Claudiu Zamfir

Avertisment Start-Up Nation: Firmele, obligate să respecte termenul pentru cheltuieli

Thumbnail

Firmele beneficiare a programului Start-Up Nation 2017 sunt obligate să depună documentația de decont pentru cheltuielile efectiate în proiecte până la termenul stabilit, fără posibilitate de prelungire, avertizează miercuri Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat , într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Ministerul reamintește beneficiarilor Start-Up Nation, care NU au depus documentele pentru decont, că mai au la dispoziție mai puțin de o lună pentru a face acest lucru. „29 septembrie 2018 este termenul maxim limită de depunere acestor documente și NU va fi prelungit!” - spune instituția.

Beneficiarii au obligația, conform procedurii de implementare a programului, ca în maximum un an de la intrarea în vigoare a Acordurilor de finanțare să efectueze cheltuielile şi să depună documentația aferentă cererii de plată/rambursare la sediul Agențiilor pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului, dar nu mai târziu de 29 septembrie 2018.

"Nu va fi nicio amânare, 29 septembrie este ultima zi de depunere a cererilor de plată pentru că, la sfârşitul lunii decembrie, va fi ultima zi de plată în Start Up Nation 2017. Îi rog pe toţi cei care au aplicat în Start-Up Nation 2017 să vină cât mai repede la ghişeele agenţiilor regionale şi la băncile partenere, astfel încât să intre cât mai repede în posesia finanţării, pentru că bani există, sunt în conturile băncilor şi în conturile agenţiilor regionale", a declarat Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Ministerul spune că așteaptă să termine procedurile principale din ediția 2017 pentru a deschide înscrierea în ediția 2018 a programului Start-Up Nation/

„Finalizarea ediției 2017 a Start-Up Nation este o premisă esențială pentru demararea ediției 2018 a programului, așteptat și solicitat de mii de întreprinzători care vor să investească în viitorul lor” - precizează MMACA.

La 15 iunie 2017 aplicația pentru depunerea online a planurilor de afaceri pentru obținerea unei finanțări nerambursabile de 200.000 lei/beneficiar pentru înființarea și demararea unei afaceri devenea activă.

19.297 de planuri de afaceri au fost depuse în sesiunea de o lună care a avut loc în 2017.

Au fost verificate 10.000 de planuri de afaceri și semnate 8.444 de contracte, dintre care: 4.538 contracte în domeniul producției, 595 contracte în domeniul IT, 2.522 contracte în domeniul industriilor creative și 789 contracte în domeniul serviciilor.

Ediția din anul 2017 a programului Start-Up Nation a avut finanțare duală: 1,2 miliarde de lei de la bugetul de stat și 500 de milioane de lei pe partea de fonduri europene. Acești 500 de milioane de lei sunt asigurați prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, prin care se pun la dispoziție fonduri de 93,7 milioane de euro din Fondul Social European, parte a Politicii de coeziune a UE.

Potrivit datelor de la 3 august, în Programul Operațional Capital Uman , gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Fondurilor Europene, România a absorbit 18.073.462 euro, ca deconturi efectuate de Comisia Europeană. Aceasta înseamnă 0,41% rată efectivă de absorbție, în progres slab față de 0% cât era la 2 februarie 2019.

Primii bani de la UE, în acest program, au încept să intre în martie 2018, când s-a înregistrat un avans de 0,08 puncte procentuale la rata de absorbție efectivă. În cadrul POCU 2014-2020 regăsim și alte două importante linii de finanțare pentru antreprenorii debutanți: România Start-Up Plus și Diaspora Start-Up.

Parallax

Vizualizari
1910
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri