Vlad Barza

De la Sofia la Cairo - Zece orase in care merita acum sa-ti deschizi un startup

Imagine principala
De la Sofia la Cairo - Zece orase in care merita acum sa-ti deschizi un startup
O companie elvetiana care organizeaza competitii pentru gasirea celor mai de succes startup-uri in tarile emergente a facut un top inedit ce cuprinde zece orase in care e cel mai bine sa lansezi in prezent un startup. Topul este inedit fiindca in el sunt incluse orase precum Sofia, Tunis sau Cairo, locuri ce nu sunt asociate cu succesul in afaceri. Topul are o doza importanta de subiectivism, iar mai jos puteti vedea care sunt cele zece orase si ce le recomanda.

Pentru includerea acestor orase s-a tinut cont de criterii obiective, dar si de criterii subiective. Orase precum Cairo sau Tunis au fost incluse fiindca startup-urile sunt la inceput si exista multe domenii in care e un moment ideal sa deschizi un mic business, fiindca aproape ca nu exista concurenta. Topul a fost realizat de compania elvetiana Seedstars World.

Beijing

China nu este celebra pentru inovatie si nici pentru companii mici, insa lucrurile se schimba, iar centrul schimbarii este in capitala Beijing. Ministrul chinez al stiintei si tehnologiei are 27 de ani si sub conducerea sa lucrurile se schimba: au aparut peste 1.500 de incubatoare de business si se dau deduceri anuale de taxe pentru antreprenori. In plus, studentii si cei care raman fara loc de munca sunt incurajati financiar sa-si dezvolte o afacere. Nu va fi o transformare rapida, insa China vrea sa devina cunoscuta si pentru idei originale, nu doar pentru copii mai mult sau mai putin reusite.

Kuala Lumpur

Capitala Malaeziei devine tot mai importanta pentru startup-urile din regiune, chiar daca finantarile nu se obtin la fel de usor ca in Singapore. Insa un startup care reuseste in Malaezia poate considera ca a trecut un test care ii da sanse in alte cateva mari piete, dat fiind ca cel mai mare oras malaezian gazduieste multi chinezi, indonezieni si indieni.

Moscova

Desi in Rusia nu este deloc usor sa faci afaceri si in multe cazuri ti se cer "atentii", capitala Moscova este o forta in antreprenoriat datorita inginerilor foarte bine pregatiti. Este mare numarul de companii hardware, dar nici software-ul nu sta rau, existand o multime de startup-uri pentru internet of things. Costul infiintarii unei firme de catre cetateni straini este in medie de 350 dolari. O mare problema este ca multi specialisti aleg sa plece in SUA sau Europa de Vest unde salariile sunt mai mari, iar posibilitatile de promovare sunt numeroase.

Varsovia

Polonia are peste 35 de milioane de locuitori si a simtit extrem de putin criza in comparatie cu alte tari din regiune. Desi sunt unele probleme cu finantarea, Polonia a dovedit ca este un mediu propice pentru startup-uri, unele obtinand si runde de finantare de peste 5 milioane dolari, suma care nu suna rau nici in celebrul Silicon Valley. Ca Varsovia este un oras deosebit de promitator o dovedeste si recenta deschidere a Google Campus acolo.

Bangalore

Orasul indian este mai putin cunoscut decat Calcutta, Mumbai sau Delhi, insa este celebru pentru IT-istii sai si pentru faptul ca saptamanal se tin cel putin 10 evenimente dedicate startup-urilor. Taxele sunt mari (400 dolari pentru un cetatean strain) si poate dura chiar cateva luni infiintarea unei companii, Insa orasul este un loc ce merita luat in seama fiindca 28% dintre startup-urile indiene au sediul in metropola supranumita "Silicon Valley al Indiei".

Sydney

Australia are traditie in antreprenoriat, iar cel mai mare oras al tarii sta bine din acest punct de vedere. In trecut startup-urile australiene aveau doar ambitia de a se lansa pe plan local, insa tot mai multe tintesc piete internationale si au succes. Sydney nu ofera foarte multe stimulente financiare, insa ce lipseste in acest punct se compenseaza prin numarul mare de evenimente dedicate startup-urilor. In Sydney costurile medii de infiintare a unei firme de catre straini sunt de 450 dolari.

Tunis

Capitala Tunisiei este o surpriza in acest top fiindca este vorba de o tara fara traditie in antreprenoriat. Incubatoarele, acceleratoarele, mentoratul si finantarea, toate sunt abia la inceput si marele avantaj este ca aici sunt inca multe domenii in care nu exista concurenta. Tunisia este mult mai stabila decat celelalte tari in care s-a petrecut Primavara Araba, iar autoritatile incurajeaza dezvoltarea unui ecosistem de startup-uri. Cele mai multe afaceri lansate sunt produse tehnologice gandite sa mobilizeze mase si sa starneasca discutii politice.

Londra

Este un nume de traditie prezent in toate marile topuri. Ecosistemul este puternic dezvoltat, toti marii giganti tehnologici au o prezenta, iar autoritatile investesc masiv in business-urile din tehnologie. Startup-urile din Londra au obtinut in primele trei luni ale anului peste 400 milioane lire finantare, iar in intreg anul este de asteptat sa obtina peste un miliard de lire. Avansul fantastic din domeniul tehnologic transforma si alte industrii, cum ar fi cea financiara, moda si publicitatea. Ca Londra este un loc propice o dovedeste si faptul ca in Londra au luat nastere zece startup-uri care valoreaza acum peste un miliard de dolari.

Cairo

Egiptul nu este celebra pentru democratie si nici pentru libertatea de exprimare, mai ales ca ultimii ani au fost tulburi, cu lovituri de stat si masacre. Insa unul dintre punctele luminoase tine de faptul ca se naste un val de antreprenori, ajutati de acceleratoare si de campanii de crowdfunding. Cairo are universitati foarte bune ce dau ingineri de calitate, astfel ca orasul este cu adevarat promitator.

Sofia

Taxa pe venituri este printre cele mai mici din regiune, iar viteza internetului, printre cele mai mari. Desi Sofia este o capitala mica a unei tari sarace comparativ cu cele din Occident, cel mai mare oras din Bulgaria sta bine la antreprenoriat. Micile business-uri au accesat cu succes fonduri europene si exista numeroase programe care le ajuta sa obtina finantare. Costul infiintarii unei firme este in medie de 200 dolari.

Sursa: Forbes USA
Parallax

Vizualizari
55
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri