Claudiu Zamfir
Fonduri europene de sute de milioane de euro vor fi disponibile, din anul 2021, sub formă de sprijin în deschiderea unor startup-uri de către studenții din România, precum și pentru centre de competențe tehnice în universități.
Pe partea de mici afaceri care vor fi deschise de către studenți cu bani de la Uniunea Europeană, vorbim despre programul Innotech Student. În total, 417 milioane de euro vor fi disponibili pentru acest program, începând cu anul 2021, astfel:
Reamintim că programul Innotech Student a început în 2020, cu depunerea proiectelor de către administratorii de granturi - universități, ONG-uri, sindicate, patronate etc. Până pe 30 septembrie (data limită), fost depuse 351 de cereri de finanțare, care însumează 685 milioane de euro.
Alocarea inițială pentru acest prim apel finanțat prin Programul Operațional Capital Umane (POCU) este de numai 20 milioane euro, dar Ministerul Fondurilor Europene va majora bugetul prin supracontractare, până la 150 de milioane de euro.
„Sunt 20 de milioane de euro cu posibilitate de supracontractare până la 150 de milioane de euro. Vom aloca toate cele 150 milioane euro pentru studenți. În următoarea perioadă de programare mai sunt pe același program 267 de milioane de euro. Să vedem ce calitate au proiectele, dacă sunt foarte bune, vom vedea cum putem să suplimentăm fondurile”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Separat, încă 200 de milioane de euro, din Facilitatea de recuperare și reziliență, vor fi investiți în centre de competențe tehnice pentru studenții din România.
„Aceste centre vor funcționa în universități. Vor primi bani pentru echipamente tehnice, de la roboți până la centre de prelucrare numerică”, a mai spus Boloș, pentru StartupCafe.ro.
După desemnarea primelor organizații care vor fi administratori de grant, probabil la începutul anului 2021 aceste avor începe să recruteze studenți (la licență, master sau doctorat) în cadrul proiectelor lor finanțate prin programul Innotech Student.
La capătul unui proces de educație antreprenorială, training, practică de specialitate și selecție de planuri de afaceri, o serie de studenți vor putea obține fonduri nerambursabile de maximum 40.000 de euro - maximum 100.000 de euro, pentru a deschide mici afaceri. Banii vor varia în funcție de numărul de persoane pe care le vor angaja. Pentru suma maximă, va fi nevoie de angajarea a minimum 5 persoane.
Din bugetul total de 150 de milioane de euro, 70% (105 milioane de euro) va fi folosit pentru acordarea granturilor către studenți, prin schema de minimis, iar restul pentru cheltuielile din proiectele adminstratorilor de granturi. Astfel, la o medie de 60.000 de euro pe startup, ar urma să fie finanțate 1750 de afaceri noi din bugetul din perioada de programare 2014-2020 (valabil până la finalul anului 2023).
Proiectele se vor derula în toată țara, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov.