depunere proiecte pentru următoarele Măsuri/Submăsuri:
Totodată, MADR, prin AM PNDR, va reprograma activitățile privind organizarea de reuniuni, cursuri, ateliere de lucru, focus grupuri sau alte evenimente care sunt asociate cu un grad crescut de risc de răspândire a virusului COVID – 19.
Cuprinsă în lista amânărilor, linia de finanțare 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, este una dintre cele mai așteptate de către antreprenorii care vor să facă afaceri agricole.
Prin această linie de finanțare din cadrul PNDR, românii cu vârste de până la 40 de ani care puteau obține fonduri europene de 50.000 de euro, în anumite condiții, pentru dezvoltarea unor ferme.
Sprijinul public este 100% nerambursabil.
Solicitanții eligibili pentru sprijinul nerambursabil sunt tinerii fermieri care se instalează ca unici șefi al exploatației agricole și persoanele juridice cu mai mulţi acţionari, unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.
Pentru această linie de finanțare, amânată acum, este prevăzut un buget de peste 42 milioane euro.
O altă linie pentru antreprenori, amânată, este submăsura 4.2 din cadrul PNDR. Aici era prevăzut un buget total de circa 6,8 milioane de euro, pentru investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană.
Din acest buget, antreprenorii vor putea obșine fonduri nerambursabile de maximum 300.000 de euro pe firmă. IMM-urile și grupurile de producători vor trebui să suporte din resurse proprii 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar celelate firme, cote de 60%.
Totuși, starea de urgență a fost decretată de președintele Iohannis, luni, 16 martie, pentru 30 de zile, adică până pe 15 aprilie. Submăsura 6.1 - Tineri fermieri era prevăzută inițial să se deschidă la sfârșitul lunii aprilie, iar submăsura 4.2 - procesare, era prevăzută pentru luna aprilie, conform unui calendar orientativ al Ministerului Agriculturii.