Claudiu Zamfir
Firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obține fonduri europene din Mecanismul de Reziliență și Redresare, în perioada 2021-2024, conform unui acord politic majoritar în Parlamentul European.
Mecanismul de Reziliență și Redresare al UE are alocați 672,5 miliarde de euro pentru toate cele 27 de state membre, din care României îi revin 30,4 de miliarde de euro (din care 13,7 miliarde de euro vor fi granturi (nerambursabile) și 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă).
Negociatorul din partea celui mai mare grup europarlamentar, cel al Partidului Popular European, românul Siegfried Mureșan, a anunțat că a ajuns la un acord privind pachetul de finanțare cu omologii săi de la următoarele 2 grupuri, Eider Gardiazabal Rubial de la Grupul Socialiștilor și Democraților, și românul Dragoș Pîslaru de la grupul Renew Europe, cărora li s-au alăturat și Verzii.
Prin urmare, ar urma să fie o formalitate ca raportul să fie votat luni, 9 noiembrie, în Comisia pentru bugete și în Comisia pentru afaceri economice și monetare ale Parlamentului European. De asemenea, joi, 12 noiembrie, plenul Parlamentului European va da mandatul cu care cei 3 coraportori vor intra în negocierile finale cu Consiliul Uniunii Europene (miniștri ai statelor membre UE).
Reamintim că, săptămâna trecută, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat pentru StartupCafe.ro că intenționează ca din Mecnismul de reziliență să deschidă noi apeluri în schema de ajutor de stat pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii, PFA și ONG-uri, începând cu anul 2021, cu respectarea Legii 220/2020, care include la finanțare și întreprinderile individuale.