Redacția StartupCafe.ro

10 tendințe în tehnologie prezente la Vivatech Paris 2019

Thumbnail

Peste 9000 de startup-uri și mai mult de 100.000 de participanți din 125 de tari s-au adunat la Vivatech Paris săptămâna trecută. Startup-uri, inovatori, talente tehnologice, investitori, freelanceri dar și lume obișnuită pasionată de tehnologie, pe toți îi puteai întâlni pentru 3 zile în Paris, la unul dintre cele mai importante evenimente cu și despre tehnologie din Europa, pentru a discuta despre beneficiile inovației responsabile și posibilitățile nelimitate din zona GreenTech, HealthTech, EduTech, FinTech & Banking responsabil, MarTech, AgriTech, Mobilitate, Smart cities, robotică și Inteligență Artificială.

1. Inovație sustenabilă în startup-urile și puținii unicorni din Europa

Orice țară europeană visează să aibă un număr cât mai mare de unicorni (companii evaluate la peste un milliard de euro). Franța, de exemplu, și-a setat ca target dezvoltarea a 20 de unicorni până în anul 2025. Un scop foarte ambițios, ținând cont de faptul că Europa nu este foarte experimentată în crearea și lansarea unicornilor, dacă este să ne comparăm cu Statele Unite sau cu China.

“Franța este, poate, cea mai bună locație din Europa pentru lansarea unei companii. Paradoxal, se dovedește a fi și o locație rezistentă la dezvoltare și crestere rapidă, un pas necesar pentru nașterea titanilor tehnologici” a afirmat Jean Remi Kouchakji, co-founder PayinTech, un fintech startup din Paris.

De ce nu cresc suficienți unicorni în Europa? Pentru că Europa ramâne fragmentată. Și riscăm să devină și mai divizată. Regulile, barierele de limbă, de cultură și legislația diferă între țări, uneori e nevoie de licențe diferite în fiecare țară. De asemenea, capitalul pentru creștere și dezvoltare disponibil în Europa este limitat în comparație cu cel disponibil în US de exemplu.

Să adăugam aici faptul că unele fonduri sunt disponibile doar într-o anumită țară. Trebuie să gândim la scara mare, cel puțin europeană, orice proiect, încă de la început, chiar dacă începem implementarea cu pași mici. Avem în Europa suficiente talente IT, EU a facilitat libera circulație a specialiștilor din diverse domenii, în majoritatea țărilor din EU există diverse facilități fiscale pentru inginerii IT și pentru startup-uri.

Dar, pe masura ce aceste companii mici cresc, se lovesc de pereti și dau de greu. “Peste 50 de angajați devine un iad administrativ” spune un speaker din Franța. Chiar dacă în UK facilitățile fiscale sunt mai generoase și au mai mult suport si fonduri pentru activități de dezvoltare naționale/internaționale din partea UK Tradefair, chiar și așa startup-urile europene ezită să crească în ritm accelerat.

De asemenea, investitorii ezită să investească în creșterea accelerată a startup-urilor din aceleași considerente. S-a discutat despre nevoia startup-urilor de a primi sprijin mai consistent de la Uniunea Europeană, pentru a le ajuta să crească și să aibă acces facil pe teritoriul celor 28 de state membre, pentru a depăși barierele culturale, de limbă sau legislative existente.  

2. Rolul guvernelor în transformarea digitală – United Tech in Europe

Atât oficialii guvernamentali, cât și marile companii de tehnologie au subliniat din nou necesitatea implementării în regim de urgentă a strategiilor digitale și crearea unui cadru legislativ unitar la nivel European pentru a sprijini progresul tehnologic. Tehnologia este cheia pentru transformarea societății, pentru îmbunătățirea calitătii vieții, pentru dezvoltarea mediului de afaceri și pentru stimularea antreprenoriatului local. Guvernele sunt “poarta de acces” către acest progress. Este imperativ necesară crearea unui cadru legislativ în care afacerile Europe pot crește, colabora si să devină profitabile în Europa.

“Pe cei care consideră că revoluția tehnologică este o problemă… îmi pare rău să vă anunț că problema abia a început. Putem să o privim ca pe o oportunitate sau ca pe un pericol, ține de mentalitate. Dacă vrem doar să ne îngrijorăm, o vom face mereu” a spus Jack Ma, Alibaba CEO pe scenă. “Cadrul legislativ și restricțiile trebuie să fie inteligente, sustenabile și cu privirea spre viitor” “Nu putem schimba trecutul, nici prezentul, dar cu siguranță putem îmbunătăți viitorul”.

Europa este sub o presiune tot mai mare și zilnic apar noi provocari – o nouă Comisie Europeană, alegeri în Parlamentul European, tendințe naționaliste și separatiste, GDPR-ului, competiția acerbă care vine dinspre companii americane sau chinezești, zone în care companiile sunt mai avansate din punct de vedere digital, fragmentarea pieței de capital și a serviciilor digitale. Toate aceste aspecte impiedică startup-uri să maximizeze beneficiile care pot fi generate pe o piață europeană de peste 500 de milioane de consumatori.  

Au fost multe panel-uri despre rolul guvernelor în a evalua nevoia reală la nivel European de viteză  (5G) pentru a ramâne competitivi și despre modalitățile de asigurare a faptului ca inteligența artificială va fi folosită în scopuri constructive și pozitive. Desigur, tehnologia trebuie să fie adoptată în Europa (și la nivel global) în așa fel încăt să protejeze democrația și confidențialitatea datelor.  

3. Inteligența Artificială (AI)

Dacă Londra a devenit capitala europeană Fintech, Parisul are ambiția de a deveni capitala inteligentei artificiale europene. Inteligența Artificială a fost vedeta evenimentului. Dacă iese bine, ar putea transforma lumea, economia, siguranța globală, ar duce la evoluție socială, îmbunătățirea serviciilor medicale, sociale, a educației și a calității vieții în general.

Inteligența Artificială va crește productivitatea în toate domeniile și ar putea înlocui meseriile “murdare” sau periculoase. Conform unui raport World Economic Forum și McKinsey, Inteligența Artificială ar putea genera 2,7 trilioane EUR în economia europeană până în 2030.

Unul dintre cei mai reputabili speak-eri de la conferință despre Inteligență Artificială, Yann LeCun, Facebook Chief Scientist, a vorbit despre oportunitățile, dar și despre dezavantajele pe care le are Franța și Europa în ceea ce privește Inteligența Artificială. “Franța în particular, și Europa în general, au sisteme educaționale de foarte bună calitate, spirit colaborativ și acces la talente din domenii diverse și complementare, a spus Yann.

Dar în același timp, companiile europene nu investesc suficient în proiecte de cercetare digitală și tehnologice pe termen lung. Yann a făcut referire si la îngrijorările ce țin de etică în domeniul AI, care nu sunt mereu justificate. De exemplu, dacă în Europa de Vest recunoașterea facială prin AI este un scenariu de coșmar, pentru China este o practică absolut acceptabilă, normală, e percepută chiar ca o metodă de creștere a siguranței. Discuția nu ar trebui sa fie despre abilitatea inteligenței artificiale de a fi malefică. Este despre oameni și cum aleg ei să o folosească.    

Fondatorul Alibaba a fost cam permisiv când a vorbit despre pericolele care pot apărea ca urmare a avansului inteligenței artificiale. Alibaba implementează masiv tehnologii AI pentru a preveni frauda și, susține el, acest lucru nu ar fi posibil fără această tehnologie. “Îmi fac griji pentru Europa. Îmi fac griji pentru grijile Europei. Va faceți prea multe griji. Oh, nu avem o soluție pentru riscurile inteligenței artificiala. Oh, ne va lăsa fără locuri de muncă. Să vă spun cum stă treaba cu inteligența artificială. Noi o folosim ca să prindem infractori și funcționează excelent!”

Am văzut dermatologi robotizați care utilizau tehnologie AI, startup-uri care ajută la implementarea rapidă a tehnologiilor de tip AI prin APIs, startup-uri care facilitează implementarea algoritmilor de tip Deep Learning bazați pe AI și aplicații bazate pe AI care îmbunătățesc user experience-ul aplicații. Am văzut un mare focus pe utilizarea tehnologiilor moderne pentru automatizare, eficientizare și accelerare în dezvoltarea de software sau aplicații web și mobile. Iar aceste inovații pot fi extrem de utile in contextul României, unde majoritatea companiilor de IT oferă servicii de tip outsourcing.

4. Roboții, taxiurile aeriene, dronele sau exoscheletonii nu mai sunt doar în scenariile de filme SF

Roboți autonomi bazați pe Inteligență Artificială au întâmpinat vizitatorii și le-au oferit informații despre eveniment. La intrare te întâmpina Heasy, un robot de statura unui om. Roboții Pepper patrulau pe holurile expoziției, Cruzr facea demonstrații despre cum pot fi folosiți roboții pentru room service în hoteluri iar Diya One X avea rol de purificator de aer, oferind în acelasi timp vizitatorilor informații despre luminozitate, umiditate, temperatură sau nivel de zgomot.

Roboți care folosesc tehnologia vehiculelor autonome sunt acum testați si implementați pentru a transporta bunuri și echipamente grele prin orașele aglomerate. Supermarketurile testează droizi care să ajute persoanele în vârstă cu transportul cumpărăturilor.

În acest moment la nivel global sunt peste de 20 de proiecte complexe în derulare în ceea ce privește mașinile zburătoare, inclusiv Uber explorează acest domeniu. Firma germană Lilium a prezentat un concept de mașină zburătoare cu o capacitate de cinci pasageri – o alternativă futuristică la elicopter pentru transport urban, dar mai mica, mai silențioasă și mai ieftină. Compania încă așteaptă certificarea în Germania. 

De menționat că atât Airbus, cât și metroul din Paris și-au anunțat intenția de a studia în cel mai serios mod introducerea acestor alternative de transport urban în viitor.

Dronele sunt încă foarte populare. Unele drone prezentate erau echipate cu camere astfel încât oamenii să poată urmări în timp real, printr-un dispozitiv de realitate virtuală traseul acesteia, alte drone au fost construite cu scopul de a monitoriza viața din oceane iar altele pentru a elibera semințe care să ajute la regenerarea ecosistemelor naturale.

Thumbnail

5. Tech4Good

Tech4Good a fost a doua vedeta Vivatech, majoritatea speak-erilor au făcut referire la necesitatea inovării sustenabile, care urmărește binele comun. Young Son, Președinte și Chief Strategy Office la Samsung a lansat competiția Global Extreme Tech Challenge (XTC), o competiție adresată startupu-rilor cu un premiu de 10 milioane USD.

Scopul primordial al tehnologiei ar trebui să fie (sau să devină), îmbunătățirea calității vieții pe pământ. Proiectul își propune să stimuleze și să ajute o generație nouî de inovatori axați pe sustenabilitate care să găsească soluții la cele mai mari provocari ce țin de dezvoltarea globală; după cum le definește United Nations General Assembly în Obiectivele Dezvoltarii Durabile (Sustainable Development Goals – SDGs):

  • sănătatea și starea de bine;
  • investițiile în dezvoltarea industriilor și a infrastructructurii;
  • apă potabilă și condiții decente de igienă pe glob;
  • viața din oceane;
  • combaterea foametei;
  • accesul la educație de calitate pentru fiecare copil;
  • producție responsabilă și limitarea consumerismul;
  • zero sărăcie;
  • egalitatea de gen;
  • reducerea inegalităților între clase sociale;
  • energie curată și pentru toată lumea, schimbările climatice;
  • protecția plantelor și a animalelor;
  • muncă decentă și creștere economică;
  • pace și dreptate;
  • orașe și comunități sustenabile ,etc.

De la reversibilitatea schimbărilor climatice la salvarea speciilor de plante și animale pe cale de dispariție, refacerea ecosistemelor naturale până la cazuri concrete de utilizare a tehnologiilor pentru salvarea planetei, toate aceste teme au fost în centrul discutiilor. Tehnologia trebuie să devină o forță benefică în economie, în societatea și în slujba umanității.

Câteva startupuri interesante:

GreenTech

  • Un startup folosește telefoane mobile reciclate pentru monitorizarea padurii Amazoniene, incorporând microfoane adiționale pentru a detecta sunetul drujbelor de la distante mari
  • Drone care monitorizează oceanele sau împraștie semințe pentru a regenera ecosisteme întregi
  • Dispozitive inteligente pentru măsurarea cu acuratețe a volumului de precipitații precum și pentru prognoze meteorologice, foarte utile în activități economice care depind de condițiile meteo (HD Rain)
  • Un kiosk care colectează paharele de plastic de unică folosință din instituții și le reciclează, creând diverse obiecte din ele (GobUse)
  • Servicii E2E pentru stațiile de încărcare vehicule electrice acasă, la muncă sau in zone publice: instalarea, beneficii fiscale, întreținere, costuri (Zephyre).

SocialTech

  • Tehnologie pentru refugiați – soluții și support pentru integrarea refugiaților și a persoanelor cu dizabilități în domenii digitale
  • Aplicații care măsoară impactul social și de mediu a vietii noastre de zi cu zi
  • Aplicații care recompensează șofatul preventiv
  • Aplicații care facilitează accesul pe internet al persoanelor în vârstă sau cu dizabilități

AgriTech + FoodTech

  • Mai multe startup-uri utilizează deja tehnologii de tip blockchain pentru transparentizarea și urmărirea parcursului mâncării sau a vinului de pe câmp până în farfurie sau pahar
  • Aplicații complete de gestionare a activitatii și a mâncării în industria hotelieră și în restaurante
  • Diverse soluții inteligente de gestionare a fermelor care includ Inteligență Artificială pentru a sprijini agricultorii (eg: Sowit)

MedTech

  • Terapii drug-free, personalizate, bazate pe tehnologie VR, pentru pacientii cu dureri cronice (PainkillAR)
  • Soluții bazate pe Inteligență Artificială care răspund automat la intrebări legate de medicamente (Posos)
  • Inteligență Artificială folosită în analiza rezultatelor radiologice și imagistica medicala. Asemenea aplicații s-au dovedit deja a fi mult mai eficiente decât ochiul specialistului radiolog – chiar de șase ori mai multă acuratețe în diagnosticare (Incepto Medical)

EdTech + KidsTech

  • Aplicații educaționale personalizate și interactive
  • Dispozitive interactive pentru tineri/copii care facilitează ascultarea muzicii preferate sau a poveștilor fără a petrece prea mult timp pe tablete
  • Asistenți vocali inteligenți și chatbox-uri pentru lecții de matematică interactive (Prof en Poche sau Yokimi)
  • Soluții care transformă aproape instant pagini colorate cu mâna în desene animate (Wakatoon)

HealthTech

Companiile vizionare pharma trebuie să plaseze digital health în centrul strategiilor lor de dezvoltare și să aibă parteneriate cu startup-uri inovative din domeniul medical, cu școli, cu spitale și corporatii din zona de sănătate

  • Gaget-uri de tip wearable care ajută la monitorizarea stării generale de sănătate
  • Aplicații utile pentru îmbunătățirea sănătății mentale
  • Aplicații de gestionare a stresului

HRTech

  • Inteligență Artificială folosită pentru evaluarea candidatilor
  • Soluții de training care folosesc realitatea virtuala
  • Gamification pentru creșterea nivelul de calificare și dobândirea de aptitudini noi în companii

6. Adoptarea retelelor 5G

Implementarea retelelor 5G este un subiect fierbinte în acest moment la nivel European, la fel a fost și la Vivatech. Președintele Macron a tras un semnal de alarma, ca replica la războiul dintre China si Statele Unite. “Când vine vorba de 5G, trebuie să fim precauți și atenți, să evaluăm căt mai profesionist beneficiile acestei tehnologii dar să prevenim în același timp orice posibil risc de vulnerabilizare a siguranței europene. Franța și Europa sunt pragmatice si realiste. Vrem sa stimulăm crearea locurilor de muncă, creșterea afacerilor și inovația în toate domeniile importante. Credem în colaborare și în multilateralism”.

Aceste declarații vin după ce Washington a anunțat săptămâna trecută interzicerea echipamentelor telecom Huawei. Asta inseamnă că multe companii americane vor avea nevoie de licențe speciale pentru a folosi în continuare echipamente Huawei. Se știe că Huawei este unul dintre cei mai mari investitori în cercetare în domeniul 5G la nivel global (update: între timp restricțiile au fost partial ridicate).

7. Stimularea spiritului antreprenorial și a startup-urilor din Africa

Mai mult de o sute de startup-uri din Africa au fost prezente la Vivatech. Reprezentantul Bancii Mondiale, Mario Sander, a afirmat că Banca Mondiala și-a luat angajamentul de a ajuta startup-urile africane cu zeci de milioane de dolari, prin organizarea de programe de mentorat și prin stimularea colaborării dintre antrepenorii africari și giganții IT, cum ar fi Google.

Câteva startup-uri din Africa:

  • În agricultura, pentru optimizarea performanței culturilor: Aerobotics folosește imagini din drone și sateliti și algoritmi de machine learning pentru detectarea si prevenirea timpurie a problemelor din ferme. Alt startup din același domeniu, HomeFarm IoT, a lansat o aplicație utila pentru creșterea recoltelor de tip micro-greens acasă.
  • Inteligența Artificială în producție: DataProphet oferă parametrii de optimizare în domeniul producției care au la baza tehnologii de tip AI 
  • În energie smart:
    • OniriQ a patentat o noua tehnologie în domeniul energiei solare cu dedicație pentru populația din Africa care trăiește off-grid (600 de milioane de oameni)
    • Guardian Gabriel a lansat un sensor de tip - un buton de panică ce funcționează fără conexiune la un smartphone pentru sporirea siguranței cetățenilor
    • PayDunya activează in Fintech și este un serviciu de plăți online pentru africani care permite utilizatorilor să trimită și să primească bani prin wallet de mobile money, cărți de credit sau cash sau să vândă online fără a fi necesar un website.

8. Cybersecurity

Tehnologia avanseaza extrem de repede. La fel și pericolele atacurilor cibernetice. Tehnologiile de tip Internet of Things (IoT) vor reprezenta o vulnerabilitate tot mai mare pentru consumatori și companii, atacurile de tip phising sunt tot mai personalizate și mai greu de identificat, scenariile de atacuri în zona de Inteligență Artificială devin reale, iar IoT-ul la nivel industrial poate fi folosit pentru a ataca medii multi-tentant sau infrastructuri de cloud care găzduiesc datele mai multor companii. De asemenea, vulnerabilitățile la nivel de software sau defectele de design software pot fi exploatate – a se vedea impactul atacurilor de la Facebook sau Google Plus.

La Vivatech și-au prezentat soluțiile diverse statup-uri care iși propun să combata aceste amenințări precum: Crypto Quantique, un startup care oferă o platforma de securitate IoT completă, care combină criptografia și tehnologiile cuantice. Dathena este o companie care promovează un layer pentru protejarea datelor și a intimității asigurând securitatea informatiilor în baza unei tehnologii patentate de AI. Nanolock Security a lansat o platformă care gestionează și protejează dispozitivele conectate de atacuri de rețea sau la nivel de cloud.

9. Giganții IT s-au concentrat pe cloud si pe Inteligență Artificială

Amazon a prezentat la standul lor diverse startup-uri care folosesc AWS pentru a ajuta business-urile să crească.

Google s-a concentrat pe oferta de servicii cloud.  Pe unul din pereții standului erau menționate principiile lor în zona de Inteligență Artificială:

  • AI benefică societății
  • AI care nu stimulează sau întărește nedreptăți și inechități sociale  
  • AI contruită și testată cu focus pe siguranță
  • AI subordonată oamenilor
  • AI care încorporează principii de privacy design
  • AI care păstrează cele mai înalte standarde de excelență științifică
  • AI care e disponibilă pentru utilizare exclusiv dacă respectă principiile de mai sus

Thumbnail

Speakerul preferat: Jack Ma, Alibaba Founder și CEO

Jack Ma a vorbit despre impactul pozitiv pe care tehnologia îl poate avea în lume dar și despre responsabilitatea firmelor mari de tehnologie (și nu numai) de a vedea, înțelege și exploata această oportunitate pentru binele comun.

“Toate domeniile în care inovăm au ca obiectiv principal sprijinirea altora în a reusi – ne dorim sa ușurăm viața micilor antreprenori și să-i ajutăm să aibă succes.” Aș spune că au reușit mai mult de atât, se estimează că au generat mai mult de 40 de milioane de locuri de munca direct sau indirect în China și nu numai.

De asemenea, sunt peste 10 milioane de mici antreprenori care vând online în China. Oamenii cu dizabilități sau cei care locuiesc în zone rurale pot, de asemenea, să profite de această oportunitate. Industria logistică din China este, în mare parte, susținută de e-commerce, comerțul internațional de asemenea.

“Ne focusăm pe cei trei E: E-government pentru eficientizarea aparatelor din instituțiile publice și pentru transparentizare, Entrepreneurs care să creeze și să asigure viitorul și Educatie – astfel încât căt mai multe zone de pe glob să aibă acces la resurse umane talentate și pregatite pentru viitor.” A spus Ma. 

Tot Ma a menționat si rolul cheie al guvernelor prin crearea mediului legislativ propice și pentru stimularea inovației sustenabile.

 “Viziunea Alibaba, care va fi condusa de succesorul meu, viitorul CEO, Daniel Zhang, este ca până în 2036 Alibaba să sprijine economia digitală prin crearea a 100 de milioane de locuri de muncă, 2 miliarde de consumatori și să sprijine 10 milioane de afaceri profitabile pe platformele Alibaba.” {..} “Muncim, inovam si construim modalități pentru vânzare-cumpărare la nivel global, pentru plăți globale, pentru livrare la nivel global și acces la călătorii internaționale pentru toată lumea.”   

Ma visează ca după ce renunță la poziția de CEO să schimbe direcția. “Cred că aș fi mult mai bun decât am fost ca CEO, în trei domenii: în a sprijini antreprenorii, in educație sau promovând femeile în poziții de leadership”.   

Cu toții avem obligația de a contribui la a face lumea un loc mai bun pentru toți oamenii, pentru animale, pentru natura. Tehnologia poate fi cel mai bun aliat în a avea success în aceste demersuri.

Despre autor

Director de Marketing într-o firmă de consultanță IT din Anglia, Ioana Serban ajută startup-uri și companii mici și mijlocii de tehnologie să implementeze programe de growth marketing pragmatice, optimizând costurile și structura departamentelor de marketing. Abordare: combinația optimă între resurse de marketing interne – experți și consultanți în IT marketing externi – agenții boutique cu experiență în IT - recomandări tehnologii de marketing potrivite   

Parallax

Vizualizari
235
Conţinut
Parerea ta despre articol
0.356
Just for testing :

interaction: 0

popularity: 0

publishing: 0.89

expertise: 0

rating: 0.356

Articole publicate : 1
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri