Claudiu Zamfir

România, printre puținele țări europene în care au crescut investițiile în firmele de tehnologie, în 2023 (Atomico)

romania-euro-bani-dreamstime

România se numără printre puținele țări europene în care a crescut nivelul investițiilor primite de firmele de tehnologie, în 2023 comparativ cu anul trecut, în condițiile în care Europa, în ansamblu, trece printr-o fază de încetinire a investițiilor în tech, relevă un studiu realizat de firma de capital Atomico, unul dintre cei mai mari investitori europeni în startup-uri IT.

Volumul investițiilor în startup-urile europene de tehnologie aproape că s-a înjumătățit, scăzând de la 82 de miliarde de dolari în anul 2022 la 45 de miliarde de dolari, în 2023, conform raportului State of European Tech 2023, realizat de Atomico, cu date de la Dealroom și Crunchbase.

Evoluția capitalului investit în firmele tech din Europa (sursa: Atomico)

atomico

„Doar un număr mic de țări contrazic această tendință - Lituania, România și Luxemburg sunt singurele țări care au înregistrat o creștere de la an la an a capitalului total investit în 2023” - remarcă studiul transmis publicației StartupCafe.ro.

În cifre absolute, cu mai puțin de 1 miliard de dolari investiți în companii de tehnologie nelistate pe bursă, în anul 2023, România este pe locul al 16-lea în clasamentul care ia în considerare 30 de țări europene. Sub noi sunt țări ca Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia sau Ucraina.

Clasamentul investițiilor în primele 30 de țări din Europa (2023):

atomico1

Primele în topul european al investițiilor atrase de companiile tech nelistate pe bursă sunt:

  1. Marea Britanie (12,7 miliarde de dolari)
  2. Franța (8 miliarde de dolari)
  3. Germania (7,8 miliarde de dolari)
  4. Olanda (2,1 miliarde de dolari)
  5. Elveția (1,7 miliarde de dolari)
  6. Suedia (1,7 miliarde de dolari)

Principalele îngrijorări în privința atragerii investițiilor în Europa suntlegate de: mediul macroeconomic instabil din ultima perioadă, riscurile geopolitice cauzate de războiul Rusiei asupra Ucrainei, accesul mai redus la capital, competitivitatea în scădere și deficiențe în a atrage și păstra lucrători talentați.

De asemenea, studiul Atomico menționează compania româno-americană de roboți software UiPath pe lista exclusivistă a „liderilor de categorie” care s-au lansat din Europa, alături de Miro, Celonis, Aiven, Pigment sau Tacto.

În privința celor mai mari companii europene de tehnologie (listate pe burse), în TOP 10 găsim și giganți IT cu prezență puternică în România: Prosus (Olanda/Africa de Sud), care platforma românească de comerț online eMAG, SAP (Germania), NXP (Olanda), Infineon (Germania).

Atomico este una dintre cele mai mari firme de investiții care finanțează startup-uri europene de tehnologie, în 2023 reușind să strângă un fond de circa 1 miliard de euro. Lansată în anul 2006, de miliardarul suedez  Niklas Zennström (cofondator al platformei de comunicații Skype), Atomico are în echipa sa de la Londra și un partener român, ieșeanca Irina Haivas.

---

Citește și:

Românca aceasta decide finanțări de zeci de milioane de dolari pentru startup-uri. INTERVIU cu Irina Haivas, partener în fondul de investiții european Atomico

Parallax

Vizualizari
1583
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri