Claudiu Zamfir

Fonduri pentru IMM-uri din Mecanismul de Reziliență 2021-2024

Thumbnail

Firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obține fonduri europene din Mecanismul de Reziliență și Redresare, în perioada 2021-2024, conform unui acord politic majoritar în Parlamentul European.

Mecanismul de Reziliență și Redresare al UE are alocați 672,5 miliarde de euro pentru toate cele 27 de state membre, din care României îi revin 30,4 de miliarde de euro (din care 13,7 miliarde de euro vor fi granturi (nerambursabile) și 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă).

Negociatorul din partea celui mai mare grup europarlamentar, cel al Partidului Popular European, românul Siegfried Mureșan, a anunțat că a ajuns la un acord privind pachetul de finanțare cu omologii săi de la următoarele 2 grupuri, Eider Gardiazabal Rubial de la Grupul Socialiștilor și Democraților, și românul Dragoș Pîslaru de la grupul Renew Europe, cărora li s-au alăturat și Verzii.

Prin urmare,  ar urma să fie o formalitate ca raportul să fie votat luni, 9 noiembrie, în Comisia pentru bugete și în Comisia pentru afaceri economice și monetare ale Parlamentului European. De asemenea, joi, 12 noiembrie, plenul Parlamentului European va da mandatul cu care cei 3 coraportori vor intra în negocierile finale cu Consiliul Uniunii Europene (miniștri ai statelor membre UE).

Potrivit lui Mureșan, acordul politic din PE prevede:

  • Fondurile din acest mecanism vor fi alocate către șase direcții: tranziția spre o economie verde, digitalizarea, coeziunea socială, competitivitatea economică (includem aici sectorul privat, IMM-urile, industria, infrastructura), întărirea capacității administrative (de exemplu reformarea și extinderea capacității instituțiilor publice) și politicile pentru tineri.
  • Durata mecanismului va fi de 4 ani, în loc de 3 ani (cât se prevpzuse în Consiliul UE), astfel încât România și celelalte state membre să mai aibă un an în plus la dispoziție pentru a cheltui banii.
  • România și celelalte state membre vor putea deconta prin acest mecanism inclusiv cheltuieli realizate pentru combaterea pandemiei de COVID-19 în perioada februarie - decembrie 2020, adică înainte de intrarea în vigoare a mecanismului.

Reamintim că, săptămâna trecută, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat pentru StartupCafe.ro că intenționează ca din Mecnismul de reziliență să deschidă noi apeluri în schema de ajutor de stat pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii, PFA și ONG-uri, începând cu anul 2021, cu respectarea Legii 220/2020, care include la finanțare și întreprinderile individuale.

Parallax

Vizualizari
7423
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri