Claudiu Zamfir

TVA 5% la panourile solare: Nouă procedură de aplicare a cotei reduse

panouri-solare-casa-dreamstime

S-a modificat legea prin care s-a scăzut TVA de la 19% la 5% la panourile solare și pompele de căldură pentru utilizatorii persoane fizice, aducându-se unele clarificări de aplicare pe lanțul de aprovizionare.

Reamintim că, prin Legea 39/2023, a fost scăzută la 5% taxa pe valoare adăugată la panourile fotovoltaice și pompele de căldură pentru consumatorii-persoane fizice. Facilitatea fiscală nu este disponibilă și pentru firmele care folosesc aceste instalații, dar acum s-a clarificat cum procedează firmele care cumpără echipamentele pentru a le vinde mai departe persoanelor fizice.

Luni, președintele Iohannis a promulgat o nouă lege pentru modificarea Codului fiscal, aducând unele clarificări și la Legea 39/2023, prin care s-a scăzut TVA la panourile solare.

Astfel, pentru a beneficia de cota redusă la TVA, cumpărătorii persoane juridice au obligația de a semna la dispoziția furnizorului o declarație pe propria răspundere conform unui model  prevăzut în anexa nr. 1 la noua lege. Problema era că firmele care cumpărau panouri solare, pentru a le re-vinde și instala mai departe către persoane fizice, luau panoruile cu TVA de 19% și le dădeau cu TVA de 5%.

Acum, prin noua lege promulgată de Iohannis, și aceste firme vor putea lua panourile cu TVA de 5%, în baza acestei declarații pe propria răspundere, care se justifică în situația în care este lanț a reducerii TVA de la societate comercială până la clientul final beneficiar. Companiile pot cumpăra și pe stoc astfel de echipamente, urmând să le comercializeze.

În cazul cumpărătorilor persoane fizice, furnizorii pot aplica cota redusă conform pe baza semnăturii cumpărătorului de primire a produselor, aplicată pe factura în care se menționează expres adresa locuinței de instalare a produselor.  În caz contrar persoanele fizice sunt obligate să depună și ele o declarație pe propria răspundere conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la noua lege.

De asemenea, noua lege definește kiturile de instalare și kiturile pentru panourile solare și pompele de căldură. În aceste kituri sunt cuprinse și invertoarele necesare instalației cu panouri.

Ce mai prevede noua lege:

  1. Aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% şi pentru livrările de masă lemnoasă sub diverse forme, cum ar fi rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn, către persoane fizice sau juridice ori alte entităţi, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială.
  2. Instituirea unor măsuri astfel încât şi masa lemnoasă sub diverse forme să poată fi livrată în aceleaşi condiţii ca lemnul de foc către persoane fizice/persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială.
  3. Cota de TVA de 5% este aplciată asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii:
  • către persoanele fizice - lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00 şi de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 şi 4401 32 00; livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumeguşului, deşeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 şi 4401 49 00, realizată către persoanele fizice în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere puse la dispoziţia furnizorului;
  • către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială - lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00 şi de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn, aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 şi 4401 32 00; livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumeguşului, deşeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 şi 4401 49 00, realizată către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială, în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere puse la dispoziţia furnizorului.

Legea fusese adoptată de Camera Deputaților, ca for decizional, cu 258 de voturi pentru și 2 abțineri, pe data de 13 iunie 2023. După ce se publică în Monitorul Oficial, legea va începe să se aplice  în 3 zile.

Descarcă de aici noua lege privind cota redusă de 5% la TVA pentru aceste produse energetice.

Parallax

Vizualizari
3832
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri