Raluca Abrihan

FOTO O firmă românească folosește tehnologia 3D pentru a ajuta spitalele în lupta împotriva Covid-19

Thumbnail

Un startup românesc foloseşte tehnologia imprimantelor 3D pentru a produce componente esenţiale pentru ventilatoarele de respiraţie artificială, atât de necesare în salvarea pacienţilor infectați cu Covid-19, aflaţi în stare gravă. Astfel de produse au fost printate în diverse țări afectate, inclusiv Italia, pentru a fi folosite în spitale. Iată cum funcţionează acestă tehnologie.

LxEar este un startup lansat în 2016 de antreprenorul Andrei Grigore, electronist specializat pe audio. El are o experiență vastă in domeniul 3D, iar în prezent firma produce căşti cu o ajutorul tehnologiei printului 3D DLP .

“Noi dispunem de tehnologia care se folosește în printarea componentelor indispensabile secțiilor ATI, precum sondele de capnograf, folosind tehnologia 3D și rășină medicală biocompatibilă. Am început să testăm printarea unor tuburi Venturi (ce se folosesc la ventilatoarele mecanice), și am inițiat un grup online de specialiști în tehnica de imprimare 3D pentru a activa întreaga comunitate existentă în țară. Facem apel către instituțiile medicale pentru a ne contacta și a ne furniza detalii despre componentele exacte de care au nevoie, noi în prezent testând variante folosite în alte țări, despre care nu știm dacă sunt 100% compatibile cu cele din România” - Andrei Grigore, Manager LxEar

Produsele urmează sa fie puse în posesia instituțiilor medicale, pentru a testa capacitatea de producție în situația cererii din partea spitalelor care tratează pacienții afectați cu noul virus.

Totodată, startup-ul face apel către toți specialiștii în tehnologia 3D care se pot alătura comunității pentru mai multe detalii legate de producție, cât și la medici și operatorii de tehnică medicală, pentru a semnala nevoile de accesorii și alte componente ce pot fi realizate prin această tehnică. Aceste imprimante pot produce într-un timp record multe dintre componente, ele fiind în mod normal folosite la printarea protezelor, țesuturilor și altor elemente medicale.

“În regim alert, se pot produce până la 150 de bucăţi pe zi, în momentul de faţă, se pot produce două bucăţi pe oră, însă putem suplimenta echipamentul și ajunge la cifra menționată”, mai spune Andrei Grigore.

Astfel de proiecte au fost iniţiate și în alte țări, precum UK, unde guvernul a creat o comunicare oficială adresată persoanelor specializate, pentru a oferi spitalelor sisteme de ventilație complete, într-un timp cât mai scurt.

LxEar mai produce căstile in-ear - monitoare in-ear pentru pentru artişti, antifoane - dopuri de urechi custom-made care ajută la estomparea sunetelor dăunătoare şi olive pentru aparate auditive. “Producem partea care intră in urechea pacientului, numită olivă, la care se conectează aparatul auditiv. Colaborăm cu cele mai mari clinici din Români în acest domeniu”, a mai precizat reprezentantul LxEar.

El a investit până acum peste 1,5 milioane în dezvoltarea startup-ului, dar spune că această criză adusă de pandemia coronavirus i-a afect mult afacerea. “Ne gândim şi la ce putem face ca să fim bine ca business în viitor, dar în acest moment ne gândim la ce putem face să fim toţi bine ca oameni”, spune Andrei Grigore.

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

 

Thumbnail
Thumbnail

 

Parallax

Vizualizari
3860
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri