Claudiu Zamfir
Investitori americani și români membri ai Camerei de Comerț Americane (AmCham) în România cer statului român să crească absorbția de fonduri europene, pentru dezvoltarea competitivității economice, în condițiile în care în ultimii ani au scăzut investițiile în țară.
În raportul AmCham „Investiţiile – coloana vertebrală pentru o dezvoltare economică sustenabilă”, investitorii avertizează că „în ultimii ani (2014-2017), România a înregistrat una dintre cele mai reduse dinamici ale investițiilor în active fixe (creștere de 2,9% în medie pe an) din Uniunea Europeanaă”.
„Rata de investire a scazut substanțial în sectorul privat, în timp ce guvernul a redus masiv investițiile pentru a susține consolidarea fiscală (2010-2015) sau a limita creșterea deficitului public (2016-2017)”, mai spun cei de la AmCham.
În conext, ei atrag atenția că „gradul redus de absorbție a fondurilor europene la începutul noii perioade de bugetare 2014 -2020 reprezintă un factor care a determinat reducerea investițiilor în ultimii ani”.
De aceea, investitorii membri ai AmCham Romania susțin:
Potrivit raportului, AmCham solicită autorităților române să prioritizeze absorbția fondurilor structurale și de coeziune pentru dezvoltarea principalelor direcții suținute de Uniunea Europeană prin Politica de Coeziune:
În plus, AmCham vrea prioritizarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii din agricultură:
Până în luna aprilie 2018 inclusiv, România a ajuns la o rată de absorbție de 16,9% pe fondurile structurale și de coeziune plus fondurile de dezvoltare rurală și de pescuit, din perioada de programare 2014-2020, sub media Uniunii Europene, de 18%, conform datelor oficiale comunicate de Ministerul Fondurilor Europene.
La data de 30 aprilie 2018, România a absorbit doar 2,722 miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune, puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2014-2020, din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune și Fondul Social European. Cifrele sunt centralizate de Ministerul Finanțelor Publice.
În total, România are la dispoziție 23 de miliarde de euro prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene, în cadrul financiar multianual 2014-2020, bani din care mai poate absorbi până la finalul anului 2023. Aceasta însemană că în acest moment pe cele 3 fonduri ale Politicii de Coeziune menționate mai sus România a ajuns la o rată de absorbție de 11,83%, până în aprilie 2018 inculsiv, cu tot cu avansurile primite de la Comisia Europeană.
În schimb, o rată de absorbție mult mai mare se observă la fondurile de dezvoltare rurală și de pescuit. Aici, Romînia a absorbit 2,635 miliarde de euro, dintr-un total de aproape 8,3 miliarde de euro alocați de Comisia Europeană. Rezultă de aici o rată de absorție de 31,74% din Fondul European de Dezvoltare Rurală și Fondul European de Pescuit și Afaceri Maritime.