Claudiu Zamfir

Modificarea ajutoarelor de stat de 1 miliard euro, adoptată de Parlament. Planurile ministrului Virgil Popescu

Thumbnail

Parlamentarii au adoptat marți o serie întreagă de modificări la ajutoarele de stat de 1 miliard de euro, susținute din fonduri europene și de la buget, incluzând noi categorii de beneficiari și domenii de activitate la granturile de câte 2.000-200.000 euro în noua lege. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, ne-a spus ce are el de gând să facă cu noile modificări. Consultă la finalul articolului noua lege aprobată de Parlament și trimisă la președinte pentru promulgare.

Comisia de buget a Camerei deputaților a aprobat, marți, 20 octombrie 2020, raportul la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență 130/2020, care instituie cadrul legal pentru cele 3 măsuri de ajutoare de stat pentru firme, PFA, ONG și cabinete medicale. În aceeași zi, plenul Camerei Deputaților a adoptat în unanimitate (242 de voturi pentru) Legea de aprobare a OUG 130/2020, cu modificări, inclusiv cu voturile parlamentarilor de la putere (PNL).

Trebuie subliniat că noua momentan NU a intrat în vigoare noua Lege (pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014 - 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte măsuri în domeniul fondurilor europene).

În principiu, noua lege merge la președintele Iohannis, care poate să o promulge și să o trimită la Monitorul Oficial sau să o întoarcă o singură dată la Parlament pentru reexaminare. Abia după promulgare și publicare în Monitorul Oficial legea se va putea aplica.

Între timp, Măsura 1 - microgranturi de câte 2.000 de euro (buget total de 100 milioane euro) este în plină derulare - înscrierea a început de lunea trecută (12 octombrie) și urmează să se încheie miercuri (21 octombrie). Măsura 2 - granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 euro este programată să se deschidă la aplicare joi, 22 octombrie, ora 10.00.

Contactat de StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că va derula cele 3 măsuri din schema de finanțare așa cum sunt ele acum în vigoare, potrivit OUG 130/2020 (modificată săptămâna trecută de Guvern prin OUG 174/2020).

El a arătat că pentru a aplica modificările din Parlament, este necesară notificarea Comisiei Europene și așteptarea unui nou aviz de la Bruxelles pentru schema de ajutoare de stat, ceea ce ar ține blocați banii destinați IMM-urilor.

„Schema în vigoare este aprobată de Comisia Europeană, iar pentru a putea aplica modificările adoptate de Parlament avem nevoie de o nouă notificare și aprobare de la Comisia Europeană, pentru că varianta din Parlament schimbă modul de calcul la Măsura 3 și lărgește aria de aplicare și la celelalte. Noi pornim joi sesiunea de aplicare la Măsura 2, nu mai așteptăm nimic”, a afirmat, pentru StartupCafe.ro, Virgil Popescu.

În cazul în care președintele Iohannis promulgă legea și o și publică în Monitorul Oficial înainte ca Ministerul Economiei să apuce să termine de lansat cele 3 măsuri de sprijin, ministrul Popescu vrea să recurgă la o nouă ordonanță de urgență prin Guvern, care să proroge aplicarea Legii adoptate azi de Parlament.

„Dacă va fi nevoie, dăm ordonanță de prorogare a Legii trimitem schema la Bruxelles. Nu putem da drumul unui ajutor de stat modificat fără aprobarea Comisiei Europene. Toate aceste modificări durează să fie aplicate, nu putem să ținem IMM-urile beneficiare fără banii din ajutoare”, a mai explicat, pentru StartupCafe, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

La rândul său, deputatul USR, Claudiu Năsui, unul dintre semnatarii amendamentelor din Parlament, spune că ministrul Popescu are acoperire legală pentru a aplica schema de sprijin în vigoare, dar nu este moral să nu țină cont de legea Parlamentului.

„Ține de un ordin de ministru ca să se mai aștepte puțin și să intre legea aceasta în vigoare. Ministrul Economiei, dacă aplică acum cadrul legal în vigoare, este acoperit pe partea juridică, dar nu este normal din punctul de vedere al congruenței deciziilor publice. Un lucru legal nu e neapărat și moral. Nu ar trebui să existe incongruențe între Guvern și Parlament asupra unor lucruri de genul acesta”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Claudiu Năsui.

Modificările din Lege adoptată de Parlament

Camera Deputaților, ca for decizional, a preluat, în mare, modificările care fuseseră adoptate de Senat, despre care StartupCafe.ro a mai scris. Principala modificare din Senat este la grila de punctaj a Măsurii 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 euro pentru IMM-uri. Aici se propune înlocuirea indicatorului RIR (rata internă de rentabiltate a investiției) cu rata solvabilității generale, precum și introducerea crieriului numărului de angajați.

De asemenea, Senatul introducea noi coduri CAEN, printre care și saloanele de coafură și înfrumusețare, la Msura 2 - granturi de capital de lucru, de exemplu. De asemenea, se mai introduceau la finanțare și domenii agricole, care fac de fapt obiectul Politicii Agricole Comune (prevederi care ar fi putut fi resinse de la finanțare de către Comisia Europeană, pe motiv că fac obiectul finațărilor din Fondul European de Dezvoltare Rurală, nu din Fondul European de Dezvoltare Regională, care alimentează schema de la Programul Operațional Competitivitate).

În fine, marți, 20 octombrie 2020, Camera Deputaților, ca for decizional, a mai introdus și alte modificări, printre care:

- La Măsura 1 (micrograturi de 2000 euro) se introduc ca beneficiari toată categoria de „alți profesioniști) din Codul Civil, cu activitate economică în lista din anexa 1 a OUG 130/2020. Aici intră, pe lângă PFA, și întreprindeirle individuale, întreprinderile familale, profesiile liberale etc. (autori amendament: Ștefan Mihu, senator, Vasile Cocoș, deputat, de la PSD).

- Se introduc la granturile de capital de lucru din Măsura 2 (2.000-150.000 euro) și ONG-urile cu activitate în sport sau cultură (pe lângă cele din educație) (autor: Gabriel Andronache, deputat PNL).

- La Măsura 2 se introduc și firme sau ONG urile caredesfășoar ăactivități îndomeniul târgurilor și evenimentelor de afaceri, IT, tehnologie, digital, educație financiară, strategie și management, care nu s-au calificat pentru obținere acertificatului de urgență din cauza specificului activității lor (autor: deputat Claudiu Năsui, USR).

- Se intrduc la Măsura 3: (granturi de investiții de 50.000-200.000 euro) servicii  de  organizare  de  târguri, evenimente  și  expoziții  (cod  CAEN 8230) (autor: Năsui).

- Se intoduc la Măsura 3 și ONG-urile cu activitate  economică  din  domeniul cultural cât și cele de utilitate publică din domeniul social. (autor: Andronache).

- Se introduce la Măsurile 1 și 3 codul CAEN 8230-„Activitati  de  organizare  a expozițiilor, târgurilor și congreselor” (Năsui).

- Se introduce la Măsura 2 cod CAEN 4771- Comert cu amanuntul al îmbracamintei, în  magazine specializate. (autor: deputat Marius Pașcan, PMP).

- La Măsurile 2 și 3 se introduc codurile CAEN:

  • 6619-„Activități auxiliare intermedierilor   financiare,   exclusiv activități  de  asigurări și  fonduri  de pensii” și 6622 -„Activități   ale   agenților și broker-ilor de asigurări (autor:  deputat Iulius Marian Firczak, de la Minorități).
  • 4617- „Intermedieri  în  comerțul  cu produse alimentare, băuturi și tutun”, 4634-„Comerțcu    ridicata    al băuturilor”, 4635-„Comerț cu ridicata al produselor din tutun”, 4639- „Comerțcu ridicata nespecializat de  produse alimentare, băuturi și tutun” (autor: deputat  PSD  George –Gabriel Vișan).
  • 4729 -„Comerțcu amănuntul al altor produse alimentare, în magazine specializate” (autor: deputat PNL Pavel Popescu).

Pentru a vedea forma legii care va ajunge pe masa președintelui Iohannis (pentru promulgare), este nevoie să consultați amendamentele admise din Raportul Comisiei de buget de la Camera Deputaților , coroborate cu proiectul legii ieșit din Senat.

Amendamente admise la Camera Deputaților by Claudiu on Scribd

 

Între timp a apărut și Legea adoptată de Parlament (cu amendamentele de mai sus incluse). Pentru a avea sens, Legea trebuie coroborată cu OUG 130 (modificată și aceasta prin OUG 174/2020).

 

Lege Modificare OUG 130 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
11698
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
S
ILIE
Buna
PFA -urile pot aplica pe masura 3.
Claudiu
Zamfir
Nu
poza de profil
Bogdan
M
Vă rog mult un răspuns: dacă am beneficiat de IMM Invest, ce menționăm la Declarația privind ajutorul de stat? IMM Invest se încadrează sau nu la „Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 aprobat de către Comisia Europeană”? Mulțumesc!
Claudiu
Zamfir
IMM Invest are componenta de ajutor de stat numai pe partea de subventie pentru dobanda, deci faceti socoteala cat ati tras din credit s cat este dobanda acumulata pe care o plateste statul in locul dvs (pana la finalul anului). oricum, banuiesc ca suma e mica si va incadrati sub 800.000 euro (plafonul acceptat la ajutoarele de stat)
poza de profil
Bogdan
M
Vă mulțumesc mult pentru răspunsul rapid și lămuritor! Am beneficiat de 300.000 lei linie de credit (am utilizat doar 100.000 lei) și 500.000 lei pentru investiții (nu am utilizat încă nimic). Deci dobânda până la sfârșitul anului este insignifiantă față de pragul de 800.000 €. Chiar și dacă obținem 150.000 € pe Măsura 2 și 200.000 € pe Măsura 3, tot suntem departe de cei 800.000 €. Deci în Declarație (Anexa 7) vom trece că am beneficiat de 20.000 € prin IMM Invest, ar trebui să fie mai mult decât acoperitor. Mulțumesc încă o dată!
poza de profil
Dan
Todorescu

Buna ziua,
Nu inteleg de ce data limita de infiintare a PFA eligibile este 01 feb. Starea de urgenta s-a decretat in 15 martie. Aia ar trebui sa fie data de inregistrare de la ORC acceptata pentru a putea aplica pt grant. In 20 februarie sau 01 martie inca puteam sa ne infiintam, avand activitate ok cateva zile. Suntem mai multi in situatia aceasta care chiar au nevoie de acesti 2000 euro.
poza de profil
Letitia
Malespin
Daca nu vor aproba la traducatorii autorizati micrograntul acum e discriminare in cadrul unei profesii si vom apela la toate remediile care ne stau la dispozitie sa blocam acest demers (instante, CCR, Uniunea Europeana, etc Organizatia traducatorilor autorizati subordonata institutiilor UE este instiintata deja si asteapta rezultatele in caz ca trebuie sa actioneze).
Banuiesc ca si ii si if se vor alatura.
Asteptam cu interes rezultatele.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri