Claudiu Zamfir
Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii românești vor putea obține fonduri europene în valoare totală de 6,6 miliarde de euro, în peroada de programare 2021-2027, preponderent în domenii de digitalizare, construcții, business agro-alimentar, prin facilitatea de reziliență și prin politica de coeziune.
Informațiile, care apar acum în Planul național de reziliență, lansat de Ministerul Fondurilor Europene, confirmă cele publicate anterior de StartupCafe.ro.
Uniunea Europeană va aloca României fonduri de reziliență de 30,4 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde de euro vor fi granturi (nerambursabile) și 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă. Banii vor putea fi disponibili în perioada 2021-2024, dar se mai negociază.
În această anvelopă bugetară, intră și cei aproximativ 3,4 miliarde de euro pentru IMM-uri.
Principalele reforme propuse:
Acești bani vor fi alocați de UE pentru recuperarea economiei din criza COVID-19.
Separat, prin Politica de Coeziune a UE, IMM-urile românești vor avea la dispoziție 3,25 miliarde de euro, în perioada de programare 2021-2027. Din acești bani vor fi acordate fonduri nerambursabile, credite bancare cu garanții publice, dar și finanțări de capital de risc prin intermediul unor fonduri de investiții.
Aici nu sunt incluse și fondurile europene din Politica Agricolă Comună - plăți directe pentru fermieri și fonduri de dezvoltare rurală pentru fermieri și firme din sectorul agro-alimentar - gestionată în România de Ministerul Agriculturii.
Problema este însă că în acest moment bugetul multianual al UE 2021-2027 este blocat în Consiliul Uniunii Europene de către Polonia, Ungaria și Slovenia.
PLAN Rezilienta by Claudiu on Scribd