Magazinele și celelalte firme care sunt obligate să treacă anul acesta la casele de marcat cu jurnal electronic pot să obțină online numărul unic de identificare a acestor aparate, iar această operațiune durează maximum 3 minute, susține joi Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat remis StartupCafe.ro.
Ce spune ANAF:
- Documentele necesare solicitării și atribuirii numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice pot fi depuse online prin intermediul Spațiului Privat Virtual.
- Prin intermediul formularului C801 se poate solicita emiterea certificatului de atribuire a numărului unic de identificare pentru mai multe aparate de marcat electronice fiscale în vederea instalării în mai multe zone geografice.
- Verificarea formularului C801 depus prin Spațiul Privat Virtual durează în medie un minut. Într-un interval de timp similar se emite certificatul de atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat și se comunică în contul de SPV. Prin urmare, dacă utilizează această facilitate oferită de ANAF în colaborare cu Centrul Național pentru Informați Financiare din cadrul MFP, operatorii economici pot obține certificatul în cel mult trei minute.
- Totodată, pe site-ul ANAF a fost publicat Ghidul cu privire la înregistrarea informațiilor privind aparatele de marcat electronice fiscale, precum și la emiterea Certificatului de atribuire a numărului unic de identificare.
- Informații suplimentare se pot obține și telefonic, apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor - Call-center, la nr. de telefon 031.403.91.60.
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2018 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale a fost acordat un termen de graţie de 3 luni, în care nu se aplică sancţiunile prevăzute de lege pentru nedotarea operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Termenele de graţie (până la care nu se aplică sancţiunile pentru nedotarea cu noile aparate de marcat) stabilite prin OUG nr.44/2018 sunt 1 septembrie 2018 (contribuabili mari şi mijlocii), respectiv 1 noiembrie 2018 (contribuabili mici).
Statul estimează că operatorii economici mari şi mijlocii utilizează cca. 100.000 de aparate de marcat, iar până la sfârșitul lunii august 2018 au fost instalate numai 28.986 de aparate de marcat pentru toate categoriile de contribuabili, inclusiv cei mici.
Citește și: