Claudiu Zamfir

UE îndeamnă statele membre să înlesnească circulația lucrătorilor sezoneri, pentru agricultură

Thumbnail

Comisia Europeană îndeamnă statelor membre să permită trecerea ușoară a frontierelor interne ale UE pentru lucrători sezonieri în agricultură, sectorul alimentar și pentru transportatori, pentru a asigura servicii vitale în situația pandemiei coronavirus COVID-19.

Executivul UE a emis luni noi orientări practice pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE, în special cei care exercită ocupații critice în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus, pot ajunge la serviciu.

Sunt incluși aici, printre alții, lucrătorii din sectorul sănătății și din sectorul alimentar, precum și din alte servicii esențiale cum ar fi cele de îngrijire a copiilor și a persoanelor în vârstă, ca și personalul critic pentru serviciile de utilități publice.

Deși este de înțeles că statele membre au introdus controale la frontierele interne pentru a limita răspândirea coronavirusului, „este imperios necesar ca lucrătorii critici să poată ajunge fără întârziere la destinație”, consideră CE.

Orientările publicate luni identifică o serie de lucrători care exercită ocupații critice și care se consideră că este vital să continue să circule liber în UE.

Lista inclusă în aceste orientări nu este exhaustivă. Printre exemple se numără:

  • specialiștii din domeniul sănătății,
  • lucrătorii din sectorul de îngrijire a copiilor și a persoanelor în vârstă,
  • oamenii de știință din sectoarele conexe celui al sănătății,
  • persoanele de care este nevoie pentru a instala dispozitive medicale vitale,
  • pompierii și polițiștii,
  • lucrătorii din transporturi,
  • persoanele care lucrează în sectorul alimentar.

Comisia îndeamnă statele membre să instituie proceduri specifice rapide și neîmpovărătoare pentru a asigura o trecere ușoară a frontierei de către acești lucrători frontalieri, inclusiv controale medicale proporționale.

Pe lângă referirile la aceste categorii specifice de lucrători, orientările precizează de asemenea că statele membre ar trebui să le permită în general lucrătorilor frontalieri să continue să treacă frontiera dacă încă mai este permisă munca în sectorul în care activează aceștia în statul membru gazdă. Statele membre trebuie să-i trateze pe lucrătorii frontalieri la fel ca pe lucrătorii naționali.

În privința lucrătorilor sezonieri, în special din sectorul agricol, se solicită statelor membre să facă schimb de informații cu privire la diferitele nevoi ale acestora la nivel tehnic și să stabilească proceduri specifice pentru a asigura o trecere ușoară a frontierei de către acești lucrători, în scopul de a răspunde deficitelor de forță de muncă rezultate în urma crizei.

Lucrătorii sezonieri din agricultură îndeplinesc, în anumite situații, funcții critice de recoltare, de plantare și de îngrijire. Într-o astfel de situație, statele membre trebuie să le trateze pe aceste persoane ca pe niște lucrători critici și să le comunice angajatorilor necesitatea de a furniza protecție adecvată în materie de securitate și sănătate.

orientari lucratori by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
5424
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri