Raluca Abrihan

Ministrul Economiei: Antreprenorii care vor să producă echipamente medicale de protecţie pot obţine aviz de la MAPN

Thumbnail

Antreprenorii care doresc să facă produse de protecţie medicală, precum măşti şi combinezoane, vor trebui să obţină aviz de la institute din cardul Ministerului Apărării Naţionale, potrivit unei declaraţii a ministrului economiei, Virgil Popescu, iar producătorii de biocide au nevoie de aviz de la Institutul Cantacuzino -  procedură care doreşte simplificarea demersurilor pe care trebuiau să le parcurgă firmele, pentru toate avizele necesare, subliniază ministrul.

"Ce aş vrea să ştie antreprenorii care doresc să facă astfel de produse este că începând cu data emiterii Ordonanţei Militare am încercat să venim în apropierea intereselor lor şi sunt acreditate 3 institute ale Ministerului Apărării Naţionale pentru a aviza dispozitivele medicale şi ale autoriza - respectiv măştile şi combinezoanele şi Institutul Cantacuzino pentru biocide. Practic scurtăm acel termen lung prin Comisia de Biocide şi la Comisia Naţională a medicamentelor, care punea frâne birocratice în producerea acestora în ţară", a declarat ministrul Virgil Popescu în şedinţa de Guvern de azi.

Premierul Ludovic Orban a mai declarat în cadrul şedinţei că este Guvernul îşi doreşte "susţinerea iniţiativelor de producere a materialelor, echipamentelor, substanţelor necesare în bătălia cu epidemia de coronavirus şi pentru care există capabilităţi. Există resurse umane, utilaje pentru a putea să le introducem în fabricaţie în România, astfel încât să ajungem să producem în România cât mai multe din aceste echipamente pentru a pentru a nu mai ajunge in situaţia să fim dependenţi, mai ales într-o situaţia de astăzi din lume, pe o competiţie acerbă pe fiecare producător, să putem să avem capacitatea, cel puţin pentru necesarul intern din producţie proprie".

Iar ministrul economiei a amintit că a fost începută producţia de măşti şi combinezoane în România, la o firmă din Maramureş şi urmează ca şi alte firme din România să primească aviz.

"Ieri a fost pusă prima linie de producţie în Maramureş (n.red. producţie de echipamente - măşti şi combinezoane). Capacitatea de producţie este de 150.000 de măşti pe zi. Am vorbit astăzi şi au ajuns deja la o producţie de 110 - 120.000 de măşti, sunt convins că în câteva zile vor ajunge la o producţie mai mare. Maşinile din etapa a două, cele două maşini, care produc aceeaşi calitate de măşti şi a treia care produce măşti pentru spitale vor veni exact aşa cum v-am spus şi din 15 aprilie vom avea acolo producţie de 500.000 de măşti pe zi, pentru populaţie şi 150.000 de măşti pentru spitale. În paralel ei produc şi o mie de combinezoane pe zi, pentru zona spitalelor, pentru medici, asistenţi, brancardieri, cei din prima linie.

În paralel, avem Romarm, să luam aceleaşi capacităţi de producţie ca să fie în rezerva strategică, să producem aceeaşi cantitate de materiale, respectiv 500.000 de măşti pentru populaţie şi 150.000 pentru.
Am mai vorbit şi cu un producător din Galaţi, care îşi va aduce şi el o maşină şi va starta tot din 15 aprilie 150.000 de măşti zilnice - iar acest lucru este referitor doar la materiale de protecţie.

Am mai avut discuţii cu un producător român de echipamanete de sterilizat, ucis bacterii, nebulizare cu ultraviolete în spaţii închise, neintruzivă. Gândim un sistem, să găsim un centru pilot, un sptial unde să amenajăm aceste dispozitive", a declarat Virgil Popescu.

 

 

 

Parallax

Vizualizari
7592
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri