Claudiu Zamfir
Statele membre UE sunt îndemnate de Comisia Europeană să desemneze „culoare verzi”, prin care să se asigure liberă trecere alimentelor, echipamentelor medicale și a celorlalte mărfuri în toată Uniunea Europeană.
„Trebuie să luăm măsuri excepționale pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri. Dar să ne asigurăm că bunurile și serviciile esențiale continuă să circule pe piața internă. Aceasta este singura modalitate de a preveni lipsa de echipamente medicale sau de alimente. Nu este vorba doar despre o problemă economică: Piața noastră unică este un instrument cheie al solidarității europene. Sunt în discuție cu toate statele membre pentru a înfrunta împreună, ca o Uniune, această provocare”, a spus, luni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a prezentat orientările CE în lupta împotriva coronavirus COVID-19.
Ce spune Comisia Europeană, în cadrul orientărilor anti-coronavirus COVID-19, privind mărfurile:
Orientările Comisiei Europene către statele membre cuprind mai ales măsuri pentru protejarea sănătății oamenilor:
- Persoanele identificate ca prezentând un risc de răspândire a COVID-19 ar trebui să aibă acces la asistență medicală adecvată, fie în țara de sosire, fie în țara de plecare, iar acest lucru ar trebui coordonat între cele două state.
- Este posibil ca orice persoană care intră pe teritoriul național să fie supusă unor controale sanitare fără introducerea formală a controalelor la frontierele interne (în cazul statelor membre Schengen. În cazul României, oricum sunt controale la granițe, pentru că nu suntem membri ai spațiului Schengen - n.r.). Diferența dintre controalele sanitare normale și controalele la frontieră constă în posibilitatea de a refuza accesul persoanelor individuale. Persoanelor bolnave nu ar trebui să li se refuze intrarea, ci să li se acorde acces la asistență medicală.
- Statele membre pot reintroduce controalele la frontierele interne din motive de politici publice, care, în situații extrem de grave, pot include sănătatea publică. Astfel de controale la frontieră ar trebui organizate pentru a preveni apariția unor număr mare de oameni într-un singur loc (de exemplu, cozile), mărind astfel posibilitatea răspândirii virusului. Statele membre ar trebui să se coordoneze pentru a efectua controale medicale doar de o parte a frontierei.
- Toate controalele la frontieră ar trebui să se aplice proporțional și ținând cont de sănătatea oamenilor. Statele membre trebuie să primească întotdeauna cetățenii și propriii rezidenți și ar trebui să faciliteze tranzitul altor cetățeni și rezidenți ai UE care se întorc acasă. Cu toate acestea, statele membre pot lua măsuri precum impunerea unei perioade de autoizolare, în cazul în care aceste cerințe corespund cu cele adresate cetățenilor lor.
- Statele membre ar trebui să faciliteze trecerea graniței pentru lucrătorii transfrontalieri, în special, dar nu limitat la cei care lucrează în sectorul sănătății și industriei alimentare, precum și pentru alte servicii esențiale (de exemplu, îngrijirea copiilor, persoanelor în vârstă, personalul critic pentru utilități).
Covid 19 Guidelines for Border Management by Claudiu on Scribd