Claudiu Zamfir
Elevii din toată țara, inclusiv din regiunea București-Ilfov, care urmează cursurile unor școli profesionale, vor primi câte 200 de lei, burse profesionale, în anumite condiții, dintr-o linie de fonduri europene de 81 de milioane de euro, susținută prin Politica de coeziune a UE. Acești bani europeni ar putea stimula învățământul profesional, fiind cunoscută criza de forță de muncă pe care o resimt antreprenorii din toată țara.
Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, din subordinea Ministerului Educației, va derula proiectul ”Burselor profesionale”. Începând cu 31 august, centrul ar trebui să depună proiectul la Autoritatea de Management a Programului Operațional Capital Uman, din subordinea Ministerului Fondurilor Europene, după cum a anunțat miecuri, MFE.
Prin Programul național de protecție socială „Bursa Profesională”, se acordă o bursă de 200 lei lunar elevilor care frecventează învățământul profesional. Acest tip de bursă se plătește tuturor elevilor din școlile profesionale, indiferent de veniturile părinților lor, dar în anumite condiții de frecvență și de conduită. Aceasta este o modalitate de creștere a atractivității educației și formării prin învățământul profesional și de micșorare a abandonului școlar al elevilor din medii defavorizate.
Din banii europeni, se vor asigura bursele elevilor de la profesionale, de clasele IX-XI înmatriculați în anul școlar 2018-2019 , fiind vizați:
și
Pentru regiunea București-Ilfov, suma totală disponibilă este de 2.521.704 euro, din care contribuția UE (prin Fondul Social European) este 80%, restul de 20% se asigură de la bugetul de stat.
În restul țării, suma totală disponibilă este de 81.535.087 euro, din care 85% vin din FSE și 15% de la bugetul de stat.
Ghidul solicitantului și alte documente despre acest program pot fi descărcate de AICI.
Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, gestionat de AMPOCU de la MFE, are o absorbție de fonduri europene ca rambursări de cheltuieli efectuate de Comisia Europeană de 18.073.462 euro, adică 0,41% rată efectivă de absorbție, în progres slab față de 0% cât era la 2 februarie. Primii bani de la UE, în acest program, au încept să intre în martie 2018, când s-a înregistrat un avans de 0,08 puncte procentuale la rata de absorbție efectivă. În cadrul POCU 2014-2020 regsim două importante linii de finanțare pentru antreprenorii debutanți: România Start-Up Plus și Diaspora Start-Up.