Claudiu Zamfir

UPDATE: Sesiunea online de cerere a fondurilor de câte 2.000 Euro, pentru IMM, PFA, ONG, CMI, luni, de la ora 10.00

Thumbnail

Microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, organizațiile neguvernamentale și cabinetele medicale au început, luni, 12 octombrie 2020, de la ora 10.00, să aplice online pentru microgranturile de câte 2.000 de euro fiecare din cadrul ajutoarelor de stat din fonduri europene și de la buget, pentru redresare din criza COVID-19.

Înscrierile la Măsura 1 - microgranturi se fac în formularul electronic dedicat, pe site: https://granturi.imm.gov.ro/auth/login

Formularul de înscriere va rămâne activ până vineri, 16 octombrie 2020, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere până la epuizarea bugetului, a informat oficial Ministerul Economiei.

La acordarea microgranturilor se aplică principiul „primul venit- primul servit”.

Bugetul total al Măsurii 1 este de 100 de milioane de euro, din care pot fi finanțați 50.000 de beneficiari de microgranturi.

Sistemul electronic de aplicare este realizat de Serviciul de Telecomuncații Speciale și Ministerul Economiei.

Pentru a vă familiariza cu modelul formularului de înscriere puteți accesa un tutorial (tutorialul și în format PDF).

Procedura oficială și alte documente relevante pot fi descărcate de AICI.

Ordonanța de urgență 130/2020, cu anexele AICI.

UPDATE 4. În primele 12 ore ale sesiunii, puțin peste 10.000 de posibili beneficiari au aplicat în speranța că vor obține microgranturi de câte 2.000 Euro. Sunt disponibile 50.000 de microgranturi, până vineri, ora 20.00 (cu posibilitate de prelungire, dacă nu se consumă bugetul).

Ghinion teribil pentru o aplicantă cu microîntreprindere: a căzut sub cifra de afaceri pe anul 2019 de minimum 5.000 de euro pe anul 2019 (pragul pe care guvernanții au promis că-l elimină, dar l-au păstrat până la urmă) și a pierdut finanțarea pe muchie de cuțit. Femeia ar fi avut cifră de afaceri pe anul 2019 peste 5.000 de euro pe cursul de schimb din 31 decembrie 2019, de 4,7793 lei la un euro, dar la microgranturi se ia în considerare cursul InforEuro din septembrie 2020, de 4,8395 lei pe 1 euro. Devalorizarea leului ne mai lovește o dată.

UPDATE 3: Circa 8.000 de aplicanți au cerut finanțare în primele 4 ore. Contactați de StartupCafe.ro, reprezentanții Ministerului Economiei ne-au comunicat că au rezolvat anumite reclamații. Iată punct cu punct răspunsurile la problemele semnalate de cititorii StartupCafe.ro

1. Pentru SRL Am ales un cod CAEN autorizat la punctul de lucru, din lista disponibila , iar cererea listata de aplicatie a preluat CAEN principal.

R: A apărut un bug în sistemul electronic, dar a fost rezolvat de colegii de la STS. Aplicantul care efectuat cererea poate să depună contestație dacă este respins și să ne demonstreze cu documente că se încadrează cu codul CAEN și atunci va primi finanțare.

2. Am incercat sa depun cererea in portal, dar declaratia IMM este needitabila și are deja trecuta cifra de afaceri zero - ceea ce inseamna ca firma nu este eligibila - ceea ce nu este corect.

R. Colectăm automat în platforma noastră datele de la ANAF și alte instituții, din bazele lor de date. Pot fi anumite erori în declarația 112 depusă de contribuabil sau în bazele de date. Dacă un solicitant de finanțare observă date incorecte în aplicație și este respins, poate depune contestație în termenul stabilit la punctul 6.4 din Procedura de implementare. Important este să finalizeze mai întâi aplicația, să nu-și piardă locul.

3. Pentru ONG-uri nu preia niciun cod CAEN. Sunt declarate automat neeligibile.

R. Colectăm automat în platforma noastră datele de la ANAF și alte instituții, din bazele lor de date. Pot fi anumite erori în declarația 112 depusă de contribuabil sau în bazele de date. Dacă un solicitant de finanțare observă date incorecte în aplicație și este respins, poate depune contestație în termenul stabilit la punctul 6.4 din Procedura de implementare. Important este să finalizeze mai întâi aplicația, să nu-și piardă locul.

4. La PFA, generarea automată a declarației IMM nu preia la toți veniturile pe 2019, la generarea automată a cererii de finantare, chiar dc iti permite sa alegi codul CAEN autorizat pt care soliciti AFN-ul, cererea iese fizic tot pe Caen-uri principal din CUI. Un alt aspect, este legat de generarea directă a cererii de finantare. Imposibilitatea atasarii unui document prealabil asumat digital de către beneficiar, dezavantajeaza societățile la care depunerea se face de către firme de consultanta/contabilitate.

R. Colectăm automat în platforma noastră datele de la ANAF și alte instituții, din bazele lor de date. Pot fi anumite erori în declarația 112 depusă de contribuabil sau în bazele de date. Dacă un solicitant de finanțare observă date incorecte în aplicație și este respins, poate depune contestație în termenul stabilit la punctul 6.4 din Procedura de implementare. Important este să finalizeze mai întâi aplicația, să nu-și piardă locul.

5. Declaratia de ajutor de stat anterior primit apare pre-completată și nu poate fi modificată.

R: Există opțiune de modificare. Se poate face contestație dacă au apărut probleme de funcționare.

6. Un beneficiar care nu are semnătură digitală cum semnează împuternicirea pentru a fi reprezentat de un consultant care are semnătură digitală?

R. Beneficiarul completează împuternicirea pe hîrtie și o semnează olograf, după care i-o dă consultantului. Consultantul o semnează digital și o încarcă în sistem și păstrează documentul pentru un eventual control.

Am întâlnit și aplicanți fericiți, pe StartupCafe:

Thumbnail
Thumbnail

UPDATE 2: Peste 6.500 de aplicanți au depus cereri în sistem în primele 2 ore de la deschiderea sesiunii (etapa a doua). În sistem figurează în principal SRL-uri aplicante, dar apar și PFA-uri, cabinete medicale individuale și ONG-uri. Pot fi văzute și întreprnderi individuale. O serie de aplicanți se plâng, în comentarii postate pe StartupCafe și pe pagina noastră de Facebook, că au întâmpinat probleme.

UPDATE 1: Circa 3.500 de aplicanți au cerut microgranturi în primele 30 minute de la deschiderea sesiunii.

Tutorial Depunere Schema by Claudiu on Scribd

Microgranturi de 2.000 de euro - beneficiari, condiții și cheltuieli eligibile

Reamintim că Guvernul a decis să mențină pragul de 5.000 de euro, cifră de afaceri minimă pe anul 2019 - condiție pentru microîntreprinderile care aplică. PFA, ONG și cabinetele medicale nu au această condiție.

Beneficiarii eligibili la microgranturile de 2.000 de euro sunt:

 •     a) întreprinderile mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019;
 •     b) PFA, ONG-uri cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în anexa nr. 1 la OUG nr. 130/2020;
 •     c) PFA/CMI, dacă au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 82/2020. Dovada implicării în activitățile legate de COVID-19, dar și pentru neacordarea stimulentului medical se face prin completarea unei adeverințe-formular și încărcarea acesteia în aplicația de înscriere, emisă de unitatea sanitară unde a prestat serviciul beneficiarul/direcția de sănătate publică județeană, după caz..

Microgranturile se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

 •     a) au desfășurat activitate curentă/operațională pe perioada a cel puțin unui an calendaristic înainte de data depunerii cererii de finanțare, cu excepția PFA/CMI pentru care începerea activității poate să fi avut loc până la data de 1 februarie 2020;
 •     b) respectă condiția de la art. 6, lit b) din Ordonanța de Urgență nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19 (Pragul de 5.000 euro cifră de afaceri pe anul 2019), cu excepția beneficiarilor ajutorului de stat prevăzuți la art. 3.2 alin (1), lit. b) și c) din procedură (PFA, ONG, CMI);
 •     c) își mențin activitatea pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la acordarea formei de sprijin sub formă de microgrant;
 •     d) nu erau în dificultate la 31 decembrie 2019;
 •     j)  nu depăşesc plafonul de 800.000,00 Euro pe Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 aprobat de către Comisia Europeană.

Codul CAEN pentru care aplicantul solicită finanțare trebuie să fie autorizat la momentul înscrierii în cadrul etapei a doua (care începe luni, 12 octombrie 2020).

Este nevoie de certificat de semnătură digitală pentru a putea aplica. Cu o semnătură dgitală pot fi înregistrați mai mulți aplicanți (pe bază de procură).

NU sunt eligibile din fondurile nerambursabile cheltuielile cu consultantul și nu pot fi achiziționate nici bunuri second hand.

Obiectul finanțării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile:

 • a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari;
 • b) datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități potrivit contractelor încheiate;
 • c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat, pentru sediul social/punctul de lucru unde se desfășoară activitatea pentru care se solicită finanțare;
 • d) cheltuieli privind achiziția de servicii și reparații necesare activității curente de bază, cu excepția serviciilor de consultanță, studii și alte categorii de servicii indirecte cu activitatea curentă;
 • e) cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV- 2;
 • f) cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare pentru reluarea activității curente;
 • g) cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, dotări independente necesare pentru reluarea activității;h) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului.

 

Parallax

Vizualizari
65791
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Georgescu
Mihai
Am intampinat o problema...anume in Formularul de Depunere generat a preluat cod-ul CAEN principal al societatii, diferit de cel pe care am cerut finantare si eligibil conform normelor (in aplicatie am trecut codul eligibil corect), iar in formularul PDF generat nu se poate modifica, speram ca nu vor fi probleme.
poza de profil
Oeru
Valentin
Am intampinat aceiasi problema
poza de profil
George
Alexandu
poza de profil
Dragos
Tinta
Am incercat sa depun cererea in portal, dar declaratia IMM este needitabila i are deja trecuta cifra de afaceri 0 - ceea ce inseamna ca firma nu este eligibila - ceea ce nu este corect. La telefonul de suport - cu greu - a raspuns o doamna care a spus ca a mai fost un caz, dar nu stie ce sa-mi spuna sa ma ajute. Atat s-a putut.
poza de profil
Adriana
Oanta
poza de profil
Adriana
Oanta
poza de profil
Criss
Stanculescu
Reiau
Firma cu 0 angajati, CA>5000 euro!!
E cu dedicatie pentru micro care spala banii de spagi.
poza de profil
PENCIU
IOAN
Buna . Am intampinat aceeasi problema.
Pt SRL Am ales un cod CAEN autorizat la punctul de lucru, din lista disponibila , iar cererea listata de aplicatie a preluat CAEN principal. Eu cred ca va fi o proplema.
Am informatii si despre un ONG , Care nu are disponibil in lista decat codul din bilant, in conditiile in care ONG au o activitate diversa.
Poate incercati sa semnalati mai departe aceste nereguli
Multumesc
ANTONIO
TOMONIU
ANTONIO
TOMONIU
ttps://www.stiri.ong/ong/civic-si-campanii/ong-urile-care-desfasoara-activitati-economice-cer-sa-fie-incluse-in-toate-masurile-de-sprijin-pentru-imm-uri-acordate-de-guvern-in-contextul-crizei-covid-19
poza de profil
R
Alexe
Am depus pt CMI; adeverinta specifica am completat-o si incarcat-o separat, de pe site, transformata din .doc in .pdf si semnata, deoarece nu am gasit-o sa o descarc, precum toate celelalte declaratii din aplicatie.
Acum, teoretic, ar trebui sa am acces la o lista de solicitanti pe site meema. Aveti idee unde este acasta lista? Multumesc!
poza de profil
Talal
Husni
poza de profil
Talal
Husni
Buna ziua! Accesati acest link dupa ce v-ati logat in platforma: https://granturi.imm.gov.ro/transparency/
In partea de jos a site-ului, in footer, se regaseste link catre aceasta pagina, sub denumirea "Transparenta".
poza de profil
R
Alexe
Va multumesc!
poza de profil
R
Alexe
Va multumesc! Imi puteti spune, va rog, ce urmeaza, pe scurt? Cand vor fi analizate cererile? dupa incheierea perioadei de inscriere?
poza de profil
Cristian
Ciaus
De unde ati luat adeverinta de activiati covid?
poza de profil
R
Alexe
Am luat documentul de tip .doc de pe site meema (acolo unde se gasesc procedura si anexele), l-am completat si apoi k-am salvat in calculator cu "save as" .pdf, ca sa il pot semna electronic. Nu stiu daca este in regula, avand in vedere ca toate celelalte documente au fost descarcate din aplicatie dar eu nu am gasit alta varianta...
ANTONIO
TOMONIU
Avertizări
warning
Societatea nu este eligibilă în cadrul programului deoarece nu deține niciun cod CAEN care să facă parte din anexa codurilor eligibile.
ONG ???
poza de profil
Nevermind
:D
Ce manarii transparente :))) Sau competenta transparenta :D
Urmariti firmele din intervalul 315-325. Sau intervalul 90-105. Se schimba pozitiile la fiecare 5 secunde.
poza de profil
George Adrian
Oprea
poza de profil
George Adrian
Oprea
Unde este lista Live?
poza de profil
George Adrian
Oprea
Unde este lista Live?
poza de profil
R
Alexe
Unde urmariti acest lucru? pe ce site?
poza de profil
Adrian
Adr
Unde pot gasi lista?
poza de profil
Daniela
Dragan
Sunt intre primele 500 firme care au depus. Deja am 3 print screen-uri cum imi e mutata firma de la o pozitie la alta...
poza de profil
Nevermind
:D
Am 7 print screen-uri :))) Funny, la numar ordine >2890 lista ramane stabila.
@ ceilalti
https://granturi.imm.gov.ro/transparency/#/ este link-ul. In footer pagina, la "Transparenta". L-a mai dat cineva. Nu este "vizibil", insa permite cautare foarte ok, multi-criteriala. Ca are si un pic din codul de la 6/49, e altceva. Nu intelegeam de ce recipisele nu au numar de ordine, ci un cod fara legatura vizibila/trasabila cu depunerea.
poza de profil
George
Stefan
Microgranturile sunt valabile pentru 50.000 de aplicanți, iar dumneavoastră vă îngrijorați dacă sunteți printre primii 100 sau 1000? Ce mai contează?
poza de profil
Nevermind
:D
E vorba de idee, nu este vorba de a nu se incadra firma in suma fonduri. Tie ti se par normale fazele astea, la nivelul asta?
FYI, nici macar nu e vorba de vreo firma de-a mea. Cele cu angajati sunt excluse, deci n-am niciun interes financiar direct pe masura asta.
poza de profil
Adrian
Tebean
Imi apare mesajul ca societatea nu este eligibila fiindaca este in dificultate....dar nu am gasit niciunde adeverinta de completat ca nu este in dificultate, si ca atare nu este incarcata, probabil de asta...este un model anume care trebuie incarcat???
poza de profil
george
filip
poza de profil
Alex
Consultant
Va rugam sa faceti public link-ul unde se poate vedea situatia inscrierilor, situatie pe care Dumneavoastra ati afisat-o in articol.
Multumesc!

poza de profil
Marcela
Chitu
https://granturi.imm.gov.ro/transparency/#/
poza de profil
R
Alexe
Unde se poate vizualiza in timp real lista cu solicitantii?
poza de profil
Adrian
Adr
poza de profil
Adrian
Adr
Buna ziua! Unde pot gasi lista aplicantilor?
poza de profil
Marcela
Chitu
poza de profil
Marcela
Chitu
https://granturi.imm.gov.ro/transparency/#/
poza de profil
Ramona
Fugaciu
Unde poate fi vizualizata lista cu firmele care au aplicat deja? In recipisa trebuia sa fie notata ora la care a fost depusa cererea si din pacate nu apare.

Multumesc
poza de profil
Cristian
Caluian
Salut,
Unde pot consulta lista IMM-urilor care au depus?
poza de profil
Anghel
Narcis
Interesant. De dimineata eram pe o pozitie, acum sunt pe alta. Care este explicatia?
poza de profil
Valentin
Lefter
Suntem o I.I. cod CAEN 5610 restaurante , nu am vazut codul eligibil la masura1, masura 2 se stie can are loc.
poza de profil
Cristina
Mihai
Am mai intrebat de cateva ori - pentru o microintreprindere al carei actionar este si angajat nu este luata in considerare pentru aceste microgranturi? Am vazut ca au mai intrebat si alte persoane acest lucru dar nu am vazut niciun raspuns in acest sens.
Multumesc
poza de profil
Edmond
Bica
Nu. Pt ca se adreseaza numai IMM cu zero angajati.
poza de profil
Camelia
Chetroes
poza de profil
Toni
Patrascu
Puteti sa-mi spuneti daca 2 intreprinderi au acelasi asociat persoana fizica ( la prima 100%, la a doau 50%) se afla intruna din situatiile: intreprindere legata sau partenera?
Daca da, o intreprindere poate aplica pentru masura 1 si cea de-a doua pentru masura 3?
Multumesc!
poza de profil
De ce
nu merge?
Sunt legate.
Da, firmele care au aplicat pe Masura 1 sau 2 pot aplica și pe măsura 3.
poza de profil
IRINA
DUMITRESCU
La mine a functionat perfect. Primul proiect diind depus la 10.02 iar al doilea mai tarziu daca fara nicio problema.
poza de profil
Claudia
S
Aplicatia este discriminatorie fata de firmele infiintate in oct 2019, intre data 1-11; practic aceste companii au desfasurat o activitate pe, citez din lege "cel putin un an calendaristic inainte "de depunerea cererii de finantare, insa sunt exceptate ca fiind neeligibile!
poza de profil
Emi
N
Buna ziua, pentru microgranturi exista un prag maxim al CA? multumesc
poza de profil
Marius
Gogu
Buna. PDF-ul cu formularul de înregistrare a certificatului utilizat la semnarea digitală cum se semneaza ? Nu reusesc sa imi dau seama :(

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri