Denisa Crăciun

Transparentizarea salariilor: 7 din 10 angajați români știu sau ar vrea să știe cât câștigă colegii de muncă

salarii 2023

Un studiu arată că 7 din 10 angajați din România știu sau și-ar dori să știe ce salarii primesc colegii de muncă.

Parlamentul European a adoptat în plen, pe 30 martie 2023, un set de măsuri obligatorii privind transparența și egalitatea salarială. Astfel, noua legislație va impune angajatorilor din UE să divulge angajaților informații utile pentru a putea compara salarii și a expune diferențe de remunerare între femei și bărbați. 

În acest context, 50% dintre angajații români spun că știu ce salarii au colegii de muncă, într-o măsură semnificativ mai mică angajații peste 55 ani (35%), conform unui studiu Reveal Marketing Research. De cealaltă parte, 38% dintre cei ce nu știu ar vrea să dețină informații în acest sens.

Cei mai interesați să afle cât câștigă colegii de muncă sunt tinerii cu vârste între 18 – 24 ani (58% dintre respondenți) și 22 – 35 ani (45% dintre respondenți). Pe de altă parte, cei mai puțin interesați să știe această informație sunt salariații cu vârsta peste 55 ani (28%). 

„Acest fenomen poate fi explicat de faptul că în general, tinerii sunt mai activi în căutarea de oportunități de dezvolatare și de beneficii financiare atractive, pe când persoanele mature apreciază în mai mare măsură stabilitatea și siguranța locului de muncă”, arată studiul.

Totodată, angajații din mediul urban sunt mai interesați decât cei din mediul rural (40% vs 30%) să afle aceste detalii de la angajator. Dacă ne raportăm la gen, studiul arată că femeile sunt mai interesate decât bărbații de transparentizarea bărbaților (43% vs. 33%).

5 din 10 angajați români au auzit de măsurile privind transparența și egalitatea salarială 

Pornind de la scopurile de combatere a discriminării salariale la locul de muncă și eliminare a disparității salariale de gen (care în 2020 atingea pragul de 13% în UE în defavoarea femeilor), Parlamentul European a adoptat un set de măsuri privind transparența și egalitatea salarială.

În acest context, jumătate dintre angajații români (47%) declară că au auzit de aceste măsuri adoptate de Parlamentul European. La o privire mai atentă, mai informați sunt bărbații (52% vs. 42% femei) și cei din mediul urban (50% vs. 36% rural), arată raportul. 

În plus, 46% dintre angajați declară că au observat disparități salariale de gen pentru poziții similare la actualul loc de muncă, într-o măsură semnificativ mai mare angajații din mediul urban (48% vs. 36% rural).

Pe de altă parte, 43% menționează că nu au observat astfel de diferențe salariale, în special cei peste 55 ani (61%), iar o proporție de 11% admit că nu cunosc informații în acest sens.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 05 - 11 aprilie 2023 pe un eşantion reprezentantiv pentru persoanele cu vârsta 18+, din mediul urban și rural. Mărimea eșantionului a fost de 730 respondenți (persoane angajate), iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.6% la un nivel de încredere de 95%.

Parallax

Vizualizari
376
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri