Denisa Crăciun

Startup-ul american Anyscale, co-fondat de românul Ion Stoica, a obținut 99 milioane dolari finanțare

Thumbnail

Startup-ul de inteligență artificială Anyscale, din SUA, co-fondat de IT-istul româno-american Ion Stoica (foto mijloc), a obținut o investiție de 99 milioane de dolari într-o rundă de finanțare Serie C.

Runda a fost condusă de investitori existenți precum Addition și Intel Capital, cu participarea Foundation Capital, conform unui anunț. În decembrie 2021, startup-ul a anunțat că a mai obținut 100 de milioane de dolari finanțare.

În total, potrivit datelor de pe Crunchbase, Anyscale a obținut investiții în valoare de 259 milioane dolari, la o evaluare a startup-ului de peste 1 miliard dolari. Pe Anyscale au pariat și investitori precum Andreessen Horowitz și New Enterprise Associates.

Anyscale este o firmă software de distributed computing, care își propune să ajute developerii cu resurse limitate să dezvolte aplicații care altfel pot fi realizate doar de companii mari. Anyscale are la bază Ray, un framework open source pentru aplicații distribuite, dezvoltat de Stoica și echipa sa la Universitatea Berkeley.

Ion Stoica (57) e un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, el a fondat, în 2019, startup-ul Anyscale, alături de doi tineri antreprenori, Robert Nishihara și Philipp Moritz.

De asemenea, în 2013, Ion Stoica împreună cu Matei Zaharia și suedezul Ali Ghodsi au fondat firma Databricks, care dezvoltă tehnologii pentru baze de date. În anul 2006, Stoica a co-fondat compania Conviva (analiză integrată pentru streaming-ul video).

Ion Stoica s-a format mai întâi ca inginer în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989). 

Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei.

De cealaltă parte, Matei Zaharia, co-fondator Databricks, s-a născut în România, dar, când era copil, s-a mutat cu familia în Canada.

El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica.

Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date.

Parallax

Vizualizari
2031
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri