Claudiu Zamfir

Modificările la ajutoarele de stat, promulgate de președintele Iohannis. Anunțul ministrului Economiei

Thumbnail

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea de aprobare a Ordonanței de urgență 130/2020, prin care s-au instituit ajutoarele de stat în valoare totală de 1 miliard de euro pentru firme, PFA, ONG și cabinete medicale, cu tot cu modificările introduse de către parlamentari. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat, pentru StartupCafe.ro, ce va face în perioada următoare mai ales cu Măsura 3 - granturi de investiții de 50.000-200.000 de euro pentru IMM-uri. Consultă legea de la finalul articolului.

UPDATE: Legea 220/2020 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 1011, de vineri, 30 octombrie 2020, Partea I. Legile intră în vigoare la 3 zile calendaristice de la data publicării (dacă nu se prevede alt termen în textul lor).

----

Iohannis a dat joi  un decret „privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 - 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte măsuri în domeniul fondurilor europene” - a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Textul se publică în Monitorul Oficial ca Legea nr.220/2020.

Printre altele, legea promulgată de Iohannis introduce coduri CAEN noi și în lista de domenii eligibile de la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 de euro, dar aici înscrierile s-au terminat miercuri, 28 octombrie.

Contactat de StartupCafe.ro, ministrul Economiei a precizat că granturile de la Măsura 2 se vor distribui conform reglementprilor în vigoare la momentul aplicării la ajutorul de stat (OUG 130/2020 modificată prin OUG 174/2020). „În momentul când au aplicat se aplică legea în vigoare, legea acționează pentru viitor” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, Virgil Popescu.

În privința Măsurii 3 - granturi de investiții de 50.000-200.000 de euro pentru IMM - legea promulgată de Iohannis inroduce noi coduri CAEN și schimbă total și grila de punctaj, înlocuind indicatorul ratei interne de rentabilitate a investiției cu solvabilitatea și cu numărul de angajați din firme.

Ministrul Economiei spune însă întenționează să deschidă înscrierile la Măsura 3 la în prima parte lunii noiembrie, pe baza reglementărilor în vigoare (OUG 130/2020 modificată rin OUG 174), deci nu pe baza Legii promulgate acum de Iohannis.

El spune că pentru a aplica legea ieșită din Parlament și promulgată de Iohannis e nevoie de notificare la Comisia Europeană pentru modificarea schemei de ajutor de stat, ceea ce ar întârzia Măsura 3.

„Noi vom merge mai departe și inteționez să deschid aplicațiile la Măsura 3 în prima parte a lunii noiembrie, în baza reglementărilor în vigoare (OUG 130/2020, modificată prin OUG 174 - n.r.). Antreprenorii nu așteaptă răspunsul de la Comisia Europeană pentru modificarea schemei și vom da drumul așa cum este acum. Dacă îmi răspunde Comisia Europeană peste vreo două luni, ce fac, oamenii care așteaptă ce fac?” - a explicat ministrul Popescu pentru StartupCafe.ro.

Ce va face totuși Guvernul cu Legea care modifică ajutoarele de stat? Ministrul Economiei spune că mai întâi modificările din lege vor fi notifcate la Comisia Europeană, apoi guvernul așteaptă aprobarea Comisiei Europene și pe urmă Ministerul Economiei va putea lansa noi apeluri de înscrieri la ajutoarele de stat, pe noi bugete care vor veni din fondurile europene alocate României în Mecanismul de reziliență, din 2021 încolo.

„Nu putem aplica acum legea, pentru că este o schemă de ajutor de stat și aceasta trebuie notificată la Comisia Europeană și aprobată de către Bruxelles. În caz contrar, Comisia ne va obliga să recuperăm ajutorul de stat de la oameni și nu vrem să ajungem acolo. Ministerul Fondurilor Europene va notifica schema la Bruxelles. Apoi, pe noua lege, după ce va aproba Comisia Europeană modificările la schema de ajutor de stat, vom mai lansa un apel, pentru că vor veni fondurile europene de reziliență. De asta nu-mi fac griji. Toată lumea trebuie să fie  calmă” - a mai afirmat Popescu, pentru StartupCafe.ro.

Reamintim că pe 20 octombrie 2020, când Parlamentul a aprobat modificările la OUG 130/2020, ministrul Popescu a menționat că, în cazul în care președintele Iohannis avea să promulge legea înainte ca Ministerul Economiei să apuce să termine de lansat cele 3 măsuri de sprijin, Ministerul Economiei ar urma să recurgă la o nouă ordonanță de urgență prin Guvern, care să proroge aplicarea Legii ieșite din Parlament.

„Dacă va fi nevoie, dăm ordonanță de prorogare a Legii trimitem schema la Bruxelles. Nu putem da drumul unui ajutor de stat modificat fără aprobarea Comisiei Europene. Toate aceste modificări durează să fie aplicate, nu putem să ținem IMM-urile beneficiare fără banii din ajutoare”, a explicat, pentru StartupCafe, ministrul Economiei, Virgil Popescu, în 20 octombrie.

Notă: procedural, scheme de ajutoare de stat trebuie notificate la Comisia Europeană și așteptat ca aceasta să le aprobe. În mod similar, putem compara cu situația de la un alt program pentru IMM-uri - IMM Invest. Inițial, Guvernul a pornit IMM Invest cu un plafon de garanții și cu un buget de ajutore de stat (pentru subvențiile la dobânzi), prin ordonanță de urgență. Ulterior, Parlamentul a modificat ordonanța de urgență a Guvernului si a suplimentat plafonul. Guvernul nu a aplicat imediat noul plafon, impus de Parlament, ci a mai dat o ordonanță de urgență prin care a amânat intrarea în vigpare a modificărilor operate de Parlament prin lege. În paralel, Guvernul a notificat la Comisia Europeană majorarea plafonului IMM Invest și a primit aprobare. Abia apoi, Guvernul a mai dat o ordinanță de urgență pentru a majora plafonul IMM Invest. În mod similar, ne putem aștepta ca și la ajutoarele de stat de la Ministerul Economiei să se procedeze ca la IMM Invest, după caz.

Grila de punctaj din noua lege

Principala modificare (efectuată în Senat și păstrată în forma finală a Legii promulgate de Iohannis) se referă la grila de punctaj de la Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM. Practic, ministrul Popescu spune că va aplica grila din OUG 130/2020, modificată prin OUG 174/2020 (pe care o găsiți AICI).

Noua lege 2020/2020, promulgată acum de Iohannis prevede următoarea grilă de punctaj la Măsura 3:

 

Thumbnail

Alte modificări din Legea promulgată de președintele Iohannis

La momentul adoptării legii în Parlament, al prezentat detaliile sale pe StartupCafe.ro.

Camera Deputaților, ca for decizional, a preluat, în mare, modificările care fuseseră adoptate de Senat, despre care StartupCafe.ro a mai scris. Principala modificare din Senat este la grila de punctaj a Măsurii 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 euro pentru IMM-uri. Aici se propune înlocuirea indicatorului RIR (rata internă de rentabiltate a investiției) cu rata solvabilității generale, precum și introducerea crieriului numărului de angajați.

De asemenea, Senatul introducea noi coduri CAEN, printre care și saloanele de coafură și înfrumusețare, la Msura 2 - granturi de capital de lucru, de exemplu. De asemenea, se mai introduceau la finanțare și domenii agricole, care fac de fapt obiectul Politicii Agricole Comune (prevederi care ar fi putut fi resinse de la finanțare de către Comisia Europeană, pe motiv că fac obiectul finațărilor din Fondul European de Dezvoltare Rurală, nu din Fondul European de Dezvoltare Regională, care alimentează schema de la Programul Operațional Competitivitate).

În fine, marți, 20 octombrie 2020, Camera Deputaților, ca for decizional, a mai introdus și alte modificări, printre care:

- La Măsura 1 (micrograturi de 2000 euro) se introduc ca beneficiari toată categoria de „alți profesioniști) din Codul Civil, cu activitate economică în lista din anexa 1 a OUG 130/2020. Aici intră, pe lângă PFA, și întreprindeirle individuale, întreprinderile familale, profesiile liberale etc. (autori amendament: Ștefan Mihu, senator, Vasile Cocoș, deputat, de la PSD).

- Se introduc la granturile de capital de lucru din Măsura 2 (2.000-150.000 euro) și ONG-urile cu activitate în sport sau cultură (pe lângă cele din educație) (autor: Gabriel Andronache, deputat PNL).

- La Măsura 2 se introduc și firme sau ONG urile care desfășoară activități îndomeniul târgurilor și evenimentelor de afaceri, IT, tehnologie, digital, educație financiară, strategie și management, care nu s-au calificat pentru obținere acertificatului de urgență din cauza specificului activității lor (autor: deputat Claudiu Năsui, USR).

- Se introduc la Măsura 3: (granturi de investiții de 50.000-200.000 euro) servicii  de  organizare  de  târguri, evenimente  și  expoziții  (cod  CAEN 8230) (autor: Năsui).

- Se intoduc la Măsura 3 și ONG-urile cu activitate  economică  din  domeniul cultural cât și cele de utilitate publică din domeniul social. (autor: Andronache).

- Se introduce la Măsurile 1 și 3 codul CAEN 8230-„Activitati  de  organizare  a expozițiilor, târgurilor și congreselor” (Năsui).

- Se introduce la Măsura 2 cod CAEN 4771- Comert cu amanuntul al îmbracamintei, în  magazine specializate. (autor: deputat Marius Pașcan, PMP).

- La Măsurile 2 și 3 se introduc codurile CAEN:

  • 6619-„Activități auxiliare intermedierilor   financiare,   exclusiv activități  de  asigurări și  fonduri  de pensii” și 6622 -„Activități   ale   agenților și broker-ilor de asigurări (autor:  deputat Iulius Marian Firczak, de la Minorități).
  • 4617- „Intermedieri  în  comerțul  cu produse alimentare, băuturi și tutun”, 4634-„Comerțcu    ridicata    al băuturilor”, 4635-„Comerț cu ridicata al produselor din tutun”, 4639- „Comerțcu ridicata nespecializat de  produse alimentare, băuturi și tutun” (autor: deputat  PSD  George –Gabriel Vișan).
  • 4729 -„Comerțcu amănuntul al altor produse alimentare, în magazine specializate” (autor: deputat PNL Pavel Popescu).

Consultă mai jos noua lege integrală și coroborează și cu OUG 130/2020 (modificată prin OUG 174/2020).

 

Lege Modificare OUG 130 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
20337
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
De ce
nu merge?
poza de profil
De ce
nu merge?
Înseamnă că Măsura 3 a fost praf în ochi?
Exact cei care ar fi putut ridica economia prin investiții sunt lăsați cu ochii în soare?
poza de profil
Calin
H
D-l ministru transmite mediului privat semnal pozitiv ( "vom mai lansa un apel, pentru că vor veni fondurile europene de reziliență ...") , rezultat din CE de a prelungi perioada de ajutor de stat pina in iunie 2021.
Dar asta nu rezolva principala problema pe care o avem este lipsa de transparenta. Opinia mea este ca trebuie un mesaj simplu,concret si cu date certe. Orice business plan se bazeaza pe estimari , asadar , daca vrem sa crestem gradul de colectare trebuie sa avem si instrumente pentru cresterea venitului impozabil pe 2021 . Un plan bun duce la cresteri sanatoase, deci asteptam date concrete ...
poza de profil
De ce
nu merge?
„Noi vom merge mai departe și inteționez să deschid aplicațiile la Măsura 3 în prima parte a lunii noiembrie, în baza reglementărilor în vigoare (OUG 130/2020, modificată prin OUG 174 - n.r.). Antreprenorii nu așteaptă răspunsul de la Comisia Europeană pentru modificarea schemei și vom da drumul așa cum este acum. Dacă îmi răspunde Comisia Europeană peste vreo două luni, ce fac, oamenii care așteaptă ce fac?”
Rămâne de văzut cât adevăr există în aceste afirmații. Deocamdata Procedura pentru Măsura 3 nu a plecat către Monitorul Oficial :( Își asumaseră lansarea pe 2 Noiembrie.
poza de profil
De ce
nu merge?
De ce a promulgat președintele ceva ce nu corespunde Schemei de ajutor de stat aprobata de Comisia europeana?
poza de profil
De ce
nu merge?
Ieri în sedinta de guvern vorbeau ca suplimenteaza cu 500 Mil Eur Masura 2. Au sacrificat investitiile de la Masura 3 pentru Masura 2?
poza de profil
Dan
G
Cand a inceput pandemia m-am bucurat ca la conducere nu era guvernul Viorica Dancila. Praful s-ar fi ales de tot.
Dar acest guvern este Guvernul celor 7 luni de promisiuni pentru IMM-uri si celor 7 minute de ajutor efectiv. Deci tot praful se alege. Plecati acasa! Nu doar Virgil Popescu, ci TOTI!
poza de profil
George
Alexandu
nu putem sa ne blocam 5 luni (aug-dec) bani ptr cofinatare la M2 ptr ca ei ne promit in fiecare luna ca vor veni fondurile si nici nu putem sta tota ziua cu ochii pe schema de ajutor latoate modificarile care le fac. este un haos total
sunt cretini !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri