Claudiu Zamfir
România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană la digitalizare și în anul 2018, potrivit clasamentului indicelui economiei și societății digitale publicat, vineri, de Comisia Europeană. Și în privința comerțului on-line, România este printre ultimele în UE.
Indicele economiei și societății digitale (DESI) pentru România a crescut de la 33,7 în 2017 la 37,5 în 2018, dar țara rămâne pe ultimul loc între cele 28 de state UE.
„În general, progresele înregistrate în ultimul an au fost lente iar România nu a reușit să recupereze decalajele. Nivelul de digitizare al economiei, precum și competențele digitale ale populației sunt scăzute și îngreunează progresul în ceea ce privește majoritatea dimensiunilor DESI” - scrie Comisia Europeană în raportul pentru România.
Pentru a aborda problema decalajului digital dintre mediul urban și cel rural, sub cadrul financiar 2014-2020, Programul Operațional Competitivitate din România (2014-2020) a alocat 100 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), în timp ce Programul Operațional Dezvoltare Rurală 2014-2020 a alocat 25 de milioane de euro din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), amintește CE.
În perioada de programare anterioară, 2007-2013, România nu a reușit să investească nici mpcar un sfert din banii europeni alocați pentru proiectul de introducere de internet de bandă largă în țară, RoNet, atrage atenția CE.
Proiectul RoNet pentru sprijinirea lansării rețelelor backhaul în „zonele albe” a primit o finanțare de 57 de milioane de euro din FEDR în perioada de finanțare anterioară, dar a putut absorbi doar 12,6 milioane de euro până la finalul perioadei de eligibilitate (decembrie 2015).
„Prin urmare, România a realocat fonduri structurale (44,95 milioane de euro din FEDR) pentru a finaliza proiectul RoNet în actuala perioadă de finanțare, asigurând infrastructura backhaul de bandă largă pentru 684 de localități”, mai spune CE.
La finalul anului 2017, autoritățile naționale au raportat recepția lucrărilor în 212 localități, în timp ce în 367 de localități lucrările au fost finalizate și gata de recepție. Pentru o parte semnificativă a zonelor albe rămase, un program de granturi de 65 de milioane de euro (55,45 milioane de euro din FEDR) va acorda sprijin operatorilor privați pentru asigurarea accesului la infrastructura de buclă locală.
În septembrie 2017, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a lansat o consultare publică privind programul de granturi. Schema de ajutor de stat este în curs de pregătire, iar licitația ar trebui să fie lansată în 2018.
Comisia Europeană remarcă însă și un proiect benefic în digitalizarea publică: România are în plan introducerea unui sistem de identificare electronică (eID), „un proiect ambițios pentru emiterea de cărți de identitate cu cip”.
Guvernul vrea să folosească eID ca instrument juridic pentru interacțiunea cetățenilor și a firmelor cu guvernul. Sistemul vizat ar include, în mod voluntar, o semnătură electronică certificată, precum și o interconexiune cu cardul național de sănătate.
Ca termen, prima introducere pe scară largă a noilor cărți de identitate este programată pentru 2019 (la 18 luni de la adoptarea actului legislativ).
Sistemul va fi finanțat din bugetul național, fiindu-i alocată o sumă de aproximativ 2 milioane de lei (aproximativ 450 000 de euro) pe an.
Instituirea și utilizarea unui sistem de identificare electronică ușor de folosit și cu un grad ridicat de securitate ar facilita semnificativ interacțiunea electronică a cetățenilor și a IMM-urilor cu guvernul României.
În plus, un astfel de sistem ar reduce semnificativ sarcinile administrative, cum ar fi costurile suplimentare suportate în prezent pentru utilizare diferitelor scheme de certificare a semnăturii electronice - consideră Comisia Europeană.