Claudiu Zamfir

Buget suplimentar la Măsura 2 - granturi de 2.000-150.000 euro. Vești bune și la microgranturile de la Măsura 1. Sumele vehiculate în Guvern

Thumbnail

Premierul Ludovic Orban le-a cerut, miercuri, miniștrilor Economiei și Fondurilor Europene să suplimenteze bugetul Măsurii 2 - granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro și să redeschidă apelul la Măsura 1 - micrograturi de 2.000 de euro pentru firme și alți beneficiari, cu unele modificări.

Joi seara, s-a încheiat sesiunea de depunere a cererilor de finanțare la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 euro fiecare, pentru firme și ONG-uri eligibile, din cadrul schemei de ajutor de stat de 1 miliard de euro (cu tot cu cofinanțarea proprie). Un total de 22.226 de potențiali beneficiari au aplicat, dar bugetul de 350 de milioane de euro (cu tot cu cofinanțarea proprie) va ajunge pentru primii circa 5.000 de aplicanți, a estimat ministrul Economiei.

„Au fost 22.226 de aplicații, cu mult suprascrisă suma de 350 de milioane de euro alocată inițial. Estimăm că ân 350 de milioane de euro ar intra - luând în calcu că ar exista și aplicații neeligibile - până la 5.000 de beneficiari” - a spus Virgil Popescu, miercuri seara, în ședința de guvern.

Premierul a intervenit și a cerut miniștrilor implicați să vină în Guvern cu un proiect de ordonanță de urgență pentru suplimentarea bugetului Măsurii 2.

„Trebuie făcută o evaluare, probabil că e un număr de aplicații care nu îndeplinesc condițiile și să vedem suma necesară de suplimentare. Trebuie făcută o evaluare a solicitărilor, trebuie văzut exact care îndeplinesc condițiile legale, evaluarea sumei necesare pentru a putea acorda granturile pentru capital de lucru pentru firmele care îndeplinesc condițiile legale și suplimentați suma” - a spus Ludovic Orban în ședința de guvern.

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene a precizat că există resurse pentru suplimentarea cu 500 de milioane de euro a bugetului pentru ajutoarele de stat.

În funcție de valarea finală pe care o au aceste cereri de finanțare depuse până acum , luăm în calcul majorarea bugetului cu aproximatv 500 de milioane de euro”, Marcel Boloș.

Măsura 1 - modificarea pragului de 5.000 euro

Referitor la Măsura 1 - microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro pentru firme, PFA, ONG-uri și cabinete medicale individuale eligibile - Ministerul Economiei ar urma să mai deschidă o sesiune de înscrieri, dar cu modificarea unei restricții existente, care a împiedicat unele microîntreprinderi să aplice.

Astfel, așa cum a precizat anterior ministrul Virgil Popescu, la StartupCafe.ro, pragul de 5.000 de euro cifră de afaceri minimă pe anul 2019 pe care trebuie să o îndeplinească microîntreprinderile la Măsura 1 urmează să fie înlocuit cu venitul mediu lunar. Prin urmare, pragul ar urma să fie de 416,66 euro pe lună (în medie), cifră de afaceri, dar facilitatea va fi valabilă numai pentru firmele care s-au înființat în anul 2019.

„Dar numai pentru cei înființați în anul 2019 și care nu au avut posibilitatea să genereze cifră de afaceri de 5.000 de euro!” - a cerut Ludovic Orban.

Pentru noua sesiune pe Măsura 1 se va folosi bugetul rămas, de 41,5 milioane de euro.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
12329
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Costea
Cristian
De unde 500 de milioane de euro?
poza de profil
Daniel
S
Haideti ca ne a facut un bine Mugur Mihaiescu si cu Hora si toate asociatiile, noua astora care ne am facut temele si am acceptat faptul ca o sa fie bataie pe fonduri. Toata lumea stia ca va fi primul venit-primul servit inca de cand s au anuntat. Contul puteai sa ti l creezi din 15 Septembrie, declaratiile puteai sa le pui dinaintea inceperii, practic la inscriere trebuia doar sa selectezi declaratiile cu mouseul , click click click, si doar numarul de angajati sa il pui cu tastatura. Doar ca noua ne place doar sa ne plangem. Ca unii au fost mai “comozi” si au vrut sa incarce declaratiile la depunere, este strict problema lor.
Sunt in primii 2000 , nu am primit niciun RUE.
Multumim ca tergiversati acordarea granturilor.
poza de profil
MARIAN
GHIORGHIU
poza de profil
Albert
Căsăndruc
O alta conditie care nu are sens la Masura unu este sa nu permita IMM-urilor cu cifra de afaceri foarte mica (dar peste 5.000 de Euro) care au avut un angajat la 31.12.2019 (cu contract peperioada limitata .. pe sezon) iar acum nu au nici-un angajat. Aceste IMM-uri sunt oricum eligibile pentru doar 2.0000 de euro (la fel ca la Masura 2), insa sunt puse in aceiasi "oala" cu firme mult mai puternice care se incadreaza la Masura 2! Deci este vorba despre o exceptie la care nu s-au gandit. Daca se redeschid aplicatiile pentru Masura 1 ar trebui sa se permita sa aplice si firmelor cu 0 angajati la momentul de fata si care indeplinesc toate celelalte conditii!
poza de profil
Dan
G
1. Sa se ia banii din masura 3 pentru ca nu este momentul investitiilor. IMM-urile afectate direct de masurile de inchidere a economiei care au fost profitabile pana in 2020 trebuie ajutate sa ajunga in vara urmatoare. De ele depind peste 150.000 de locuri de munca, taxe la buget etc. Plus efecte de orizontala de lunga durata... Daca acestea mor multe vor fi INLOCUITE de importuri din tari care si-au protejat economia "mai cu cap".
2. Trebuie modificata legislatia pentru fonduri europene si la astfel de programe sa fie eliminata posibilitatea aplicarii prin imputerniciti-consultanti. Daca o firma este in stare sa faca o afacere profitabila, asigure locuri de munca etc trebuie sa fie in stare sa completeze niste formulare de pe un site web. O firma CU ADEVARAT in dificultate s-a uitat la cei 5-10% solicitati de consultanti.
3. Ministrul Virgil Popescu trebuie DEMIS. Acest proiect pregatit timp de 7 luni arata nivelul lui de competente, iar ista erorilor este prea lunga pentru un simplu comentariu. Ludovic Orban este vinovat in aceeasi masura de esecul acestui program. La fel si girantul de mai sus.
poza de profil
Dorin
Mocanu
Hai ca vor sa scoată pragul de 5000 euro, dar introduc 416, 66 euro lunar cifra de afaceri. Pai dacă înmulțești cu 12 luni tot 5000 euro iti da🤣
Halal ajutor
poza de profil
Letitia
Malespin
Si cu traducatorii autorizati cod caen 7430 pe masura 1 cum ramane? Vor putea depune cereri? Va intra in vigoare acea lege care adauga acele caenuri gen contabili? Cei autorizati (deci nu pfa neautorizati) vor primi micrograntul?
poza de profil
MARIAN
GHIORGHIU
Draga Daniel,
Si eu mi-am facut temele din 15 sept, poate mai bine ca tine( nu stiu cati angajati ai si ce cod CAEN si ce CA ai, eu sincer am 61 de angajati cod CAEN 6510 - restaurante cu CA de 800.000 euro dar am vazut pe cod CAEN -secrectariat cu 2 angajati cu CA de 1.000.000 euro care va primi 150.000 de euro te intreb draga Daniel daca e corect!!!!! cu 150.000 de euro ii tii pe cei doi angajati pe un salariu de 1500 de euro 4 ani acasa!!!!!)
Daca tu ai batut mai repede ca mine la taste nu insemna ca vei plati taxe la stat mai mari ca mine, noi cei din HORECA de maine v-om fi inchisi iar, tu vei inregistra profit, crezi ca esti un adevarat Roman sa-mi vorbesti mie de pozitia de pe locul 2000??>?te inseli draga Daniel, daca esti adevarat om de afaceri ai putea semna petitia noastra sa inteleaga dl Ministru ca economia tarii nu se va scoate din criza pe principiul ' primul venit primul servit in functie de abilitatile lui la pacanele"
Hai sa fim uniti sa si ne facem intelesi ca e timpul pt lozinca ; Unu pt toti si toti pt unu!!!! draga Daniel!
Ca sa ma convingi ca esti un adevarat coleg te rog sa semnezi pe petitia noasta suplimentarea fondului' https://www.petitieonline.com/a/294044 ' si te rog sa te gandesti ca daca e sa reusim sa trecem peste aceasta criza e cazul sa fim uniti!!!!!
si ca ultim mesaj catre dragul meu prieten Daniel e faptul ca eu din 25 martie pana pe 15 aprilie am donat pt 65 de medici din linia I si pt 50 de pacienti mancare pt pranz si cina!!!!
Tu draga Daniel ai donat o sticla de apa???
poza de profil
Stoenescu
ovidiu
Si poate mai modificați ceva si la coduri caen unele sunt la măsura 2 și la măsura 1 nu sunt, nu neapărat pragul de 5000 euro, pfa urile acolo sau blocat multe nu sau încadrat la coduri acolo trebuie modificări...
poza de profil
Adrian
Nacea
Daca se aproba suplimentarea pentru masura 2 si care ar constitui o bila alba pt.actualul guvern,ar trebui facut un calcul exact si sa se verifice cate firme sunt eligibile si care este suma care ar mai trebui alocata,deoarece nu ar fi corect sa se suplimenteze suma alocata pe motiv ca principiul ,,primul venit,primul servit,,nu este corect(asta asa este!)si sa ramana totusi cateva mii de firme pe dinafara pe motiv ca nu s-au grabit sa aplice si sa concureze cu firmele specializate in accesarea fondurilor europene care au accesat atat pt.mii de firme cat si pentru ele.
poza de profil
Nicolae
danut
A luat cineva banii pentru grant masura 2 ?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri