Claudiu Zamfir

Se schimbă miniștrii de la schemele de fonduri pentru IMM (negocieri politice)

Thumbnail

Noi miniștri vor gestiona principalele programe pentru firmele mici și mijlocii (IMM) din România, conform negocierilor politice din acest moment.

Potrivit HotNews.ro, liderii celor 3 formațiuni politice care vor constitui viitorul Guvern - PNL, USR-PLUS și UDMR - au căzut de acord pentru viitoarea structură a Executivului:

- Actualul Minister al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) se va sparge în Ministerul Energiei și Ministerul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului. Ministerul Energiei va rămâne la PNL, iar Ministerul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului va reveni USR-PLUS. Aceasta înseamnă că Virgil Popescu (PNL) nu va mai gestiona programele de sprijin pentru IMM și antreprenoriat, care vor fi  gestionate mai departe de Ministerul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului, portofoliu ce va fi condus de un ministru de la USR-PLUS.

Aici vorbim în primul rând de schema de ajutoare de stat de 1,5 miliarde de euro, din fonduri europene și naționale, pentru IMM, PFA, ONG, cabinete medicale individuale, întreprinderi familiale și întreprinderi individuale.

Practic, un nou ministru, care va fi propus de USR-PLUS, va trebui să termine de distrbuit ajutoarele de stat de câte 2.000-150.000 euro pentru IMM și ONG (de educație) de la Măsura 2. Este vorba de 1 miliard de euro în total, aici, care urmează să fie distribuiți beneficiarilor până în aprilie 2021, din câte au arătat șefii actuali din minister.

De asemenea, actualul ministru al Economiei, Virgil Popescu, spunea că vrea să redeschidă Măsura 1 - microgranturi de câte 2.000 de euro, în forma modificată, mai devreme de februarie 2021. Cel mai probabil va fi lăsată în seama noului ministru.

Măsura 3 - granturi de investiții pentru IMM, de câte 50.000-200.000 euro, a fost deschisă pentru înscrieri în 3 decembrie 2020, iar sesiunea ține până pe 29 ianuarie 2021, și aceasta urmând să fie lăsată în gestiunea noului ministru.

Tot la acest minister, care va fi condus de un om de la USR-PLUS, sunt și programele mai vechi pentru IMM, despre care nu știm dacă și cum se vor mai relua: Programul Comerț, programul Microindustrializare, Programul Internaționalizare, Programul Femeia Antreprenor, Programul de Stimulare a Exporturilor.

Tot aici era și Programul Start-Up Nation, pe care deja fostul guvern Orban voia să-l transforme în Star-Tech Innovation, cu accent pe tehnologie. Rămâne de văzut dacă și cum se va mai regăsi în viitorul program de guvernare și în intențiile USR-PLUS. Pentru viitorul ministru va rămâne și problema spinoasă a plăților către antreprenorii Start-Up Nation ediția 2018-2019.

- Un alt minister relevant pentru IMM-uri este cel al Fondurilor Europene, care își va schimba și el ministrul. Și acesta a ajuns în curtea USR-PLUS și astfel actualul ministrul Marcel Boloș (PNL) va trebui să plece.

Ministerul Fondurilor Europene este cel care alimentează cu bani europeni și schema de ajutoare de stat de 1,5 miliarde de euro pentru IMM, de la Ministerul Economiei. Reamintim că, din anul 2021, România urmează să primească circa 6 miliarde de euro pentru IMM--uri de la Uniunea Europeană, iar Boloș avea de gând să majoreze mai departe bugetul schemei de ajutoare de stat pentru IMM, pentru redresarea acestora din criza COVID-19.

Miza numărul 1 la MFE este negocierea și stabiliraea Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), cu Comisia Europeană, prin care România va avea de absorbit 30.4 miliarde de euro (din care 16,6 miliarde euro, sub formă de împrumuturi). Din acești bani, peste 3 miliarde de euro vor fi pentru sprijinirea IMM-urilor.

Tot la Ministerul Fondurilor Europene, care, iată, va reveni USR-PLUS, din câte s-a negociat până acum, sunt și alte programe pentru antreprenorii IMM: Innotech Student, Sprijin pentru tinerii NEETs, digitalizarea IMM etc.

- Alt minister important pentru finanțarea IMM-urilor este Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), condus acum de liberalul Ion Ștefan. Nici acesta nu va mai conduce Dezvoltarea Regională în următorul Guvern Cîțu, pentru că acest portofoliu revine UDMR-ului.

Aici vorbim în primul rând de fondurile europene de la POR 2.2-IMM. La ultimul apel de proiecte, deja închis, s-au înscris peste 1400 de firme, care au cerut fonduri nerambursabile de 4,36 miliarde de euro, de aproape 30 de ori mai mult decât bugetul disponibil, de numai 150 milioane euro. Ministerul a luat în calcul și posibilitatea suplimentării bugetului la 550 milioane de euro, dacă rămân bani de la alte programe. În orice caz, viitorul ministru de la UDMR va gestiona selecția proiectelor și plățile către beneficiari. Acestea sunt fonduri europene din perioada de programare 2014-2020.

În schimb, pentru noua perioadă de programare, 2021-2027, Ministerul Dezvoltării nu va mai avea o putere asupra fondurilor europene pentru IMM-uri, pentru că Programul Operațional Regional se va sparge în 8 programe mai mici, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a țării. Atribuțiile de autoritate de management vor fi mutate de la minister la Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR), care se află sub controlul șefilor de consilii județene și primarilor.

- Ministerul Finanțelor - un alt minister la care antreprenorii IMM sunt atenți permanent - va reveni în continuare PNL, dar cu alt ministru, pentru că Florin Cîțu va fi premier.

Parallax

Vizualizari
3319
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri