Denisa Crăciun

10 startup-uri românești pe care le-am remarcat în 2022

Retrospectiva anului 2022 la categoria startup-uri

Și în 2022 startup-urile românești sau co-fondate de antreprenori români au fost foarte active. De-a lungul anului s-au extins internațional, au obținut finanțare pentru ideile lor de afaceri și au lansat diverse produse și servicii. Acum, la final de an, StartupCafe.ro a selectat 10 dintre startup-urile promițătoare care s-au remarcat în 2022.

10 startup-uri românești sau co-fondate de români pe care le-am remarcat în 2022

  • Nestor - Startup fondat în 2018, în SUA, de doi IT-iști români, Raluca și Bogdan Apostol, cu doctorate obținute la Iași. Cei doi au lansat o platformă software de resurse umane care ajută firmele să-și păstreze angajații. În 2022, Nestor a atras o finanțare de capital de risc de 2 milioane de dolari de la investitori străini și români.
  • Sessions - Este o platformă de comunicare și colaborare care îmbunătățește întâlnirile video. Startup-ul fondat în 2020 la București, de doi antreprenori români, Radu Negulescu și Radu Țintescu, a obținut o investiție de 4,4 milioane EUR în 2022, de la fondurile de capital de risc Earlybird Venture Capital, Stride.VC și Launchub Ventures.
  • GoodLegal - Startup-ul fondat în anul 2021 de Vasile Țiple, fostul director juridic (chief legal officer) al companiei IT româno-americane UiPath, și-a lansat în 2022 platforma de automatizare a procedurilor legale, destinată clienților-companii. Platforma GoodLegal s-a lansat cu asistența unei runde de investiții pre-seed de 1,2 milioane de euro, condusă de fondul de investiții sud-est european Earlybird Digital East Fund.
  • AMSIMCEL - Este un startup românesc de tehnologie deeptech care dezvoltă o platformă pentru verificarea cipurilor de ultimă generație. Startup-ul fondat în 2017, în România, de Cătălin Țugui, Emanuel Dogaru și Gabriel Donic, a obținut o finanțare mixtă de 4,8 milioane de euro prin acceleratorul Consiliului European pentru Inovare (EIC).
  • Momsi - O aplicație pentru mame, care încurajează interacțiunile în viața reală, lansată de un antreprenor român. Startup-ul a anunțat în 2022 că aplicația a devenit disponibilă în șase țări: România, Polonia, Ucraina, Ungaria, Slovacia și Republica Moldova. Ideea aplicației Momsi a pornit de la Ionuț Țurlea, fondator și CEO, după ce soția lui nu a mai putut alăpta, la trei luni după naștere.
  • Anyscale - În 2022, startup-ul american de inteligență artificială Anyscale, co-fondat de IT-istul româno-american Ion Stoica, a obținut o investiție de 99 milioane de dolari într-o rundă de finanțare Serie C. Ion Stoica e un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, el a fondat, în 2019, startup-ul Anyscale, alături de doi tineri antreprenori, Robert Nishihara și Philipp Moritz.
  • DRESSINGZ - În 2022, o antreprenoare cu experiență managerială în Vodafone România și UiPath a obținut o investiție de 300.000 de euro și a lansat o platformă online pe care utilizatorii vând și cumpără haine de lux second-hand, în unele cazuri recomandate de vedete și influenceri români. DRESSINGZ este un marketplace cu haine SH de lux, lansat de Romina Tăzlăoanu și Alexandru Andrieș.
  • FlowX.AI - Startup-ul românesc care a lansat o platformă ce oferă companiilor mari posibilitatea de a construi experiențe digitale moderne a anunțat în 2022 că își deschide un birou în Paris cu scopul de a se dezvolta în Europa. Anunțul a venit după o rundă de finanțare de 8,5 milioane de dolari obținută la finalul anului 2021. 
  • BotsAndUs - Fondat la Londra, în anul 2015, de Andrei Dănescu, Adrian Negoiță și Oana Jinga. Startup-ul celor trei antreprenori români face roboți pentru depozite și logistică și a obținut în 2022 o finanțare de capital de risc de 13 milioane de dolari.
  • Extasy - Startup-ul înființat în 2020 de fondatorul Untold, Bogdan Buta, a lansat o platformă online de experiențe pentru timp liber. Extasy a obținut o finanțare de capital de risc de 700.000 de euro, de la un grup de investitori, în 2022.
Parallax

Vizualizari
4762
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri