Claudiu Zamfir

Concurență la fonduri POR: Firmele au cerut o sumă de 29 de ori mai mare decât bugetul disponibil

Thumbnail

Firmele mici și mijlocii care au depus proiecte în cel mai recent apel POR 2.2-IMM au solicitat fonduri nerambursabile în valoare totală de 4,36 miliarde de euro, în condițiile în care bugetul disponibil este de numai 150 de milioane de euro, de 29 de ori mai mic.

Vorbim despre apelul de proiecte POR 2.2-IMM din perioada 30 octombrie – 30 noiembrie 2020.

În total, IMM-urile au depus în sistemul electronic MySMIS-2014 un număr de 1.408 proiecte, cu o valoare totală a finanțărilor nerambursabile solicitate de aprox. 4,36 miliarde euro - a informat Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Având în vedere că nu a fost încă publicată prelungirea aplicabilității HG 517/2014 privind intensitatea maximă a ajutorului de stat regional în perioada 2014-2020 pentru investiții inițiale, valoarea apelului lansat este de doar 150 de milioane de euro (corespunzător anului 2020). Ulterior, apelul ar putea fi suplimentat în concordanță cu reglementările în vigoare și cu disponibilitățile financiare” - a menționat ministerul.

În luna mai 2020, când a fost lansat în consultare publică acest apel, Ministerul Lucrărilor Publice spunea că exista „posibilitatea identificării de alocari suplimentare de până la 550 milioane euro”, din fonduri europene și de la bugetul de stat.

În prezent, situația pe regiunile de dezvoltare este următoarea:

Thumbnail

Apelul este competitiv, finanțarea acordându-se în funcție de punctajul obținut (sunt evaluate toate proiectele depuse și se contractează proiectele care au obținut punctajul cel mai mare până la limita alocării financiare a apelului).

Evaluarea se realizeaza la nivelul agențiilor de dezvoltare regională (ADR) și, având în vedere numărul mare de proiecte depuse, Autoritatea de Management a POR, din subordinea Ministerului Lucrărilor Publice  va trimite  evaluatori suplimentari.

Reamintim că prin acest apel de proiecte POR 2.2-IMM, firmele mici și mijlocii (IMM) din România pot obține fonduri nerambursabile de 1,5 - 6 milioane de euro pe proiect, dar pentru acestea trebuie să asigure din resurse proprii sume considerabile pentru cofinanțarea investițiilor.

Sprijinul va fi format din:

  • ajutor de minimis, de maximum 200.000 de lei pe proiect, cu intensitate de 100%. Aceasta înseamnă că oentru acești bani firma beneficiară nu va trebui să vină cu aport propriu la cheltuielile eligibile pe partea de ajutor de minimis.
  • ajutor stat regional, în limita a 6 milioane euro, din care se scade ajutorul de minimis.  

La ajutorul de stat regional, firma beneficiară trebuie să contribuie, la cheltuielile eligbile pentru această parte de sprijin, cu sume cuprinse între minimum 30% și minimum 55%, în funcție de dimensiunea firmei și regiunea de dezvoltare. Astfel, firmele mici vor contribui mai puțin, iar firmele mijlocii, mai mult. De asemenea, în regiunea Vest, considerată mai bogată, beneficiarii vor veni cu mai mulți bani de acasă.

Thumbnail

Fiecare proiect va cuprinde ambele tipuri de sprijin - minimis și regional.

Investițiile eligibile sunt finanțabile prin ajutor de stat regional pentru:
• construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/prestare servicii;
• dotarea cu active corporale și necorporale.

Parallax

Vizualizari
8406
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
De ce
nu merge?
Interesanta mobilizarea pe NordEst. O regiune unde până acum nu prea găseai proiecte.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri