Claudiu Zamfir

Guvernul va renunța la split TVA obligatoriu pentru firme (proiect)

Thumbnail

Nicio firmă nu va mai fi obligată să aplice mecanismul plății defalcate a TVA - celebrul split TVA - urmând ca acesta să poată fi adoptat doar benevol, potrivit unui proiect de ordonanță publicat miercuri de Ministerul Finanțelor.

Astfel, după 2 ani de aplicare, guvernul urmează să renunțe la split TVA obligatoriu, ca urmare a unei proceduri de infringement declanșate de Comisia Europeană împotriva autorităților române în acest sens. Pentru ca eliminarea variantei obligatorii a split TVA este nevoie ca Guvernul să aprobe proiectul de ordonanță al MFP.

Mecanismul plății defalcate a TVA va fi aplicat numai opțional de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, iar beneficiarii acestora nu vor avea obligația de a face plata defalcată a TVA, cu excepția acelora care au optat la rândul lor pentru aplicarea mecanismului, conform proiectului de OG.

Ce mai prevede proiectul de ordonanță:

  • Firmele care vor opta pentru aplicarea mecanismului plății defalcate a TVA nu vor mai beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplică sistemul.
  • Firmele care aplică în prezent opțional mecanismul plății defalcate a TVA vor beneficia de facilitățile prevăzute de OG 23/2017 numai pentru perioada anterioară intrării în vigoare a noilor dispoziții.
  • În vederea simplificării procedurii de administrare a acestor persoane impozabile, inclusiv în ceea ce privește ridicarea popririi, se propune modificarea prevederilor art. 16 din OG 23/2017 astfel încât contul de TVA să poată fi executat silit atât pentru plata TVA datorate bugetului de stat, cât şi pentru plata altor obligații bugetare restante.

MFP spune că renunță la a mai impune split TVA „ca urmare a scrisorii Comisiei Europene de punere în întârziere în cauza 2017/2180 – având ca obiect incompatibilitatea cu dreptul UE a actualului sistemul de plată defalcată a TVA, s-a decis amendarea OG 23/2017 în vederea implementării unui mecanism opțional de plată defalcată a TVA”. Scrisoarea de punere în întârziere este o față a procedurii de infringement, prin care statele membre riscă sancțiuni, inclusiv în bani, din partea Uniunii Europene.

1split Tva-proiect Og by Claudiu on Scribd

Reamintim că din octombrie 2017 guvernul a introdus mecanismul opțional de plată defalcată a TVA, iar de la 1 ianuarie 2018 sistemul split TVA a devenit obșigatoriu pentru anumite firme.

Astfel, în prezent, au obligația aplicării mecanismului plății defalcate a TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care se află în cel puţin una dintre următoarele situaţii:

    a) la 31 decembrie 2017 înregistrau obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu au fost achitate până la data de 31 ianuarie 2018;

    b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;

    c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

 

Citește și:

Legea split TVA - descarcă forma finală și vezi cum se va aplica firmelor mici

Parallax

Vizualizari
4112
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri