Claudiu Zamfir

Firma care i-a făcut lui Ciucă „robotul-consilier” ION își lansează și platformă blockchain

Humans Blockchain

Startup-ul românesc Humans.ai, care a intrat în atenția publicului după ce presa a scris că este cel care a făcut „robotul-consilier” al premierului Nicolae Ciucă, ION, își lansează acum și platformă de blockchain, tehnologie care stă la baza criptomonedelor sau creațiilor NFT.

Într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, Humans.ai a anunțat miercuri lansarea a ceea ce firma din București susține că ar fi „primul blockchain pentru IA (inteligență artificială) din lume”.

Startup-ul românesc mai afirmă că platforma sa este menită „să asigure folosirea sigură și etică a inteligenței artificiale”.

De asemenea, Humans.ai declară că platforma sa blockchain „asigură un ecosistem în care inteligența artificială poate fi scalată și gestionată cu ușurință într-un cadru complet transparent”.

„Prin beneficiile asigurate de blockchain-ul Humans.ai, ne asigurăm că aplicațiile de IA sunt responsabile, verificabile și transparente, pentru a funcționa în limitele etice și legale. Suntem încrezători că blockchain-ul nostru are rolul de a elimina o mare parte din preocupările actuale legate de dezvoltarea și inovarea în domeniul inteligenței artificiale”, a declarat Sabin Dima, fondatorul și CEO-ul Humans.ai, citat în comunicatul firmei.

Robotul ION și oamenii din spatele său

În martie 2023, premierul Nicolae Ciucă, alături de ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a prezentat, la Guvern, așa-numitul „robot-consilier” ION, realizat de compania Humans.ai. Atunci, prim-ministrul a avut un „dialog” cu dispozitivul pe care l-a prezentat drept noul său „consilier”, care ar fi fost dotat cu tehnologii de inteligență artificială.

Reporterul HotNews a sesizat atunci că „dialogul” dintre Ciucă și „robotul-consilier” ION părea unul regizat. Asta în condițiile în care una dintre întrebările premierului- „Cum pot românii să te învețe? - a fost afișată diferit pe ecranul-oglindă al lui ION: „Cum te pot învăța românii?”.

Ulterior, Nicu Sebe, coordonatorul echipei proiectului ION și șeful departamentului de inteligență artificială din cadrul startup-ului Humans.ai, a recunoscut că, de fapt, un om a generat răspunsurile lui ION de la Guvern, nu inteligența artificială. Momentul de sinceritate s-a petrecut într-un interviu cu Dragoș Stanca, de la Upgrade 100.

Întrebat dacă există sau nu acest asistent AI, Nicu Sebe a declarat: ”Nu pot să spun că este finalizat, este în prima fază, dar oricum este o chestie reală care există”.

 Apoi Dragoș Stanca a insistat pe dialogul premierului cu ION, pentru a lămuri dacă momentul a fost sau nu regizat.

„Cineva a dat play răspunsurilor care au fost preînregistrate, ca să spunem lucrurilor pe nume. Nu a fost ca la ChatGPT că îți răspunde în timp real, nu?”, a întrebat Dragoș Stanca.

Nicu Sebe a confirmat acest lucru: „În acel moment, într-adevăr, așa a fost, dar sistemul poate să facă și răspunsuri cu siguranță”.

Startup-ul Humans.ai a fost lansat în anul 2019, de Sabin Dima (CEO). Printre investitori se numără și omul de afaceri Răzvan Munteanu. El este soțul cântăreței Delia Matache, una dintre primele vedete din România care și-au lansat o colecție de NFT-uri, în anul 2021. Dacă atunci NFT-urile erau o afacere la modă, în prezent piața de non-fungible tokens (jetoane nefungibile, cum le-a numit ANAF) s-a redus foarte mult.

Parallax

Vizualizari
2861
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri