Claudiu Zamfir

Certificatul verde COVID, valabil 9 luni de la vaccinare, pentru călătoriile în UE

Thumbnail

Începând de marți, 1 februarie 2022, se vor aplica norme noi care prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele digitale ale UE de vaccinare împotriva COVID-19 utilizate pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene, statele membre, inclusiv România, fiind invitate să utilizeze aceste norme și în context intern.

În conformitate cu noile norme, prevăzute în actul delegat al Comisiei din 21 decembrie 2021 statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară.

În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare, a precizat Comisia Europeană, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare.

Statele membre UE ar trebui să nu prevadă o perioadă de acceptare diferită pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel.

Aceste norme se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE. Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.

Începând de marți, 1 februarie 2022, trebuie puse în aplicare și noi norme în ceea ce privește introducerea în certificate a administrării dozelor de rapel.

După cum s-a clarificat deja în decembrie 2021, rapelurile se vor înregistra astfel:

  • 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii de vaccinare primară cu 2 doze;
  • 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doza unică, sau pentru o doză dintr-un vaccin cu 2 doze administrat unei persoane vindecate.

Certificatele care au fost eliberate în mod diferit înainte de această clarificare trebuie corectate și eliberate din nou, pentru a se asigura o distincție între dozele de rapel și situația vaccinării complete.

Mai multe detalii pe site-ul oficial al Comisiei Europene privind certificatul verde COVID.

Parallax

Vizualizari
1555
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri