Claudiu Zamfir

Măsura 2: S-au mai plătit 301 granturi IMM din bugetul disponibil. Ce urmează

Thumbnail

Un număr de 301 firme au mai fost plătite din bugetul disponibil, în ultima săptămână, în cadrul Măsurii 2 - capital de lucru, potrivit situației la zi publicate vineri, 3 septembrie 2021, de Ministerul Economiei.

E criză guvernamentală la Palatul Victoria și în coaliția de la putere, dar plățile din actualul buget al Măsurii 2 sunt securizate. Incertitudinea politică se răsfrânge, însă, asupra suplimentării de buget necesare continuării plăților după epuizarea tranșei actuale.

Care este situația la zi, la Măsura 2:

  • 12.914 beneficiari și-au primit granturile de câte 2.000-150.000 de euro la Măsura 2, de anul trecut până vineri, 3 septembrie 2021. Suma totală plătită este de 3,57 miliarde lei, adică 738,23 milioane euro (la cursul de schimb folosit în program).
  • 301 firme au fost plătite în ultima săptămână, dintr-un total de circa 1300, care erau, săptămîna trecută, cu decizii de finanțare, în diverse stadii ale contractării. Ultima firmă plătită figurează la numărul de ordine RUE 16.832. Valoarea totală a granturilor plătite în ultima săptămână este de aproape 71 milioane lei (circa 14,65 milioane euro).
  • alte 412 firme figurează acum cu notificări de contractare transmise. Ele trebuie să semneze contractele de finanțare. Au 20 de zile la dispoziție, de la primirea contractului în sistemul electronic, să-l semneze electronic și să-l încarce înapoi cu dovada cofinanțării de 15%. Ultima firmă în această situație este la numărul de ordine RUE 16.846.
  • Ale 278 de firme au semnat contractele de finanțare, dar acum așteaptă să li le semneze și agenția IMM, ca să poată să primească fondurile europene și să înceapă cheltuielile. Ultima firmă în această situație este la RUE 16.850. De altfel, până aici s-au trimis notificările în interiorul actualului buget disponibil.
  • Alte 306 firme sunt cu contractele semnate și de agenție și trebuie să asigure efectiv cofinanțarea de 15% și să le intre banii în contul special de grant, la banca parteneră aleasă.
  • Alte 18 firme sunt în clarificări.
  • Alte 5335 de firme sunt respinse.
  • Mai rămân 2964 firme admise în lista de așteptare. Prima sub linie este la numărul de ordine RUE 16.851.

Descarcă de AICI sutuația la Măsura 2, la data de 3 septembrie 2021.

Ce se întâmplă mai departe cu firmele admise în ateptare

În principiu, firmele acceptate în lista de așteptare, cele 2964, au nevoie de o nouă suplimentare de buget de fonduri UE la Măsura 2. Câteva dintre ele ar putea să prindă bani și din actualul buget, dacă dintre beneficiarii aflați acum în procedură de contractare vor rata finanțarea, din diverse motive (ratează semnarea contractului la timp, nu reușesc să asigure cofinanțarea, renunță la fonduri etc.).

Dar marea majoritate a acestor firme, acceptate în lista de așteptare, au nevoie de o suplimentare de buget. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a început, săptămâna trecută, demersurile pentru această suplimentare.

Ar urma astfel să vină bani din facilitatea europeană de criză React EU, 200 de milioane de euro, la care se vor adăuga aproape 40 de milioane de euro de la bugetul de stat. Alocarea aceasta este prevăzută în proiectul de Ghid al solicitantului făcut de MIPE pentru Ministerul Economiei.

Când ghidul va fi finalizat, Ministerul Economiei va putea să aplice la Ministerul Investițiilor și să ceară acești bani oficial. Mai departe, Ministerul Investițiilor ar urma să aprobe proiectul Ministerului Economiei (ca solicitant) și să semneze un nou acord de finanțare. Apoi, Ministerul Economiei va putea să facă plățile către firmele de la Măsura 2- ca beneficiare finale (grup-țintă). Cam acesta este traseul simplificat. Din estimările StartupCafe, mai devreme de octombrie nu vor intra banii, având în vedere și procesul birocratic din România.

Incertitudinile sunt acum potențate și de actuala criză guvernamentală. USR-PLUS a pregătite deja o moțiune de cenzzură pentru a demite guvernul Cîțu, din care face parte, în speranța că PNL va veni cu alt premier și vor continua cu actaual formulă de guvernare: PNL-USRPLUS-UDMR.

Conflictul USRPLUS - PNL (gruparea care îl susține pe Cîțu, majoritară în partid, momentan) ridică semne de întrebare asupra funcționării celor două ministere implicate în plățile de la Măsura 2: Ministerul Investițiilor  și Ministerul Economiei, conduse amândouă de miniștri de la USRPLUS, Cristian Ghinea, respectiv, Claudiu Năsui.

UPDATE- ora 20.00: Moțiunea de cenzură a fost deja depusă vineri, iar săptămâna viitoare miniștrii USRPLUS (inclusiv Ghinea și Năsui) urmează să-și dea demisiile.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3557
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri