Raluca Abrihan

VIDEO Ce fac restaurantele în criza Covid-19: Dragoș Petrescu, proprietarul grupului City Grill, invitat online #deladistanță

Thumbnail

Mai gătesc restaurantele în perioada crizei coronavirus? Ce se întâmplă cu angajaţii – chelneri, bucătari, manageri? Cum îşi mai plătesc patronii de restaurante şi cafenele chriile în această perioadă? Încercăm să răspundem la toate aceste întrebări live, joi 26 martie 2020, de la 12.00, într-un interviu #deladistanță cu omul de afaceri Dragoş Petrescu, proprietarul grupului City Grill (din care fac parte Hanu’ Berarilor, City Grill şi City Cafe, Buongiorno, Caru’ Cu Bere, Restaurant Hanu’ lui Manuc, Pescăruş şi Becker Brau).

  • Puteţi adresa invitatului întrebări, în scris, până joi, ora 14.00;
  • Pentru întrebări, folosește formularul de comentarii de la finalul articolului.
  • Poți urmări interviul pe Hotnews.ro, StartupCafe.ro și pe canalul Youtube StartupCafe.ro;

Dragoş Petrescu este proprietarul grupului City Grill, care operează restaurantele şi cafenelele: Hanu’ Berarilor, City Grill şi City Cafe, Buongiorno, Caru’ Cu Bere, Restaurant Hanu’ lui Manuc, Pescăruş şi Becker Brau).

LIVE TEXT

  • Grupul nostru are 18 untăți, 1400 angajați, din care 60 sunt manageri și top manageri
  • Din 18 restaurante am inchis 17, ultimu din ele din Aeroportul Otopeni
  • Mai funcționam cu un singur restaurant din Piata Victoriei, de unde facem livrări
  • 320 000 oameni sunt angajați în restaurante și hoteluri. Ei astăzi nu au activitate, sunt acasă
  • 94% din restaurantele din țară sunt ale micilor antreprenori
  • Marea majoritate a contractelor de închiriere prevăd o clauză de forță majoră care permite antreprenorilor să nu plătească 1-2-3 luni chirie. Însă, după această perioadă -ori proprietarul clădirii, ori chiriașul - poate denunța unilateral contractul.
  • Așadar ne găsim într-o situație de risc în care contractele să fie reziliate. Dacă ne uităm la piață, probabil nu foarte multe contracte vor fi reziliate, pentru că proprietarii nu vor să rămână fără chiriași
  • După ce treci printr-o sperietură serioasă te gândești de 2 ori pe ce cheltui banii. Cred că va urma o perioadă de acomodare pentru că vei vrea să ieși din casă pentru că ai stat cateva săptămâni ― poate luni, dar vei fi foarte atent pe ce vei cheltui banii și vom intra într-o zonă similară cu cea din 2009-2010 când prețurile vor dicta pentru o vreme piața
  • Mă aștept ca restaurantele să fie pline la vară, dar mă aștept ca costul pe bon să fie mai mic 
  • Ajutor de la stat: un lucru bun este această susținere a șomajului tehnic
  • Cred cu toată tăria că ar fi trebuit să fie investiți mult mai mulți bani. Și ne-am și făcut un calcul și o propunere către Guvernul României și anume aceea de a investe 30 de miliarde de euro, nu 2 sau 3 miliarde de euro. Acești bani poate ține în viață economia țării. 
  • Atâta timp cât mediul privat este la ananghie, într-o situație de semi-catastrofă, cred că este normal ca tot aparatul guvernamental de stat, puterea locală sau centrală, să strângă și ea cureaua. Pentru că toți banii de la buget vin de la economia privată.
  • Astăzi economia privată își trimite toți oamenii acasă cu 75% din salariu mediu maxim 
  • Este normal ca cei care astăzi stau și sunt angajați la stat să fie solidari cu noi cei care le plătim banii lor. Așa mi se pare mie fair
  • Stăm pe baxuri de făină și ulei și suntem mai puțin dispuși să cheltuim bani pe comenzi la domiciliu. Drept urmare eu nu cred că acest segment are o capacitate foarte mare de creștere
  • Cred că acest segment (n.r. livrări de mâncare) va crește, dar nu în măsura în care să conteze 
  • Astăzi dacă raportăm la o cifră de afaceri dintr-o o lună normală din an ― să zicem acum 3 luni ― mai puțin de 5% din piața de restaurante se găsea pe piața de livrări la domiciliu. Astăzi ne găsim într-o situație de 10-11%

Discutăm cu Dragoş Petrescu despre:

  • Cum a afectat pandemia de coronavirus afacerile lui.
  • Ce se întâmplă cu industria HoReCa în această perioadă. Posibile soluţii
  • Ce se va întâmpla cu angajaţii din industrie.

Nota redacției:

  • Puneți întrebări folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.
  • Puteți adresa invitatului întrebări, în scris, până joi, ora 14.00;
  • Pentru a putea adăuga întrebări în formularul de comentarii, trebuie să vă logați ca utilizator, cu e-mail și parolă.
  • Dacă nu aveți cont de utilizator, puteți crea unul cu o adresă validă de e-mail.
Parallax

Vizualizari
2634
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Alina
Teodorescu
Întrebarea este legată de activitățile economice care nu mai produc nimic in perioada pandemiei sau produc insuficient pentru a-și acoperi cheltuielile. De exemplu restaurante care fac livrări la domiciliu, însă încasările datorate livrările sunt considerabil mai mici fata de o perioada normala. Conform ordonanței 30 salariații intra in șomaj tehnic plătit de stat (statul acoperă Șomajul pentru 75% dintre salariați ) iar cheltuiala proprietarului afacerii este rămâne doar pentru ceilalți 25% dintre salariați + chiria și taxele către stat?
Mulțumesc!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri