Claudiu Zamfir
Asociația Consultanților în Management din România (AMCOR) a trimis, luni, Guvrnului, premierului Nicolae Ciucă și ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, o scrisoare deschisă în care se plânge că, la Acțiunea 4.1.1-POC, cu un buget de 358 milioane de euro destinat antreprenorilor, în acest moment nu se știe „dacă apelul va mai fi lansat și nici când”.
Consultanții AMCOR au făcut o cronologie a derulării fondurilor europene ppentru antreprenori, în perioada crizei COVID-19, și au atras atenția asupra incertitudinilor de la Acțiunea 4.1.1-POC, o schemă de finanțare prin care firmele micro, mici și mijlocii ar trebui să poată obține fonduri nerambursabile de câte 50.000-1 milion euro pe proiect:
În context, consultanții AMCOR cer guvernanților să publice ghidul final petru Acțiunea 4.1.1-POC și să lase un „timp rezonabil” aplicanților pânp la deschiderea înscrierilor.
„Este adevărat că în cazul POC 4.1.1. ne aflăm în prezența unei practici neortodoxe, care tinde să afecteze mediul concurențial și egalitatea între participanții la mediul de afaceri, dar considerăm că nu s-ar fi ajuns în această situație, dacă procesul decizional ar fi fost unul cu adevărat transparent și dacă asociațiile antreprenorilor ar fi fost consultate în mod corespunzător. Nu s-ar fi ajuns în situația de a face modificări și de a impune noi criterii de eligibilitate în martie 2022, situație intolerabilă care va pune în pericol însuși programul, care poate conduce la anularea schemei și pierderea banilor (fiind necesar un nou aviz DG Competition).
Reiterăm faptul că o consultare largă a factorilor interesați ar trebui să conducă la o decizie asumată din partea autorităților care gestionează orice grant, dar acest proces trebuie să aibă etape clare, delimitate în timp. Credem că este inacceptabil pentru mediul de afaceri, în contextul în care IMM-urile se confruntă cu probleme extrem de serioase și ar avea nevoie urgentă de un ajutor real venit din partea statului, să piardă resurse pentru scrierea unor proiecte care apoi, pe ultima sută de metri, nu mai îndeplinesc criteriile comunicate inițial de autorități. Prin urmare vă rugăm să vă asigurați că acești bani nu vor fi pierduți, să publicați ghidul final și să acordați un timp rezonabil pentru ca IMM-urile să poată aplica corespunzător”.
Consultanții AMCOR s-au referit și la amendamentele aprobate de senatori prin care aplicanții de măsurile 1 și 2 care nu au depus rapoartele de progres la timp să poată fi iertați de măsura retragerii ajutorului de stat. Reamintim că acestă măsură de clemență, adoptată de Senat, are nevoie să fie aprobată și de Camera Deputaților, ca for decizional.
„În completarea aspectelor listate mai sus menționăm că și Măsurile 1 și 2 din schema de ajutor de stat s-au confruntat cu probleme: plăți întârziate, riscul retragerii granturilor pentru 5.000 de beneficiari ai Măsurii 1 - microgranturi de 2.000 euro, în contextul în care beneficiarii nu au lucrat cu consultanți și nu au depus la timp raportul de progres privind cheltuielile efectuate în proiecte, iar pentru aceasta MAT a trimis decizii de retragere a ajutorului de stat. La Măsura 2, verificările rapoartelor de progres și a încadrării beneficiarilor în categoria IMM se fac pe bază de eșantion.
Recent, Senatul, ca prim for parlamentar sesizat, a adoptat un proiect de lege în care a introdus o serie de amendamente pentru păsuirea unora dintre cei cu aceste abateri, cu condiția să depună până la 30 aprilie 2022 rapoartele de progres - proiectul de lege pentru aprobarea OUG 8/2022, prin care s-a modificat OUG 130/2020 pentru a se asigura din bugetul de stat 570 de milioane de lei pentru plata ultimilor 2.885 de beneficiari admiși în așteptare la Măsura 2. În proiectul de lege, în formă provizorie, nu se precizează cine sau cum ar trebui să le dea înapoi ajutorul de 2.000 de euro acestor beneficiari sau dacă se va menține și în textul final al legii această prevedere sau nu.
De asemenea, pentru beneficiarii Măsurii 1, ediția a doua, care încă nu au fost selectați pentru semnarea contractelor de finanțare, senatorii au propus ca perioada de implementare a cheltuielilor și depunerea raportului de progres să fie de 180 de zile, în loc de 90 de zile, ca în prezent.
Toate aceste măsuri vor avea impact asupra bugetului de stat de unde vor trebui acoperite sumele, acoperirea lor fiind considerată neeligibilă prin fonduri europene” - spun acum consultanții.
Citește toată scrisoarea AMCOR către guvernanți:
Adresa_AMCOR by claus_44 on Scribd