Claudiu Zamfir
Companii și alte categorii de ptențiali beneficiari vor putea obține fonduri europene de 174 de milioane de euro pentru investiții în energie regenerabilă și eficiență energetică, cu finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Cei interesați pot merge la seminarii de informare despre aceste linii de finanțare, organizate de Ministerul Fondurilor Europene, cu înscriere on-line.
Ministerul Fondurilor Europene, la inițiativa Autorității de Management a POIM și cu sprijinul Băncii Europene de Investiții (BEI), lansează o campanie de informare în București și în teritoriu cu scopul de a sprijini și facilita accesul la finanțare prin fonduri europene.
Specialiștii AM POIM și BEI vor prezenta â celor interesați, „într-un limbaj cât mai accesibil, principalele cerințe privind realizarea cererilor de finanțare”, promite MFE.
Cele 3 linii de finanțare sunt următoarele:
- 6.1 - Creșterea producției de energie din resurse regenerabile mai puțin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal);
- 6.2 - Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali;
- 6.4 - Creșterea economiilor în consumul de energie primară produsă prin cogenerare de înaltă eficiență
Până în prezent s-au depus o serie de cereri de finanțare care au fost evaluate evaluate, însă MFE crede că potențialii beneficiari au nevoie de „recomandări pentru o mai bună înțelegere și pentru a fi evitate greșelile în scrierea proiectelor”.
Cei care vor sa participe sunt invitați să consulte agenda evenimentelor disponibilă pe site-ul www.fonduri-ue.ro și să se înscrie completând ACEST chestionar.
232 milioane euro (din care aprox. 197 milioane contribuție UE) reprezintă alocarea financiară pentru Axa Prioritară 6 a POIM - Promovarea energiei curate şi eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon.
În cadrul apelurilor de proiecte deschise pe obiectivele 6.1, 6.2 și 6.4, cu o alocare totală de aproximativ 174 milioane euro, se finanțează următoarele activități, iar proiectele se depun în sistemul electronic MySMIS 2014, astfel:
- realizare şi/sau modernizare a capacităţilor de producţie a energiei electrice și/sau termice din biomasă şi biogaz, respectiv a capacităților de producţie a energiei termice pe bază de energie geotermală, precum și investiţii în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, în scopul preluării energiei produse din resurse regenerabile în condiţii de siguranţă a funcţionării Sistemului Electric Național (OS 6.1). Perioada de depunere a proiectelor în MySMIS : 17.07.2017 - 31.12.2018, ora 10.
- implementare a sistemelor de monitorizare a consumurilor de energie la consumatorii industriali (OS. 6.2). Perioada de depunere a proiectelor în MySMIS: 20.03.2018 - 31.12.2018 .
POIM_Ghidul Solicitantului_OS 6.2 (1) by Claudiu on Scribd
- realizare / modernizare a centralelor electrice de cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz natural şi biomasă și a centralelor electrice de cogenerare de înaltă eficienţă care utilizează gaze reziduale provenite din procese industriale (OS. 6.4). Perioada de depunere a proiectelor în MySMIS: 17.07.2017 - 31.12.2018, ora 10.
- 15 milioane euro pentru realizarea/ modernizarea centralelor electrice de cogenerare (OS 6.4), și pentru realizarea şi/sau modernizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice și/sau termice din biomasă şi biogaz, respectiv a capacităţilor de producţie a energiei termice pe bază de energie geotermală (6.1 producție),
- 5 milioane euro pentru investiţii în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice (OS 6.1 distributie)
- 200.000 euro pentru sistemele de monitorizare a consumurilor de energie la consumatorii industriali (OS 6.2).
Conform celei mai recente situații publicate de Ministerul Fondurilor Europene, în februarie 2018, în cadrul POIM România a încasat de la Comisia Europeană rambursări de cheltuieli în proiecte europene în valoare totală de 858,2 milioane de euro, reprezentând o rată de absorbție de 9,11%.
În perioada de programare precedentă, 2007-2013, România a absorbit în cele două programe operașionale corespondente actualului POIM, fonduri europene astfel: