Denisa Crăciun

Consultanți fonduri UE, către Guvern: Nu aplicați impozit pe profit microîntreprinderilor de consultanță!

Thumbnail

Asociația Consultanților în Management din România (AMCOR), care reunește și firme de consultanță pentru atragerea de finanțări nerambursabile, solicită Guvernului să nu aplice microîntreprinderilor din domeniu impozit de 16% pe profit, și impozit pe venitul microîntreprinderii, care este 1% pentru firmele cu angajați.

AMCOR spune, într-o scrisoare trimisă marți către Guvern și Ministerul Finanțelor, că aplicarea de impozit pe profit microîntreprinderilor de consultanță „este una extrem de nocivă pentru companiile care vor fi direct afectate de această măsură, dar și pentru mediul economic per ansamblu”.

Asociația susține că anumite companii din acest domeniu s-au confrunat cu:

  • provocări cauzate de pandemia COVID-19;
  • o scădere accentuată a pieței;
  • o incertitudine legislativă și decizională;
  • o lipsă de predictibilitate și de transparență;
  • o scoatere a serviciilor de consultanță de la categoria de cheltuieli eligibile;
  • o diminuare a procentului acordat companiilor de consultanță care activează în domeniul fondurilor europene de la 10% la 1%, în unele situații.

„Mai mult decât atât, codurile CAEN de consultanță în management nu au fost niciodată finanțate prin fonduri europene ca beneficiari direcți în proiecte implementate cu fonduri europene deși au fost și sunt în continuare foarte afectate de contextul economico-financiar din ultimii doi ani”, susține AMCOR.

Alte concluzii ale Asociației:

  • o majorare a impozitelor ar putea avea efecte negative precum reducerea activității IMM-urilor sau chiar închiderea lor.
  • adaptarea la o fiscalitate crescută se va face în principal prin reducerea costurilor de personal, ceea ce va fi dezavantajos pentru bugetul de stat pe termen mediu, prin impozite și taxe pe salarii mai scăzute;
  • orice mărire a taxelor și a contribuțiilor are pe termen mediu și lung efectul reducerii sumelor colectate la buget;
  • contribuabilii ”indisciplinați fiscal” își vor menține modul de lucru, și chiar vor progresa, înțelegând că fiscalizarea activității lor nu este o prioritate, iar contribuabilii disciplinați fiscali vor fi obligați, fie să ”își optimizeze fiscal activitatea”, fie să o reducă sau chiar să o închidă.

Scrisoarea a fost elaborată după ce Ministerul Finanțelor a lansat spre consultare Proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri fiscale, propunerea de modificare a sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor.

Parallax

Vizualizari
2500
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri