Redacția StartupCafe.ro

Dezvoltarea peste medie a regiunii București-Ilfov, dezavantaj la banii europeni. Analiza Euractiv

Thumbnail

Statutul de regiune dezvoltată, peste media Uniunii Europene, a defavorizat București-Ilfov la alocarea fondurilor de coeziune în cadrul financiar 2014-2020, remarcă o analiză Euractiv. Pe lângă proiectele de mari dimensiuni finanțate cu bani europeni, prin politica de coeziune, autoritățile ar putea utiliza fondurile europene din următorul exercițiu financiar pentru proiectele de dimensiuni mai mici care ar putea contribui la îmbunătățirea calității vieții și dezvoltarea afacerilor locale.

Pentru cei șapte ani ai exercițiului financiar curent, regiunea București-Ilfov a primit o alocare de 893 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și Fondul social european (FSE). Aproape jumătate din sumă este destinată Programului Operațional Regional (431,8 milioane de euro), care a continuat munca începută de vechiul POR, cel din perioada 2007-2013, scrie Euractiv publicație specializată în politici europene și finanțări cu bani europeni.

„Alocarea este inversă - pentru cea mai dezvoltată regiune, cei mai puțini bani. Adică aproximativ 8% din bugetul total alocat României, ceea ce este foarte puțin pentru că regiunea, chiar dacă este dezvoltată, are foarte multe nevoi pe partea de infrastructură”, spune Claudia Ionescu, Șef Departamentul Promovare Regională și Investiții, Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI).

Bogdan Mihăilescu, Director Executiv Direcția Management Proiecte, Primăria Sectorului 2 spune că în perioada 2007-2013, de pildă, autoritățile au folosit 120 de milioane de lei din POR pentru investiții în două licee din București - Colegiul Național Iulia Hașdeu și Liceul Teoretic C.A.Rosetti - și reabilitarea sau extinderea a 13 școli din tot atâtea localități din Ilfov. Doar pentru reabilitarea, modernizarea și echiparea celor două licee au fost utilizate fonduri nerambursabile de 58,6 milioane de lei.

În Programul Operațional Regional (POR) actual, autoritățile pot utiliza pentru infrastructura de educație fondurile alocate pe două axe prioritare:

  • Axa prioritară 3 - sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon ale cărei fonduri pot fi utilizate pentru reabilitarea termică și anveloparea clădirilor vechi în care funcționează școlile și liceele.

  • Axa prioritară 10 - instituții de învățământ ale cărei fonduri pot fi utilizate pentru investiții noi în creșe, grădinițe, școli, licee, universități. 

Potrivit Agenției de Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI), în ianuarie 2019 erau deja depuse 80 de proiecte pe axa 10, totalizând investiții de aproape 810 milioane de lei, fonduri ce urmează să fie folosite pentru construcția unor creșe și grădinițe noi sau echiparea universităților.

Primăria Sectorului 2 lucrează deja la reabilitarea a două licee (fiecare în valoare de aproximativ 6 milioane de lei) și pregătește modernizarea a încă două școli generale, cu o valoare totală de aproape 18 milioane de lei. „Sistemul educațional este prioritar. Momentan, avem în evaluare câteva proiecte pe axa dedicată zonei educaționale, sunt proiecte de zeci de milioane de lei. E vorba de licee, școli și grădinițe”, a declarat pentru Euractiv oficialul Primăriei sectorului 2.

Potrivit Claudiei Ionescu, alte proiecte finanțabile cu bani europeni din exercițiul financiar în curs (2014-2020) sunt în curs de evaluare și ar urma să fie semnate.

„Sperăm că în curând vom avea un contract mare pentru drumuri județene în Ilfov. Mai sunt câteva contracte care se vor semna cu Primăria Municipiului București pentru mobilitate urbană, poate se va mai decongestiona traficul din oraș”, spune oficialul ADRBI.

Contracte semnate deja de ADRBI: 

  • modernizarea liniilor de tramvai 40 și 55 - 100 milioane de lei fiecare, cca. 80% finanțare din fonduri nerambursabile,

  • restaurarea unor biserici,

  • renovarea Foișorului de Foc,

  • reabilitarea fațadei Cercului Militar din București.

În actualul cadru financiar, României i s-au alocat fonduri de coeziune în valoare de 22,8 miliarde de euro. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, jumătate din fondurile aferente POR au fost deja repartizate.

  

Parallax

Vizualizari
1150
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 888
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri