Denisa Crăciun

Impozitarea IT-iștilor: Firmele ar putea căuta angajați mai tineri, care să se încadreze în limita salarială neimpozitabilă (analiză)

impozitare IT

Anul 2023 a fost dificil pentru sectorul IT din România, iar acum, impozitarea veniturilor de peste 10.000 lei brut, măsură ce ar urma să fie implementată din toamna aceasta, pune presiune pe recrutare, arată o analiză. 

În acest context, firmele din IT vor căuta să recruteze angajați mai tineri, care să se încadreze în limita salarială neimpozitabilă, potrivit unei analize bestjobs. 

În IT, există în continuare specializări pentru care găsirea candidaților potriviți rămâne o problemă. Acestea sunt, de regulă, cele legate de tehnologiile noi sau în dezvoltare, precum automatizările, Inteligența Artificială sau securitatea cibernetică, pentru care ofertele salariale sunt cu mult peste media pieței.

Un Cybersecurity Engineer poate câștiga între 1.500 și 2.300 euro net, un Ofițer în securitatea datelor, între 1.000 și 1.500 euro net și un Automation QA Engineer, între 1.900 și 2.500 euro net, potrivit bestjobs.

Cei mai mulți angajați din IT, în special cei care lucrează în programare și ale căror salarii depășesc 10.000 de lei brut, pot viza alte tipuri de contracte care să avantajeze mai mult, precum cele de colaborare prin PFA sau microîntreprindere, arată platforma de recrutare. 

La polul opus, eforturile marilor companii din IT de a-și ajusta numărul de angajați recrutați în timpul pandemiei la volumul de muncă actual a rezultat în concedieri masive în acest sector, care au început de la finalul lui 2022 și încă au ecou pe piața muncii.

Foarte mulți candidați sunt încă disponibili după perioade lungi de căutări și, în contextul eliminării facilităților fiscale, vor fi nevoiți să își reducă considerabil și așteptările financiare.

„După mulți ani în care sectorul IT s-a confruntat cu un mare deficit de specialiști, în ciuda ofertelor mari salariale, anul acesta se conturează un schimb în raportul de forțe dintre angajatori și candidați, avantajul trecând de partea angajatorilor. Cu toate acestea, unele specializări o duc mai bine decât altele, dar la nivelul recrutărilor, se simte o tensiune tot mai mare, în contextul în care unii candidați au dificultăți în a-și găsi rapid un job potrivit”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Parallax

Vizualizari
5512
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Costi
F
Inca un bulshit. Un IT-ist cat de cat experimentat nu va opta pentru PFA sau contract colaborare. Mai mult ca sigur ca se va reloca fiscal la o firma dintr-o tara normala, platind taxele normale de acolo, desi fizic poate va lucra dw la distanta din RO. Un salariu anual brut liate sa fie si de peste 100K EUR, mai probabil ceva in jur dw 8000 EUR brut lunar .. Asa xa va pierde Romania si prin faotul ca poate unii tineri vor fi descurajati sa se indreote spre o cariera de IT-ist.

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri