Claudiu Zamfir
Un buget de peste 42 de milioane de euro va fi disponibil pentru lansarea în 2020 a liniei de finanțare prin care tinerii fermieri primesc fonduri europene de câte 50.000 de euro pentru instalare, conform calendarului estimativ al lansărilor de apeluri AFIR în acest an.
Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru Sumbăsura 6.1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR)- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri ar urma să fie lansată în anul 2020 în luna aprilie, potrivit calendarului estimativ emis recent de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/ conducători unici ai unei exploatații agricole.
De aceste fonduri vor beneficia:
Sprijinul nerambursabil acordat pentru un solicitant este de maximum 50.000 Euro și va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:
- 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare
- 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
O altă linie de finanțare din PNDR mult așteptată în 2020 este 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole”.
Anul acesta au mai rămas undeva spre 6,9 milioane de euro, buget total pentru sesiunea de depunere a proiectelor, preconizată să fie deschisă prin aprilie 2020, de către AFIR.
Firmele mici și mijlocii și alți beneficiari români vor putea cere fonduri europene pentru afaceri în procesarea produselor agricole, cum ar fi cele de morărit sau lactatele.
Prin intermediul sM 4.2 solicitanții vor putea obține sprijin financiar nerambursabil de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și forme asociative și de 40% pentru alte întreprinderi.
Sprijinul acordat nu va depăși 1.000.000 euro/ proiect pentru IMM, 1.500.000 euro/ proiect pentru alte întreprinderi sau 2.500.000 euro/ proiect pentru forme asociative (cooperative și grupuri de producători).
În cazul investițiilor care conduc la un lanț alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant) finanțarea va putea ajunge până la 2.500.000 euro/ proiect.