Claudiu Zamfir

S-a promulgat legea care permite firmelor de contabilitate și consultanță fiscală să plătească impozit pe venitul microîntreprinderii și mai departe

Thumbnail

Președintele Iohannis a promulgat, marți, legea prin care microîntreprinderile românești din domeniul contabilității sau consultanței fiscale vor putea rămâne și din anul 2023 încolo la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii. UPDATE: Legea s-a publicat marți, 20 decembrie 2022, în Monitorul Oficial.

Vorbim despre  Legea nr.370/2022 pentru aprobarea și modificarea celebrei ordonanțe 16/2022, care a adus o serie întreagă de schimbări la Codul fiscal. Legea adoptată de Parlament a modificat, la rândul ei, ordonanța simplă dată de Guvern.

Potrivit acestei legi, din anul 2023, trec de la impozit de 1% pe venitul microîntreprinderii la impozit pe profit de 16%  microîntreprinderile care au realizat venituri din consultanță și/sau management -  cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920-«Activități de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal» - în proporţie de peste 80% din veniturile totale.

„Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi/sau management, cu excepția veniturilor din consultanță fiscală, corespunzatoare codului CAEN: 6920- «Activități de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal», în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile prezentului titlu” - mai prevede legea.

Inițial, Guvernul, prin ordonanța 16/2022,  trecuse toate microîntreprinderile de contabilitate și consultanță fiscală de la impozit de 1% pe venit la 16% pe profit, dar, prin această lege, parlamentarii au lăsat firmele cu această activitate în sfera micro.

Per ansamblu, Ordonanța 16/2022 a scăzut plafonul de încadrare la impozit pe venitul microîntreprinderii de la venituri 1 milion de euro la 500.000 de euro, legea 370 precizând însă că vor fi luate în calcul veniturile pe anul 2023. De asemenea, microîntreprinderile fără angajați trec la impozit pe profit de 16%, din 2023, prin această ordonanță.

Descarcă de AICI tabelul cu toate modificările făcute de parlamentari la Ordonanța 16/2022, care schimbă Codul fiscal.

Parallax

Vizualizari
19637
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri