Claudiu Zamfir
Antreprenorii români selectați la fondurile PNRR au semnat, joi, primele contracte de finanțare cu Ministerul Energiei, pentru a face investiții în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice și promovarea investițiilor în lanțul valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice.
Primele 3 contracte de finanțare se referă absorbția fondurilor europene prin Investiția 4.3 și Investiția 4.2 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce vizează dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice și promovarea investițiilor în lanțul valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice.
„Pe lângă rolul în echilibrarea sistemului, capacitățile de stocare ne permit să putem beneficia energia ieftină și verde produsă de parcurile solare și eoliene și atunci când nu bate soarele sau nu bate vântul. Astfel vom avea o energie mai sigură și mai ieftină. Astăzi am semnat primele două contracte din apelul lansat ca parte a PNRR - investiția 4.3. În plus, trebuie să reducem dependența de importurile de panouri fotovoltaice din țările din afara UE, de aceea sprijinim cu bani nerambursabili investițiile românești în producția celulelor și panourilor fotovoltaice. Am semnat tot astăzi primul contract, care va sprijini construcția unei fabrici de panouri fotovoltaice, de la zero, la Sfântu Gheorghe” - a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
În cadrul apelului au fost semnate două contracte de finanțare menite să sprijine dezvoltarea unor noi capacități de stocare a energiei electrice. Obiectivul apelului este de punere în funcțiune a unei capacități de minim 240 MW (sau 480 MWh).
Cele două contracte semnate sunt:
1. RENOVATIO TRADING SRL
Renovatio se prezintă oficial drept grup internațional de companii, fondat în anul 2005, cu un portofoliu de proiecte de energie eolienă, solară si hidro. Printre oamenii de afaceri implicați în acest grup se numără Florin Aurel Arion, Ioan Alexandru Teodorescu, Doru Voicu (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada mandatului lui Adriean Videanu), Marius Eduard Ciucu (fost administrator al afacerilor Green Energy, companie la care a fpcut referire la un moment dat fostul președinte Traian Băsescu, în scandalul așa-numiților „băieți deștepți din energie”, care au beneficiat de energie ieftină de la companiile de stat românești, pe care au vândut-o apoi în profit), potrivit ZF.ro.
2. SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A.
La Electrica SA, practic Ministerul Energiei a semnat de ambele părți, pentru că această companie este deținută în proporție de aproape 50% de statul român, prin Ministerul Energiei.
E vorba de investiții în lanțul valoric complet al celulelor și panourilor fotovoltaice, prin finanțarea capacităților de producție, asamblare și reciclare. Obiectivul măsurii este construirea unor capacități de producție de cel puțin 200 MW/an.
Contractul semnat joi:
SC KBK KRAFT PROJEKT S.R.L.
Compania brașoveană este controlată de oamenii de afaceri Veaceslav Caragacian, Adrian Hotineanu (ambii originari din Republica Moldova) și Constantin Pascar, conform publicației Bună Ziua Brașov.