Claudiu Zamfir

Companie agricolă din Teleorman: Fermierii vor fi păgubiți de Ordonanța Militară 8

Thumbnail

Fermierii din România vor avea de suferit din cauza interzicerii exportului de cereale prin Ordonanța Militară 8, emisă de autoritățile române, prețul acestor produse urmând să scadă artificial, reclamă o companie agricolă din județul Teleorman, căreia i-a fost blocată o tranzacție externă. Premierul Orban a precizat vineri că interdicția de export nu se aplică și destinațiilor din UE.

Holde Agri Invest SA, o firmă românească ce operează 7.000 de hectare de teren agricol care urmează să se listeze la Bursa de Valori București anul acesta, își exprimă îngrijorarea față de măsurile ce afectează direct sectorul agricol, incluse în Ordonanța Militară 8, emisă pe 9 aprilie.

Ordonanța a interzis exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină, soia, floarea soarelui, zahăr, produse de panificație și ulei.

Această măsură are un potențial efect negativ asupra situației financiare a fermierilor români și chiar  asupra întregului sector agricol românesc, susține Holde, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Holde invocă 3 motive pentru care blocarea exporturilor de cereale îi afectează pe producătorii români:

 1. Lipsa silozurilor. „În fiecare an, România produce între 9 și 10 milioane de tone de grâu, dintre care aproximativ 3,5 milioane de tone sunt utilizate pe plan intern, în timp ce cantitatea rămasă este destinată exportului. În momentul actual, România nu are capacitatea de depozitare pentru a stoca această cantitate de cereale intern”.
 2. Scăderea prețurilor. „Interzicerea exporturilor va duce la scăderea artificială a prețului culturilor, sub prețul preconizat. Aceasta va avea impact negativ masiv asupra situației financiare a fermierilor români care vor pierde bani neavând posibilitatea de a-și vinde culturile pe plan local sau vânzând la un preț sub marja de profit”.
 3. Fermierii bio, cei mai afectați. „Ordonanța nu face deosebirea între cerealele cultivate convențional și cele cultivate organic. În acest moment, România nu deține facilități de prelucrare a culturilor ecologice, ceea ce înseamnă că, în cazul în care ordonanța face referire și la agricultura ecologică, toate culturile bio vor trebui fie vândute local, la prețuri semnificativ mai mici, egale cu cele din agricultura convențională, fie depozitate până la ridicarea măsurilor impuse. Acest lucru are un impact semnificativ asupra afacerilor fermierilor ecologici, care sunt în minoritate în România, și poate duce la pierderi majore și probleme de cashflow care îi vor afecta pe termen mediu”.

Holde Agri Invest se plânge că are în acest moment 1.500 de tone de grâu organic pentru care urma să semneze un contract cu un jucător străin cu capacitate de prelucrare a culturilor ecologice, dar în acest moment compania nu mai poate executa contractul.

În plus, pune în așteptare și contractul pe care deja l-a semnat și executat parțial pentru 2.000 de tone de floarea-soarelui organică, după ce a trimis 1 camion în Austria, restul de 7 camioane fiind în prezent în stand-by.

Conform Ordonanței Militare 8, procedurile de export a produselor agroalimentare aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezenței ordonanţe militare, se suspendă pe perioada stării de urgenţă, provocând astfel haos și îngrijorare în rândul fermierilor locali care se află în proces de executare a comenzilor care au fost deja contractate și, în unele cazuri, chiar plătite și livrate parțial.

„Există multe îngrijorări pe care le ridică măsurile anunțate ieri de guvern mai ales că stakeholderii din sectorul agricol nu au fost consultați în pregătirea acestor măsuri, ținând cont de impactul financiar imediat pe care acestea îl vor avea asupra sectorului agricol românesc. Prin urmare, măsurile referitoare la sectorul agricol ar trebui elaborate și explicate pentru a se asigura continuitatea activității unui sector atât de important precum agricultura”, ma explică antreprenorii agro.

În schimb, premierul Ludovic Orban spune că suspendarea, pe perioada stării de urgenţă, a exportului de cereale şi a altor produse agro-alimentare nu se aplică şi în cazul destinațiilor din Uniunea Europeană.

Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din listă  poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului”, prevede Ordonanța militară.

Proiectul Holde a fost conceput în 2016 de către patru antreprenori români:

 • Liviu Zăgan,
 • Robert Maxim,
 • Matei Georgescu,
 • Alexandru Covrig.

În 2017, fondatorii s-au asociat cu echipa de la Certinvest și împreună au creat un model de business inovator și motivant, înființând în 2018 Holde Agri Invest SA.

La scurt timp, Holde a atras prima investiție externă de la Vertical Seven Group, fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru si Andrei Crețu, a mai informat compania.  

În septembrie 2019, firma din Teleorman primit o investiție de 5 milioane de euro, potrovit unui comunicat transmis StartupCafe.ro .

Printre investitorii care au participat la prima rundă de finanțare se numără oameni de afaceri români de renume, printre care:

 • Alexandru Leonard Leca,
 • Dan Manolescu,
 • Daniela Nemoianu,
 • Cristian Pop,
 • Angelica Rapotan,
 • Cristian Scafa,
 • Vertical Seven Group,
 • Certinvest,
 • compania Safe Adventure (controlată de familia Badiu)
 • alte companii și fonduri de investiții.

Potrovit datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor, în anul 2018, Holde Agri Invest SA a avut pierderi de 364.457 lei și un număr mediu de 2 angajați. Compania are capital subscris și vărsat de 9,6 milioane de lei.

Compania de management este guvernată de către un Consiliu de Administrație, format din Robert Maxim, în calitate de Președinte, Alexandru Covrig, Cosmin Mizof, Eugen Voicu și Liviu Zăgan în calitate de Membri. Activitatea de zi cu zi este desfășurată de echipa executivă, formată din profesioniști locali și internaționali, organizată ca un Shared Service Centre pentru toate fermele administrate.

Parallax

Vizualizari
1741
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri