Claudiu Zamfir

Unii beneficiari ai Măsurilor 1 și 2, care au omis raportul de progres, ar putea fi iertați de retragerea granturilor (amendamente în Parlament)

Thumbnail

Parlamentarii pregătesc noi modificări la Ordonanța de urgență 130/2020, prin care se intenționează iertarea de sancțiunea cu retragerea granturilor, în cazul unor beneficiari ai  Măsurii 2 și primei ediții a Măsurii 1, care au semnat contracte de finanțare pana la data de 30 septembrie 2021 și care nu au depus la timp raportul de progres din proiecte.

Așa cum am mai arătat pe StartupCafe, sunt aproximativ 5.000 de beneficiari care au primit microgranturi de câte 2.000 de euro la prima ediție a Măsurii 1 și care nu au depus la timp raportul de progres privind cheltuielile efectuate în proiecte, iar pentru aceasta Ministerul Antreprenoriatului și Turismului le trimite decizii de retragere a ajutorului de stat. Practic, oamenii au cheltuit banii europeni primiți de la stat și apoi s-au trezit că trebuie să dea înapoi grantul statului.

La Măsura 2, verificările rapoartelor de progres și a încadrării beneficiarilor în categoria IMM se fac pe bază de eșantion.

Recent, Senatul, ca prim for parlamentar sesizat, a adoptat un proiect de lege în care a introdus o serie de amendamente, pentru păsuirea unora dintre cei cu aceste abateri, cu condiția să depună până la 30 aprilie 2022 rapoartele de progres. Vorbim despre proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a guvernului nr. 8/2022, prin care s-a modificat deja OUG 130/2020 pentru a se asigura din bugetul de stat 570 de milioane de lei pentru plata ultimilor 2885 de beneficiari admiși în așteptare la Măsura 2.

Senatorii au adăugat însă și alte modificări la OUG 130/2020, prin care s-au instituit ajutoarele de stat COVID-19 pentru IMM-uri. Amendamentele au trecut de Senat, iar acum au ajuns la Camera Deputaților care este forul decizional și care poate elimina, teoretic, modificările făcute de senatori.

 „Beneficiarii finali ai ajutorului de stat care au semnat contracte de finanțare pana la data de 30 septembrie 2021 si nu au depus raport de progres privind cheltuielile efectuate, au obligația depunerii pana cel mai tarziu la data de 30 aprilie 2022” - se menționează în proiectul de lege adoptat de Senat.

Mulți dintre antreprenorii care au ratat depunerea raportului de progres la Măsura 1 au și dat banii înapoi la stat. În proiectul de lege adoptat de Senat, în forma aceasta provizorie, nu se precizează însă și cine sau cum ar trebui să le dea înapoi ajutorul de 2000 de euro acestor beneficiari, dacă se va menține și în textul final al legii această clemență.

De asemenea, pentru beneficiarii Măsurii 1, ediția a doua, care încă nu au fost selectați pentru semnarea contractelor de finanțare, senatorii au propus ca perioada de implementare a cheltuielilor și depunerea raportului de progres să fie de 180 de zile, în loc de 90 de zile, ca în prezent.

Un alt amendament, și la M1 și la M2 prevede în continuare că nedepunerea raportului de progres in termenul stabilit sau depunerea raportului cu informații false dă dreptul  Autorității de management POC/ MAT /AIMMAIPE să inițieze demersurile legale pentru recuperarea sprijinului financiar acordat sub forma de grant. În schimb, din OUG 130/2020 senatorii vor să scoată prevederea prin care „sumele rămase neutilizate se restituie bugetului din care au fost acordate, în baza unei metodologii de recuperare a ajutorului de stat care va fi dezvoltată ulterior avizării schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană”.

De asemenea, la Măsura 2 și la Măsura 1 senatorii au mai propus o procedură de clarificări la verificarea cheltuielilor efectuate de beneficiar. Astfel, dacă statul găsește nereguli la cheltuieli, beneficiarul respectiv va avea 15 zile să vină cu clarificări.

Proiectul de lege a ajuns la Camera Deputaților pe data de 21 martie 2022. Mai departe trebuie să facă un raport Comisia  pentru buget și Comisia pentru antreprenoriat, ale Camerei Deputaților. Aici practic modificările aprobate de senatori se pot păstra sau se pot elimina. Plenul Camerei Deputaților va avea ultimul cuvânt.

StartupCafe.ro a atras atenția și atrage în continuare atenția beneficiarilor de la Măsura 1 (procedura M1) și Măsura 2 (procedura M2) să citească temeinic procedurile de implementare și să se încadreze în toate termenele stabilite, inclusiv cu depunerea rapoartelor de progres. Aceste modificări, care au trecut de Senat, NU sunt în vigoare și NU este sigur că vor fi în vigoare până nu vor apărea în Monitorul Oficial în timp util. Până atunci, plenul Camerei Deputaților ar trebui să le adopte, ca for decizional, și să promulge și președintele Iohannis viitoarea lege.

Urmărește aici proiectul de lege ajuns la Camera Deputaților.

 

Proiect Lege Masura 1 Masura 2 by claus_44 on Scribd

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3749
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri