Claudiu Zamfir

Cursuri de calculatoare pentru șomeri și persoane dezavantajate, printr-un proiect de 5 milioane Euro

Thumbnail

Românii fără un loc de muncă și alte persoane defavorizate vor putea să urmeze cursuri de utilizare a calculatorului, într-un viitor proiect de 5 milioane de euro, finanțat prin Politica de coeziune a Uniunii Europene, potrivit unui ghid scos luni în dezbatere publică.

Ministerul Fondurilor Europene a scos luni în dezbatere publică Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Îmbunătățirea alfabetizării digitale a populației din comunitățile dezavantajate (e-incluziune)”, care va fi finanțat din Programul Operațional Capital Uman.

Din această linie de finanțare se va putea derula un proiect non-competitiv.  Viitorul proiect ar urma să fie derulat de Ministerul Muncii,în parteneriat cu „actori relevați” pentru diverse acțiuni în domeniul digitalizării.

Valoarea totală a proiectului va fi de 5 milioane de euro, bani care vor fi disponibili pentru populația din aproape toată țara, în afară de București și județul Ilfov. Banii sunt asigurați din Politica de coeziune a UE, prin Fondul Social European - 4,25 milioane euro, iar restul de 0,75 milioane de euro de la bugetul de stat.

În cadrul proiectului vor primi sprijin, ca membri ai grupului țintă, printre alții persoane din comunitățile marginalizate și formatori.

Dacă ne referim la persoanele din comunitățile marginalizate, acestea pot fi, de exemplu:

  • Persoane cu vârste de 15-64 de ani care au absolvit maximum 8 clase (gimnaziu),
  • Persoane cu dizabilități, boli cronice sau alte afecțiuni care le limitează activitățile zilnice,
  • Copii și tineri (0-17 ani) din comunități dezavantajate,
  • Persoane de 16-64 ani care nu sunt încadrate pe piața formală a muncii (nu sunt salariați cu contract de muncă sau nu lucrează oficial pe cont propriu, cu sau fără angajați - patron sau administrator de firmă, PFA, AF, întreprindere individuală, liber profesionist)  și nici nu urmează o formă de învățământ,
  • Persoane care locuiesc în locuințe supra-aglomerate (mai puțin de 15,33 mp pe persoană),
  • Persoane aflate în nesiguranță locativă (nu dețin locuința în proprietate personală).

 

Aceste persoane vor beneficia de:

  • Formare profesională continuă și programe de certificare a competențelor în tehnologia informației și comuncații (TIC). Sunt vizate operațiuni de furnizare de programe de formare in domeniul utilizarii TIC si in alte domenii corespunzatoare noilor echipamente și tehnologii utilizate (ex. Curs competențe informatice, Curs operator introducere,  validare si prelucrare date, Administrator baze de date, etc). Programele de formare profesională continuă a grupurilor dezavantajate în domeniul TIC vor fi în mod obligatoriu autorizate ANC și se vor finaliza cu un proces de evaluare și certificare a competențelor.
  • Evaluarea și certificarea competențelor TIC, dobândite pe cale non-formală sau informală.
  • De asemenea, se vor finanța „alte acțiuni care vizează alfabetizarea digitală a populației de comunitățile dezavantajate”.

Separat, formatorii incluși în grupul țintă vor beneficia de programe de formare, la rândul lor. Este avut în vedere furnizarea unui program autorizat de formare de formatori. De acest program de formare urmează să beneficieze cei care vor activa în cadrul proiectului ca formatori pentru persoanele dezavantajate.

O altă actvitate finanțată în proiect se referă la asigurarea funcționării unor centre  existente sau nou-înființate: centre de cunoaștere comunitară, centre de resurse pentru dezvoltarea de noi proiecte, implementare, monitorizare și evaluare care oferă o gamă diversificată de servicii electronice și acces rapid la surse multiple de informație etc.

Ghidul solicitantului pentru acest apel rămâne în consultare publică până pe 25 octombrie. Observaţiile şi sugestiile pot fi trimise pe adresa: consultare.pocu@fonduri-ue.ro .

Ulterior, după definitivarea ghidului, Ministerul Muncii va trebui să depună în sistemul electronic MySMIS proiectul și apoi să-i fie aprobat, să semneze contractul de finanțare și să demareze realizarea proiectului, cu toate crusurile și trainingurile de dezvoltare a alfabetizării digitale.

Propunerea de ghid și alte documente relevante pot fi descărcate de AICI.

Ghid alfabetizare digitala by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1527
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri