Claudiu Zamfir

Proiect de ghid oficial: 358,3 milioane euro pentru noua „Măsură 3” - ajutoare de stat COVID

Thumbnail

Guvernanții pregătesc finanțările europene pentru restul de plăți de la Măsura 2 - granturi de capital de lucru și pentru o nouă măsură de granturi pentru investiții, în locul fostei Măsuri 3, care a fost anulată. Noul proiect de ghid al solicitantului detaliază viitoarele alocări.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a scos în dezbatere publică un proiect de Ghid al solicitantului destinat Ministerului Economiei, ca beneficiar direct, în parteneriat cu Agenția IMM din subordinea sa și cu Serviciul de Telecomunicații Speciale.  

Beneficiarii finali (grupul-țintă) sunt IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19. Beneficiarii eligibili trebuie să fie înființați în baza:

  • Legii nr. 31/1990 privind societățile
  • sau în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperație sau
  • în baza Ordonanței de Urgență nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri.

Viitorul ghid pregătește finanțările europene restante din Schema de ajutoare de stat COVID-19. Începută din Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, schma de ajutoare COVID pentru IMM nu a mai avut resurse europene pentru a fi terminată, fiind necesare fonduri din noua facilitate europeană REACT-EU, făcută de UE pentru măsurile anti-criză.

Asta ar urma să se facă acum prin noul proiect de Ghid al solicitantului: să se asigure banii necesari ultimelor plăți de la Măsura 2 și reluării de la zero, într-o nouă formă, a Măsurii 3.

Surse din Ministerul Economiei au declarat pentru StartupCafe.ro că noua linie de finanțare cu granturi IMM de investiții ar trebui să fie gata pe la finalul lunii septembrie. La cum merg, însă, lucrurile, slabe șanse. Problema este însă că statul trebuie să dea drumul noii linii de finanțări și deja să o și cotracteze până la finalul anului 2021, pentru că până atunci este valabil cadrul temporar european COVID-19, care permite acordarea acestor ajutoare de stat. UE a prelungit succesiv acest cadru, de două ori deja, și ar mai putea să o facă, teoretic. Dar acum România trebuie să se încadreze în termenul în vigoare, de 31 decembrie 2021.

Măsura 2 - ce fonduri se alocă prin React EU

La Măsura 2 - granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 euro, au fost plătite 12.613 firme, de anul trecut până fineri, 27 august 2021. Pe bugetul actual disponibil se vor mai trimite contracte până la firma de la numărul de ordine RUE 16.850. Pe urmă, mai rămân 2963 firme admise în afara bugetului disponibil. E posibil să mai intre în buget câteva din cele aflate în așteptare, în funcție de modul în care or să decurgă plățile la cele încadrate acum în buget, dar, în mare, vorbim despre aproape 3.000 de firme care mai au de așteptat banii de la Măsura 2.

Acestea ar urma să fie plătite din React EU, prin acest ghid care se pregătește prin proiectul scos în consultare de MIPE.

Conform ghidului propus, se alocă  pentru sprijin pentru capital de lucru, sub forma de cost unitar -   238.923.202,43    euro,  din care  200.000.000 euro fonduri externe nerambursabile alocate din facilitatea de finanțare REACT-EU și 38.923.202,43 euro fonduri de la bugetul de stat.

Aici n-ar fi o probemă, pentru că mecanismele sunt deja în vigoare, nu trebuie decât operaționalizată finanțarea React EU.

Noua Măsură 3- ce buget  va avea

Reamintim că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a chemat procurorii DNA  la minister și a anulat Măsura 3, imediat după sesiunea de înscrieri. 27.736 de firme se înscrieseră la Măsura 3  cu solicitări în valoare totală de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil).

Ministrul Năsui a acuzat atunci suspiciuni de fraudă și a spus că va redeschide de la zero Măsura 3, pe reguli noi.

Acum, noul proiect de ghid emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) prevede o alocare de 358.384.803,64 euro pentru „investiții în activități productive”.

Din acești bani,  300.000.000 euro se alocă din fonduri externe nerambursabile prin facilitatea de finanțare REACT-EU și  58.384.803,64 euro cofinanțare de la bugetul de stat.

Din acest buget, ar urma să se aloce granturi de maximum 200.000 de euro fiecare.

Reamintim că fosta Măsură 3 avea un buget de 415,87 milioane euro fonduri europene și 62,38 milioane euro de la bugetul de stat.
 
Ghidul rămâne în consultare publică până la data de 09.09.2021, ora 17.00. În acest timp, persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri, care vor fi centralizate de către AMPOC. Observațiile vor fi transmise la adresa de e-mail: secretariat.poc@mfe.gov.ro .

 

Ghid COVID 2021 by claus_44 on Scribd

 

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
11955
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
De ce
nu merge?
Iata ca au aparut cei 500 milioane de euro care erau de fapt ganditi pentru suplimentaarea bugetului pentru Masura 2.
Si iata cum iarasi am ratat sa investim in productie si am investit in consum.

PS: Termenul de 31 decembrie 2021 la care faceti referire este un termen pentru semnarea contractului intre MIPE si MEAT. Nu se aplica IMM-urilor.
poza de profil
aristide
popa
daca o solicitare se refera strict la dotari cum se justifica solicitarea unui studiu de fezabilitate? de ce nu plan de afaceri onsotit eventual de un proiect tehnic?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri