Claudiu Zamfir

Fonduri europene: Grila de punctaj care urmează să se aplice la Măsura 3 și suplimentarea de buget de la Măsura 2 de ajutoare de stat (ministru)

Thumbnail

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat, vineri, pentru StartupCafe.ro, ce grilă de punctaj se va aplica la Măsura 3 de sprijin pentru IMM-uri, precum și sursa de finanțare găsită pentru Măsura 2, din cadrul schemei de ajutoare de stat pentru redresare din criza COVID-19, sub rezerva acordului prim-ministrului Orban.

Măsura 3 - ajutoare de 50.000-200.000 euro pentru IMM

Pe scurt, la Măsura 3 - ajutoare de stat de câte 50.000-200.000 de euro pentru  microîntreprinderi și firmele mici și mijlocii (IMM), la prima sesiune de înscrieri, care urmează, se vor aplica grila de punctaj și toate prevederile din ordonanța de urgență 130/2020, modificată de guvern prin OUG 174/2020, a explicat vineri ministrul Boloș, pentru StartupCafe.ro.

Pentru asta, Guvernul urmează să dea o nouă ordonanță de urgență, să proroge aplicarea Legii 2020/2020, adoptată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis (care prevede modificarea grilei de la Măsura 3 și introducerea unor noi categorii de beneficiari în toată schema de finanțare).

Pentru ce a modificat Parlamentul, noi trebuie să re-inițiem procedurile pentru a putea fi aprobate ulterior și cuprinse în schema de ajutor de stat și în modificarea programului operațional, ceea ce ar fi de durată lungă. Deci s-ar putea să avem o perioadă în care să negociem cu Comisia Europeană introducerea modificărilor din Parlament, în cazul în care Comisia va fi de acord. Și atunci, ca să nu încurcăm lumea, decizia - care cred că va fi acceptată și de domnul prim-ministru- este să modificăm OUG 130/2020 - va fi să prorogăm termenul de aplicare a Legii 2020, pentru a putea pune în aplicare Măsura 3, așa cum a fost aprobată de către Comisia Europeană”, a explicat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Fondurilor Europene.

Prin urmare, grila de punctaj de la Măsura 3, care se va aplica la primul apel de proiecte, este cea care curpinde indicatorul ratei interne de rentabilitate (RIR) a investiției și poate fi consultată AICI.

Conform declarațiilor secretarului de stat din Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru, prima sesiune la Măsura 3 va fi deschisă în ultima săptămână din luna noiembrie sau prima din luna decembrie 2020.

Soluția descrisă acum de Marcel Boloș a fost menționată anterior și de ministrul Economiei, Virgil Popescu, pentru StartupCafe.ro. Mai e nevoie, însă, de decizia finală a premierului Orban, cel care are de fapt atribuții asupra ordonanțelor de urgență.

 

Grila din Legea 220/2020, la Măsura 3, din anul 2021

Separat, Ministerul Economiei ar urma să deschidă o nouă sesiune de înscrieri la măsura de granturi de investiții pentru IMM, cel mai probabil în anul 2021 (pentru că nu mai este timp destul în 2020), cu fonduri din ciclul financar 2021-2027.

În paralel cu amânarea Legii 220/2020, Ministerul Fondurilor Europene va face și demersurile pentru a renegocia cu Comisia Europeană Măsura 3 pentru a putea aplica grila din legea Parlamentului la o a doua sesiune de înscrieri la granturile de investiții (din 2021).

„Apoi, inițiem demersurile pentru modificarea Măsurii 3, negociem modificările cu Comisia Europeană și, în măsura în care vom primi aprobarea, vom face un corrigendum la schema de ajutor de stat și vom pune în aplicare ce a decis Parlamentul”, a spus Marcel Boloș.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în perioada 2021-2027 România va avea alocați pentru microîntreprinderi și firmele mici și mijlocii (IMM) în total 6,2 miliarde de euro, din care:

  • 3,8 miliarde de euro din Facilitatea de recuperare și reziliență (care cuprinde o anvelopă de peste 13 miliarde de euro numai fonduri nerambursabile pentru România, plus aproape 17 miliarde de euro, împrumuturi cu dobândă mică). Acești bani vor putea fi cheltuiți de către România până la sfârșitul anului 2024 (conform unei prevederi agreate deja în Parlamentul European, dar care mai necesită acordul Consiliului UE).
  • 2,4 miliarde de euro tot pentru IMM-uri, prin Politica de coeziune a UE. Acești bani vor fi trași prin viitoarele programe operaționale ale României, în principal Programul Operațional Regional (care va fi împărțit în 8 POR-uri, câte unu pe fiecare regiune  de dezvoltare a țării) și Programul de digitalizare (POCIDIF).

 „Din anul 2021 vom avea o perspectivă financiară mai bună pentru toți cei care vor depune cereri și pentru Măsura 3 modificată”, a spus Marcel Boloș.

Grila de punctaj pentru Măsura 3 din Legea 220/2020, care ar urma să se aplice la noi apeluri de proiecte în anul 2021, poate fi consultată AICI (împreună cu celelalte modificări aprobate de Parlament).

Suplimentare de buget la Măsura 2 - granturi de 2.000-150.000 euro

Și la Măsura 2, pentru s-au făcut deja înscrierile, autoritățile vor aplica acum OUG 130/2020, adică lista de domenii CAEN din anexa 2 a acestei ordonanțe de urgență. Prin viitparea OUG care va proroga aplicarea Legii 220/2020, guvernul va prevedea și suplimentarea de buget cu 500 de milioane de euro la Măsura 2, pentru a finanța mai multe firme care au aplicat.

Ministrul Marcel Boloș a explicat, vineri, pentru StartupCafe.ro, că suma de 500 de milioane de euro pe care a și găsit-o pentru a splimenta bugetul existent de la Măsura 2 va fi suficient cât să finanțeze aproape toți, dacă nu chiar pe toți cei 22.226 de aplicanți (dacă vor fi toți în regulă).

Și aceasta pentru că cei 500 de milioane de euro în plus cuprind doar fonduri nerambursabile (europene și de la bugetul de stat), nu și aportul propriu al beneficiarilor, a menționat ministrul Boloș. În prezent, la Măsura 2 este un buget de 350 de milioane de euro, care ar ajunge pentru circa 5.000 de aplicanți, însă cei 350 de milioane de euro cuprins și partea de aport propriu de 15% cu care vin beneficiarii de acasă.

Ca atare, în urma suplimentării de buget, la Măsura 2 vor fi circa 920 de milioane de euro buget total, cu tot cu aportul propriu al beneficiarilor, în urma suplimentării care urmează să fie făcută de Guvern prin OUG.

„Prin creșterea plafonului de finanțare la Măsura 2 se vor putea acorda granturi pentru capital de lucru tuturor celor care au depus solicitări de finanțare. Încercăm să satisfacem toate cererile de finanțare de la Măsura 2”, a spus Boloș.

Cei 500 de milioane de euro în plus pentru Măsura 2 vor fi relocați din facilitatea React EU, acordată României de către Uniunea Eurpeană pentru măsuri urgente de redresare din criză.

„Comisia Eurpeană Prin React EU primim 1,423 miliarde de euro în plus pentru măsurile privind COVID și noi relocăm spre ceea ce este nevoie. Vom regândi prioritățile de finanțare din această facilitate”, a mai declarat Marcel Boloș, pentru StartupCafe.ro.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
22328
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Daniel
S
Bun... dar astia care suntem in primii 3-4 mii , cand ne trimit contractele pentru semnat?
Au trecut deja 2 saptamani si nu se stie nimic...
poza de profil
George
Alexandu
Blocam banii ptr cofinantare din August, de atunci ne amagesc, nu exista nici un timeline nu exista comunicare ok din partea Ministerului Economiei. Cand apar rezultatele cu cine a obtinut sau nu a obtinut , fonduri pentru masura 2 Capital de lucru, din 22 octombrie? StartupCafe intrebati ptr noi cand sa intampla asta si cand il da afara pe Liviu Rogojinaru: uitati-va si voi cine se ocupa de proiect si cred ca o sa va faceti deja o idee de ce a fost facut asa de prost tot proiectul ; min 2:00 - 24:00 https://youtu.be/B3hQo8tdBrc
poza de profil
Daniel
S
poza de profil
MARIAN
GHIORGHIU
poza de profil
daniel
pahomi
bai nene dar cu masura 1 ce se mai aude?praf in ochi?o sa fie bani cand o face plopu pere si rachita micsunele
poza de profil
Daniel
S
@George: la fel si eu am banii blocati , asteptand fondurile salvatoare.
Voiam sa platesc datoriile la buget. Initial au zis ca se fac platile urgent iar acum nu stiu daca sa fac esalonare...
Intrebarea ar fi: or exista banii astia? Daca ni-i dau la alegeri, adio esalonare si tot.
De 2 saptamani sa nu stim nimic, cine s a calificat , cand se semneaza contracte, cand se fac plati....
In conditiile in care acesti bani aveau ca scop sa fie urgenti, sa ne salveze.
poza de profil
George
Alexandu
poza de profil
George
Alexandu
Eu cred ca ar trebuie sa-i spamam cu mesaje peste tot ptr a se mobiliza si sa se trezeasca macar in ceasul al 12-lea! Sunt doar incompetenti, f incompetemti oamenii buni.
poza de profil
MARIAN
GHIORGHIU
poza de profil
MARIAN
GHIORGHIU
poza de profil
MARIAN
GHIORGHIU
Fratilor,
nu mai vorbiti de cei smecheri de pe locurile 2000-3000-4000, cu totii avem aceleasi probleme, si eu de pe locul 22206 vreu ca si tine Daniele sa-mi platesc furnizorii si darile la stat, cu totii suntem in aceeasi situatie,nu numai voi cei de pe 2000, cu ce esti diferit fata de unul de pe 8000 sau 12000???? te crezi mai bun manager decat unul de pe 15242????
Hai sa vb aceasi limba!!!!!
Dragilor guvernanti cand ne dati ajutorul financiar promis pt toti antreprenorii aflati in dificultate si mai presus pt cei din Horeca care de luni ne inchideti iar,
Cam asa trebuia sa sune intrebarea draga romanule DANIEL S!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
poza de profil
Daniel
S
poza de profil
Daniel
S
poza de profil
MARIAN
GHIORGHIU
Cand o sa primeasca si cel de pe locul 22226 confirmarerea ca a fost acceptat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DRAGA ROMANULE UNIT DANIEL S!!!!!
poza de profil
MARIAN
GHIORGHIU
Draga Daniele , cand o sa primeasaca si cel de pe locul 22226 banii!!!
poza de profil
Daniel
S
@ MARIANGHIORGHIU: daca tu ai depus la o zi, poate doua, in conditiile in care se stia demult ca aceste fonduri sunt primul venit-primul servit, inseamna ca nu te a interesat.
Daca tu esti complet dezinteresat, tine tot de management si de a fi bun manager.
Bine ca nu ai spus ca esti nemultumit ca nu a venit ministrul la usa la tine sa ti ciocane sa te intrebe daca nu vrei fonduri...
Nu toata lumea trebuie sa aiba firma ca altfel toti am fi patroni iar forta de munca nu ar mai exista. Platforma este deschisa din 15 Septembrie si tu vii cu scuze ca ai depus dupa cel putin o zi... daca esti atat de dezinteresat, poate nu ar mai trebui sa te ocupi de firma pentru ca si daca iei fondurile astea si ramai la fel de dezinteresat, se ard banii si ajungi iar in situatia asta. Mai bine lasa banii pentru cei care sunt cu adevarat interesati si implicati in firma lor.
O zi buna!
poza de profil
ionut
...
Daniel S, tu esti cazut tipic de roman caruia ii pasa doar de el si care crede ca el este cel mai inteligent!
Nu intelegi ca cel mai important este unitatea si sa se aloce banii, sunt multi oameni care depind de ei.
poza de profil
Daniel
S
poza de profil
Andrei
Morarescu
Stimate Domn,
Atitudinea aceasta este extrem de paguboasa pentru noi toti. Desi sunt pe pozitie la 5.800, cred ca toti antreprenorii care au depus solicitare si sunt eligibili trebuie sa primeasca finantare. Regula primul venit-primul servit nu arata competenta sau calitatile manageriale pentru nici una din firmele care au solicitat finantare. Cat despre afirmatia dvs ca sunt ”dezinteresati” si prin urmare ”nu merita” este lipsita de orice fundament. Va reamintesc ca masura a fost deschisa 1 saptamana, deci, in acest interval poti sa depui cand vrei. De unde sa stie un antreprenor care face munca a 5 angajati in aceasta perioada, care are zeci de mii de lucruri de facut pentru a supravietui, ca regula aceasta stupida a condus la consumarea bugetului in primele 5 min. Credeti ca dl de mai sus a stat linistit, la cafea, o zi si apoi si-a adus aminte ca poate sa depuna proiectul??? Repet: a depus in termen, deci nu vad de ce aveti aceasta atitudine condescendenta. Ba, mai mult, cred ca aroganta si desconsiderarea altora nu va fac onoare (nici ca antreprenor).
poza de profil
Daniel
S
poza de profil
Daniel
S
@Ionut: nu este adevarat ca imi pasa doar de mine. Daca nu ar intra banii acestia in economie degeaba ii iau eu, daca mai departe lumea nu are bani de consum.
Plus de asta, s a anuntat ca se va suplimenta masura 2 sa ajunga la toata lumea.
Nu mi a placut cum se vaicareste si isi cauta scuze. E ca si cum ar zice: eu vreau sa deschid restaurantul la 11 ca eu dorm pana atunci, si tot eu spun cu ce e mai bun vecinul cu restaurantul de vis-a-vis care se trezeste la 6 si toti clientii se duc la el.
Faptul ca platforma a fost deschisa pe 15 Septembrie si am avut tot timpul sa urcam toate declaratiile inainte de deschidetea sesiunii , ne a usurat procesul de depunere.
poza de profil
Daniel
S
@ ANDREIMORARESCU: stimate domn, eu pur si simplu am pus o intrebare relevanta subiectului. Domnul celalalt s a inflamat pentru ca am pus o intrebare, si i am raspuns.
Sper ca toata lumea sa primeasca banii care vor intra in economie si vom putea sa mai salvam ce se poate salva.
Pur si simplu am facut o remarca: au trecut 2 saptamani , am depus, nu se mai aude nimic. Asta in conditiile in care ministrul a spus ca se semneaza contractele imediat si platile la fel. Atat.
Sanatate la toata lumea si succes🍀!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri